Ascultă Radio România Constanța Live

rata scazuta

USR: Rata de absorbție a fondurilor europene în județul Constanța este sub media națională

USR: Rata de absorbție a fondurilor europene în județul Constanța este sub media națională

Publicat de Adina Sîrbu, 6 mai 2023, 14:02 / actualizat: 6 mai 2023, 19:17

„Caravana fondurilor europene“ s-a aflat astăzi la Constanţa. La  eveniment au participat: fostul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, europarlamentarul USR Vlad Botoş şi deputatul USR Stelian Ion.

Rata de absorbție a fondurilor europene în județul Constanța este sub media națională, a atras atenția Vlad Botoș, vicepreședintele Comisiei de Dezvoltare Regională din Parlamentul European.

El a precizat că valoarea proiectelor contractate la nivelul județului Constanța este de 1,1 miliarde de euro, dar sumele atrase până acum sunt doar 300 de milioane de euro:

Vlad Botoș:

Avem o absorbție la nivel național de doar 74%. La nivelul județului Constanța, această absorbție este sub media națională. Avem foarte multe proiecte contractate, dar nu sunt finalizate. În această perioadă programatică 2021-2027,  România are la dispoziție 80 de miliarde de euro, 30 de miliarde de euro prin acest PNRR, dar avem și 50 de miliarde fonduri europene clasice. Problema noastră este nu reușim aducem acești bani în România.

Deputatul USR, Stelian Ion, spune că România are șansa de a se dezvolta folosind fondurile europene, din păcate, însă, Constanța a pierdut mai multe proiecte.

Stelian Ion:

Amintesc doar două dintre aceste rateuri: unul dintre ele vizează reabilitarea zonei peninsulare. Este vorba despre o sumă importantă de bani, aproximativ 25-26 de milioane de lei, care au fost ratați de Primăria Constanța. De asemenea, un alt proiect vizează reabilitarea Colegiului Național Mircea cel Bătrân. Și acolo s-au pierdut aproximativ 19 milioane de lei.

La rândul său, fostul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, susține că țara noastră a absoarbă mai puține fonduri  europene decât era programat.

Cristian Ghinea:

Ar fi trebuit intre 9,1 miliarde de euro în decembrie 2022. Au intrat în țară 3,7 de miliarde prefinanțare. Aceștia au fost bani care au venit în România doar pentru am făcut PNRR-ul și a fost aprobat. După care a mai fost aprobată o singură cerere de plată, cea foarte simplă, și nu mai a fost aprobată a doua cerere de plată, cea care include și problema cu pensiile speciale ș.a.m.d. Este cea care este blocată acum și care este în analiză de șase luni de zile.

În privința celor două proiecte menționate de către deputatul USR Stelian Ion, Primăria Constanța a făcut precizări zilele trecute:

  • Primăria Constanța face precizări despre proiectul de ”Reamenajarea integrată a zonei pietonale din centrul istoric al Municipiului Constanța – etapa II”

Primăria municipiului Constanța anunță că proiectul de ,,Reamenajarea integrată a zonei pietonale din centrul istoric al Municipiului Constanța – etapa II” a fost accesat din lista de rezervă a Programului Operațional Regional, fiind finanțat din economiile rezultate în urma procedurilor de licitaţie. Proiectul a fost depus spre finanțare pe data de 28.03.2019, iar contractul de finanțare a fost semnat în data de 22.02.2021.
Obținerea cu întârziere a avizelor solicitate prin Certificatul de urbanism, a atras de la sine întârzieri în obținerea Autorizației de construire. Din această cauză a fost întârziată elaborarea Proiectului tehnic de execuție și, pe cale de consecință, organizarea procedurii de achiziție a execuției lucrărilor și contractarea acestora s-au făcut cu întârziere.
Procedura de achiziție s-a făcut prin licitație deschisă. La procedură s-au înscris șapte operatori economici. Ofertele depuse au fost foarte complexe și au necesitat o evaluare amănunțită din partea comisiei care a fost nevoită să organizeze mai multe runde de clarificări pentru o evaluare corectă a ofertelor. Pe data de 01.08.2022 unul dintre operatorii economici a cărui oferta n-a fost declarată câștigătoare a depus contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). Având în considerare complexitatea dosarului, CNSC a decis pe data de 16.09.2022 prelungirea soluționării contestației cu încă zece zile.
Demararea contractului de execuție a avut următoarele etape:
• s-a modificat durata de execuție a contractului cu 10 luni și de la 24 s-a ajuns la 14 ca urmare a prelungirii duratei de obținere a Autorizației de Construire;
• ordinul administrativ prin care Supervizorul a notificat data de începere, respectiv 07.11.2022 a fost emis cu întârziere;
• La debutul execuției proiectului Antreprenorul a notificat beneficiarul cu privire la existența unor rețele de utilități pe șantier, care sunt amplasate la adâncimi superficiale în afara prescripțiilor și normativelor tehnice sau pe trasee diferite față de conținutul avizelor obținute de la entitățile avizatoare;
• Închiderea temporară a amplasamentului de depozitare a deșeurilor provenite din lucrările de construcții gestionat de UAT municipiul Constanta, locație indicată în certificatul de urbanism.
• Principalul motiv de renunțare a fost cel reprezentat de costurile aferente transportului și depozitării deșeurilor provenite din lucrările de construcții care au crescut cu aproximativ 3000% față de prețurile ofertate de Antreprenor. Prețul cu care a fost adjudecată lucrarea care era stipulat în contractul de execuție s-a mărit cu aproximativ 27 % faţă de prețurile ofertate de antreprenor. În concluzie Antreprenorul a sesizat această vulnerabilitate și a adus la cunoștință beneficiarul că în urma creșterilor prețurilor nu se mai încadrează în valoarea licitată.
Un alt motiv este contestația și anularea regulamentului de acces în zona Peninsulară, corelat cu Obiectivul proiectului – transformarea tuturor străzilor cuprinse în proiect în străzi pietonale, cu asigurarea accesului doar pentru autovehiculele serviciilor de urgență (pompieri, salvare, poliție) a condus la reanalizarea oportunității demarării acestuia. Fără un regulament de acces în zonă, care să interzică accesul autovehiculelor, nu se puteau atinge obiectivele și indicatorii proiectului.
Din aceste motive contractul va fi reziliat, au anunțat reprezentanții primăriei municipiului Constanța. 

 

  • Primăria municipiului Constanța face precizări privind rezilierea contractului de finanțare 7290/ 25.11.2021 – „Creșterea eficienței energetice a imobilului COLEGIUL NAŢIONAL MIRCEA CEL BĂTRÂN, Constanța”

Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” a fost cuprins, ca și alte instituții de învățământ preuniversitar din orașul Constanța, într-un proiect de reabilitare energetică, finanțat din fonduri europene. Procesul de implementare a proiectului și a elaborării/obținerii documentației pentru îmbunătățirea eficienței energetice a obiectivului a fost unul complex și s-a făcut în conformitate cu prevederile contractuale, precum și cu respectarea legislației naționale și comunitare cu privire la probleme de rezistență, stabilitate și securitate la incendiu.
Finanțarea obținută era prevăzută pentru programarea financiara 2014-2020, care are termen de implementare sfârșitul anului 2023. Termenul scurt rămas pentru proiectare și execuție a făcut imposibilă contractarea.
Municipalitatea constănțeană nu va renunța la proiect și, imediat ce se vor lansa noile ghiduri, va aplica pentru obținerea finanțării proiectului.
Principalele motive care au stat la baza rezilierii contractului de finanțare sunt:
1.Perioada de evaluare a cererii de finanțare de 20 de luni scurse între momentul depunerii cererii de finanțare (10.04.2020) și momentul semnării contractului de finanţare.
2. Primăria Municipiului Constanța a solicitat Autorității de Management pentru Programul Operațional Regional 2014-2020 emiterea unui punct de vedere cu privire la  posibilitatea acordării unei derogări de la obligația finalizării implementării proiectului până la finalul perioadei de implementare a programului (31.12.2023), și/sau confirmarea existenței posibilității fazării proiectului sau a continuării implementării acestuia, fără retragerea finanțării nerambursabile și fără diminuarea acesteia, ulterior datei de finalizare a programului.
Din păcate, Autoritatea de Management a solicitat analizarea de îndată a oportunității continuării implementării acestui proiect, cu respectarea termenelor și a condițiile contractului de finanțare sau formularea unei propuneri de încetare a contractului, cu posibilitatea de a putea fi depus în următoarea perioadă de programare PR 2021-2027 la ADR Sud-Est.
3.În scopul optimizării timpilor de implementare a proiectului, UAT Municipiul Constanța, cunoscând faptul că urmează să fie semnat contractul de finanțare pentru proiectul mai sus menționat a inițiat la data de 22.01.2021 procedura de achiziție a serviciilor de elaborare documentație tehnico-economică PAC, documentații pentru obținerea acordurilor, autorizațiilor, PT, DDE și asistență tehnică din partea proiectantului, procedură care în primă fază a fost anulată și ulterior a fost reluată în data de 12.03.2021.
Derularea celei de-a doua proceduri de achiziție a documentației tehnico-economice a fost îngreunată din cauza faptului că a fost de analizat un număr mare de ofertanți, respectiv 9 operatori economici.
Menționăm, de asemenea, că la aceasta procedură a fost înregistrată şi o contestaţie la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor la data de 08.11.2021, contestaţie care a fost soluţionată la data de 13.12.2021 (motiv care a generat o nouă întârziere în semnarea contractului de prestări servicii). Procedura a fost finalizată prin semnarea contractului de servicii nr. 251947/20.12.2021 cu S.C. Proiect AIC S.R.L.
4. Durata de realizare a documentaţiilor tehnico-economice, din cauza:
•complexităţii ridicate a obiectivului de investiții, care a presupus numeroase relevee și a scos în evidență unele aspecte care nu au fost identificate la faza de proiectare DALI;
•numărului mare de avize necesare pentru obținerea autorizației de construire, printre care și avizul de la Direcția Județeană de Cultură;
•apariția unor cerințe suplimentare formulate de către ISU, pentru eliberarea avizului de specialitate, care a presupus elaborarea unei noi expertize la cerinţa fundamentală C – securitate la incendiu pentru construcţii şi instalaţii, fiind necesară achiziţionarea şi
•elaborarea expertizei tehnice, urmată de redepunerea documentaţiei pentru obţinerea avizului;
•expirarea certificatului de urbanism, care a indus necesitatea emiterii unui nou certificat și demersuri suplimentare de reînnoire a unora dintre avizele obținute inițial.
Acest obiectiv de investiții reprezintă un reper foarte important în educația tinerilor din municipiul Constanța, motiv pentru care realizarea lucrărilor de eficientizare energetică și modernizare constituie, în continuare, o prioritate pentru administrația publică locală, de aceea proiectul urmează să fie redepus în cadrul apelurilor corespunzătoare noii programări 2021-2027.
Având în vedere faptul că cerinţele impuse de noul exerciţiu financiar sunt mult mai restrictive decât cele din exerciţiul financiar anterior, au fost deja demarate activităţile specifice de achiziţionare a serviciului de elaborare a unei noi documentaţii tehnico-economice, respectiv expertiză tehnică, audit energetic şi documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţii, în prezent fiind în evaluare oferta tehnică transmisă pentru achiziţionarea acestui serviciu,” au transmis reprezentanții Primăriei municipiului Constanța.

 

Redactor: Cătălina Radu/ Redactor online: Adina Sîrbu

CONSTANȚA: Strada Suceava va fi închisă traficului rutier pentru lucrări de reabilitare
Actualitate vineri, 25 octombrie 2024, 14:27

CONSTANȚA: Strada Suceava va fi închisă traficului rutier pentru lucrări de reabilitare

Zona carosabilă va fi decopertată pe strada Suceava, între strada Dobrilă Eugeniu și bulevardul Alexandru Lăpușneanu,  circulația...

CONSTANȚA: Strada Suceava va fi închisă traficului rutier pentru lucrări de reabilitare
Constanța Coffee Break continuă și în acest sfârșit de săptămână
Actualitate vineri, 25 octombrie 2024, 14:15

Constanța Coffee Break continuă și în acest sfârșit de săptămână

Bulevardul Tomis, tronsonul cuprins între Miga și Capitol, devine și în acest sfârșit de săptămână zonă de promenadă. Dacă doriți să...

Constanța Coffee Break continuă și în acest sfârșit de săptămână
AUDIO | Militarii rezerviști din Constanța au protestat în Piața Victoriei din București
Actualitate vineri, 25 octombrie 2024, 13:44

AUDIO | Militarii rezerviști din Constanța au protestat în Piața Victoriei din București

Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD), împreună cu alte asociații și structuri sindicale, militarii rezerviști din Constanța,...

AUDIO | Militarii rezerviști din Constanța au protestat în Piața Victoriei din București
AUDIO | Târgul Toamnei a adus bucuria de a fi împreună, la Grădinița cu program prelungit, Nr. 42 din Constanța
Actualitate vineri, 25 octombrie 2024, 13:04

AUDIO | Târgul Toamnei a adus bucuria de a fi împreună, la Grădinița cu program prelungit, Nr. 42 din Constanța

În miros de floricele de porumb, de plăcintă cu dovleac și mere proaspete, zeci de copii de la Grădinița 42 cu program prelungit din...

AUDIO | Târgul Toamnei a adus bucuria de a fi împreună, la Grădinița cu program prelungit, Nr. 42 din Constanța
Actualitate vineri, 25 octombrie 2024, 12:37

Salarii mai mari pentru angajații Primăriei Constanța

Creșterea salariilor angajaților Primăriei Municipiul Constanța a fost unul dintre cele mai dezbătatute proiecte în cadrul ultimei ședințe a...

Salarii mai mari pentru angajații Primăriei Constanța
Actualitate vineri, 25 octombrie 2024, 12:32

La Constanța se desfășoară Campionatul Național de volei sub 15 ani

...

La Constanța se desfășoară Campionatul Național de volei sub 15 ani
Actualitate vineri, 25 octombrie 2024, 12:19

Bilete la meciul de fotbal Farul- CS U Craiova din Superligă

...

Bilete la meciul de fotbal Farul- CS U Craiova din Superligă
Actualitate vineri, 25 octombrie 2024, 12:13

Astăzi începe etapa a XIV-a din Superliga de fotbal

...

Astăzi începe etapa a XIV-a din Superliga de fotbal