Una dintre cele mai populare plaje din Constanţa – Trei Papuci – va avea de anul viitor rampe de acces pentru persoanele cu dizabilităţi.
Proiectul aparţine unei organizaţii non-guvernamentale, iar lucrările de amenajare au început de anul acesta.
Proiectul, iniţiat de psihologul constănţean Adrian Gemănaru, se va întinde pe o suprafaţă de 22 de mii de metri pătraţi de nisip şi va cuprinde mai multe zone terapeutice.
Pentru strângerea de fonduri, Centrul Psihologic Marea Neagră şi Asociaţia Mereu Împreună organizează un eveniment caritabil, la Casa de Cultură Cta, sâmbată, 25 noiembrie.
„Vom desena o poveste frumoasă, unde în altă parte decât pe nisip, astfel încât toți turiștii care vin în Constanța să aibă posibilitatea să se bucure de o zonă unică în Europa, să avem o zonă, un adevărat centru de lucru, un centru psihologic acolo pe nisip. Va conține vreo 16 ateliere, fiecare de cum va simți și de ceea ce vom reuși noi să transmitem pe scenă, să empatizăm, să emoționăm participanții și să-i determinăm să introducă sume, indiferent de valoarea lor, în urnele de sponsorizare astfel încât să mai punem o cărămidă”, a declarant astăzi la Radio Constanța, psihologul Adrian Gemănaru.
Urmare adresei dumneavoastră vă transmitem punctul de vedere al instituţiei cu privire la nemulţumirile persoanelor cu dizabilităţi pentru că nu au acces la serviciile medicale din Municipiul Constanţa prin cele două policlinici. Inspectorii sociali au efectuat verificări în teren în zilele de 23 si 24.02.2016 şi au constatat următoarele:
1. Policlinica nr. 2 Constanţa, str. Ştefan cel Mare nr.133:
Echipa de control a constatat limitarea accesului ( ascensor persoane) şi lipsa semnalizării căilor de acces la etajele superioare pentru persoanele imobilizate în fotoliu rulant.
În urma controlului s-a dispus remedierea deficienţelor până la data de 26.02.2016.
2. Dispensar- Policlinica cu plată Constanţa, str. Ştefan cel Mare nr. 83:
Echipa de control a constatat la Dispensar –Policlinica cu Plată din Constanţa că există o rampă mobilă din lemn acoperită cu mochetă, care asigură accesul numai până la recepţia Policlinicii.
Această unitate funcţioneaza în una din clădirile foarte vechi din Municipiul Constanţa iar în conformitate cu art.62 alin.2 din Legea 448/2006 se precizează: ”Clădirile de patrimoniu şi cele istorice se vor adapta cu respectarea caracteristicilor arhitectonice, conform prevederilor legale în domeniu „.
În urma controlului au fost dispuse următoarele măsuri:
– Asigurarea accesului persoanelor utilizatoare de fotoliu rulant la etajele superioare ale policlinicii;
– Semnalizarea căilor de acces prin montarea de pictograme.
Entitatea a fost consiliată şi informată cu privire la cap IV din Legea 448/2006 şi a Ordinului 189/2013 pentru aprobarea NP 051-2013 –revizuire NP051/2000.
Termenul de realizare 22.04.2016.
În conformitate cu prevederile art.62 alin (1) din Legea nr.448 /2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap,republicată,cu modificările şi completările ulterioare „Clădirile de utilitate publică, căile de acces, clădirile de locuit construite din fonduri publice, mijloacele de transport în comun şi staţiile acestora, taxiurile, vagoanele de transport feroviar pentru călători şi peroanele principalelor staţii, spaţiile de parcare, străzile şi drumurile publice, telefoanele publice, mediul informaţional şi comunicaţional vor fi adaptate conform prevederilor legale în domeniu, astfel încât să permită accesul neîngrădit al persoanelor cu handicap”.
Adresa este semnată de directorul executiv al Agenţiei, Marin Ţopai.