Școlile constănțene la start pentru 2014- 2015
Publicat de Carmen Secuiu, 12 septembrie 2014, 17:06
La conferința de presă organizată de Inspectoratul Școlar Județean Constanța, cu trei zile înaintea începerii noului an de învățământ 2014-2015, inspectorul general, prof. Dr. Răducu Popescu a spus că sunt cu 10% mai mulți elevi înscriși, în sistemul de stat, față de anul trecut. Un trend ascendent se înregistrează și învățământul profesional. Abandonul școlar a scăzut cu 50%, față de anul trecut sau comparativ cu alte județe, datorită programelor europene atrase de ISJ Constanța. 240 de elevi, din toate ciclurile de învățământ, care întrerupseseră studiile, se reîntorc la cursuri. În sistemul de învățământ constănțean 82% dintre cadrele didactice sunt titulare. Acesta este un procent ridicat, care oferă un loc fruntaș, prin comparație cu alte județe.
Problema manualelor de clasa I şi a II-a a apărut în momentul în care licitaţia de desemnare a editurilor a fost contestată de cei care au pierdut. Acum, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor trebuie să evalueze peste 10 contestaţii. Aşa că ar mai putea dura o perioadă, până când elevii vor avea pe bănci manualele atât în forma clasică, cât și în cea digitală. ”Lipsa manualelor nu pune în dificultate derularea activității școlare, deoarece există o programă școlară, pe care cadrele didactice sunt obligate s- o respecte. Aceasta suplinește manualele.” Din totalul de 111. 000 de elevi, 12 900 sunt beneficiari ai programului ”Rechizite școlare 2014- 2015”, iar distribuirea acestora se va face în luna octombrie. Din cele 500 de unități de învățământ constănțene, 44 nu au obținut autorizație de funcționare. Dintre acestea 5 cu personalitate juridică: GPP Nr. 7 Medgidia, GPN ”Veseliei” Năvodari, Școala Gimnazială Nr. 1 Făurei, Școala Gimnazială ”Marin Voinea” Cerchezu și L. Tehnologic ”Radu Prișcu” din Dobromir. În cazul grădinițelor cu program normal, nu li se acordă autorizație de funcționare, dacă funcționează în două schimburi, deoarece copii trebuie să doarmă la prânz. În celelalte cazuri este vorba despre lipsa apei curente, după cum a spus directorul adjunct al Direcției Sanitare Publice, dr. Mihaela Dinisov. Nu au apă curentă, iar grupurille sanitare sunt în curtea școlii în localitatea Canlia, Cuiugiuc, Ion Corvin, Fântâna Mare, Olteni, Pietreni și Dobromir. Școala Gimnazială Plopeni, cu structura la Chirnogeni, are grupurile sanitare în curtea școlii, iar școlile din Viile și Topalu, la fel, dar au apă curentă. Acestea vor funcționa provizoriu, iar ISJ va menține legătura cu autoritățile administrative respective, până la remedierea situației. Până acum, Direcția de Sănătate Publică a județului Constanța a efectuat controale de supraveghere în 40 de unități de învățământ, dar va începe controalele propriu- zise între 16 și 23 septembrie.
Din cele 500 de unități de învățământ, 300 au sisteme video de monitorizare, 50 au un grad mai scăzut de securitate, mai ales în mediul rural, ceea ce înseamnă lipsa jandarmilor, gard doar parțial, sau se află într-o zonă mai îndepărtată față de o secție de poliție.
Inspectoratul Școlar Județean Constanța a început efectuarea unui studiu, pe baza dosarelor arhivate, începând cu anul 2009, în ce privește Bacalaureatul, pentru a se vedea care sunt carențele din învățământul preuniversitar, astfel încât pe viitor să se obțină rezultate mai bune.
carmensecuiu@radioconstanta.ro