Publicistul Mircea Vasilescu, prezent la Universitatea Ovidius din Constanța – „Cultura nu MOARE!”
Publicat de Arantxa Catană, 24 mai 2017, 20:51
„Despre ce vorbim când nu ne înțelegem”, este titlul conferinței pe care prof.univ.dr. Mircea Vasilescu a susținut-o miercuri la Universitatea Ovidius din Constanța.
Profesorul universitar de la Facultatea de Litere a Universității din București, Mircea Vasilescu este un cunoscut eseist, istoric literar, publicist și traducător. Fost redactor-șef al revistei Dilema, devenită ulterior Dilema Veche, corespondent la Roma al postului de radio Europa Liberă, Mircea Vasilescu este și autorul unui studiu despre literatura veche, „Iubite cetitoriule…”.
Evenimentul a fost susținut de Filiala Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România.
„Eu am o boală incurabilă suportabilă, îmi place presa”. Cu aceste cuvinte profesorul universitar doctor Mircea Vasilescu și-a început conferința la Universitatea Ovidius din Constanța unde a discutat despre Cultură și Inculturi. Eseitul, istoricul literar și traducătorul Mircea Vasilescu este optimist când vorbește despre cultura românească tocmai de aceea ne-a spus răspicat: „Cultura nu MOARE!”
„Se spune că trăim o criză a culturii, ba chiar că moare cultura, tot auzim și alte refrene de genul ăsta. Eu nu cred că este chiar așa, cred că dezbaterea eșuează de multe ori pentru că nu ne-am hotărât de fapt ce înseamnă cultura. Un cuvânt foarte greu de definit. Nu moare. Are vremuri mai grele sau mai ușoare. Paradoxul este că uneori, în vremuri grele, cultura a înflorit”, a precizat Mircea Vasilescu.
Pentru publicistul Mircea Vasilescu redacția revistei de cultură Dilema Veche i-a fost a doua casă. Timp de mai bine de două decenii a muncit aici ca redactor adjunct și redactor șef. Ne spune râzând că aproape și-a serbat nunta de argint cu Dilema Veche, o revistă despre care mărturisește că nu s-a făcut niciodată de râs.
Mircea Vasilescu a vorbit despre rolul presei de-a lungul istoriei și despre faptul că toți intelectualii români, de la Eminescu la Slavici au fost și publiciști. Istoria culturii românești, a mai completat Mircea Vasilescu, a avut acest sistem limfatic garantat de presă prin care au circulat idei între intelectuali și publicul cititor.