Conform unui raport al Institutului Naţional de Statistică, despre mişcarea naturală a populaţiei, redactat în perioada 1968-2011, raport privind născuţii, decesele, căsătoriile şi divorţurile la mia de locuitori, constatăm că, la nivelul anului 1968, rata divorţurilor era de 0.2 la mia de locuitori, în timp ce, 43 de ani mai târziu, ea este de 1.68, adică de 8 ori mai mare.
Tot mai multe cupluri divorțează astăzi. Cel mai des se despart tinerii și cei cu studii superioare. Din zece cupluri ajunse în faţa notarului, şapte sunt din mediul urban şi doar trei sunt din zone rurale, arată un alt studiu al Institutului Naţional de Statistică. Potrivit documentului, numărul femeilor de până în 30 de ani care divorţează este dublu faţă de cel al bărbaţilor.
Exista o intreaga literatură de specialitate care analizează legatura dintre numărul căsătoriilor sau cel al divorţurilor, de mersul economiei. Este paradoxal, dar concluziile sunt aceleaşi: când economia merge bine, creşte şi numărul divorţurilor. Când economia merge prost, numărul divorţurilor scade. Un număr în scădere al divorţurilor nu înseamnă mai puţine cupluri nefericite. Pur şi simplu unele nu îşi permit să divorţeze. Dacă ne uităm la judeţele din Romania unde au loc cele mai multe divorturi, dăm peste Bucureşti, Suceava, Bacău şi Constanţa.
În plus, tinerii de astăzi întârzie să ia o hotărâre în privinţa căsătoriei. Cauzele? Emanciparea femeii ( tendinţă observată în întreaga Europă), dezvoltarea sexuală precoce şi absenţa unor politici sociale au un singur rezultat: să întârzie apariţia fetelor în faţa altarului. Ele îşi doresc carieră, bani, situaţie materială, şi apoi căsătorie. Cu un serviciu stabil şi o diplomă în buzunar, femeile refuză să-şi mai asume rolul de salariat cu normă întreagă, menajeră în casă şi singura preocupată de educaţia copiilor.
Dacă fetele vor independenţă, băieţii au şi ei o lista de priorităţi: maşină, casă şi distracţie. Responsabilizarea lor încă din adolescenţă este destul de redusă. Imaginea tânărului gata să răstoarne munţii pentru familia lui, s-a estompat serios.
În acest mediu modern ne întrebăm totuşi, încotro merge astăzi ceea ce altădată era “celula de bază a societăţii-familia”. Astăzi, în emisiunea “Stil de viaţă”, difuzată de la 18.05, realizată de Steliana Bajdechi aceste teme vor fi abordate împreună cu psihologul Silvia Tudorancea.