23 ianuarie – Ziua Scrisului de Mână
Publicat de Adina Sîrbu, 23 ianuarie 2024, 14:17 / actualizat: 23 ianuarie 2024, 20:42
Ziua Mondială a Scrisului de Mână (Handwriting Day) a fost instituită pentru a ne aminti frumusețea și unicitatea scrisului de mână, la inițiativa Asociației producătorilor de instrumente de scris. Data coincide cu ziua de naștere a lui John Hancock (1737 – 1793), proeminent om de stat american, care și-a pus primul semnătura pe Declarația de Independență a Statelor Unite ale Americii.
În era IT-ului, scriem mai repede cu ajutorul tastaturii decât cu stiloul sau cu pixul. Deși pare mai comod, uităm adesea avantajele scrisului de mână: ajută în procesul de învățare, dezvoltă inteligența și îmbunătățește memoria.
Constănțenii mai în vârstă continuă să folosească această variantă:
Acum vreo câteva zile… Scriu de mână, dar mai puțin.
Ce anume ați scris? Scrisoare?
Nu! Am scris ceva ce am avut nevoie să dau cuiva.
Când ați scris ultima dată ceva de mână?
De mult timp…
Și vă mai amintiți ce a fost?
Scrisoare, cu certitudine. Dar au trecut ani de când n-am mai scris de mână, în afară de notițele curente.
Cât de des scrieți de mână?
Zilnic scriu de mână!
Cum vi se pare faptul că, încet-încet, se renunță la scrisul de mână în favoarea celui la calculator?
Este mai rapid cel la calculator, în ideea în care este și mai lizibil, dar anumite lucruri au o amprentă personală când este folosit scrisul de mână sau în documente, când e nevoie să ai, mă rog, introducerile personale.
Scrisul de mână este foarte important și din punct de vedere cognitiv spune psihologul Mihaela Rus:
Practic, în timpul scrisului de mână, activitatea cerebrală din creier se extinde pe ambele emisfere cerebrale, în regiuni care sunt implicate în gândire, limbaj, memorie de lucru și, implicit, în operațiile gândirii, iar antrenarea acestor regiuni cerebrale prin scrisul de mână favorizează formarea legăturilor sinaptice. Copiii învață să recunoască literele prin încercare și eroare repetată a scrisului de mână și, practic, acest lucru contribuie într-un mod decisiv la dezvoltarea competențelor de citire de mai târziu. Mai mult, sunt studii care arată că scrisul de mână este extrem de benefic pentru copiii care suferă de dislexie și, deși aparent nu ar trebui să existe o legătură între cele două, sunt și aceste beneficii.
Redactor: Adrian Băncilă/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: pixabay.com