Angajaţii DSP Constanţa continuă protestele pentru a treia zi consecutiv. Aceștia sunt nemulțumiți de discriminarea salarială la care au fost supuși marți, când în Parlament a fost adoptat un proiect de lege privind reforma în sănătate, act normativ care prevede creșteri salariale doar pentru angajații caselor de asigurări de sănătate.
De asemenea, sunt proteste şi la ITM Constanţa, la Casa de Pensii şi la AJPIS Constanța, nefiind afectat programul cu publicul. Angajații celor trei instituții sunt nemulțumiți de salariile mici, de condițiile de lucru și de faptul că propunerile pentru îmbunătățirea legislației din domeniile în care activează nu sunt luate în considerare, fapt care le ingreuneaza muncă.
Liderul de sindicat, Stelian Brighiu, spune că se protestează în toate județele, fiind angrenate colectivele din puțin o instituție dintre cele trei menționate.
Redactor online: Doina Sîrbu / Foto: Radio Constanţa
Angajații Casei Județene de Pensii Constanța protestează pentru a doua zi consecutiv
Publicat de Doina Sirbu,
16 noiembrie 2023, 09:37 / actualizat: 16 noiembrie 2023, 11:13
S-au alăturat protestului de astăzi, și angajații Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială – AJPIS Constanța și cei ai ITM. Cei din urmă vor „salarii decente”, plata orelor suplimentare și celor de noapte, dar şi condiții mai bune de lucru. La rândul lor, angajaţii de la AJPIS au revendicări asemănătoare și vor, în plus, corectarea legislației, care are prevederi contradictorii.
“Protestăm pentru salarii decente, îmbunătățirea condițiilor de muncă, plata orelor suplimentare a orelor de noapte, respect pentru funcția inspectorului de muncă, salariu la nivelul tuturor funcționarilor din serviciile de control din ţară”, spune un protestatar.
Angajații AJPIS Constanța ne-au declarat că vor îmbunătățirea legislației, pentru că există lacune care îi obligă să improvizeze.
“Din punctul meu de vedere, legislația trebuie corelată și să fie clară. Trebuie să mă ocup singură, să îmi fac o procedură personală pentru a recupera aceste debite în termenul legal. Facem ore suplimentare, avem concedii neefectuate pentru că stăm la serviciu și lucrăm în beneficiul persoanelor vulnerabile”, a declarat alt protestatar.
Funcționarii publici de la AJPIS mai reclammă și salarizarea pe care o consideră nedreaptă, în comparație cu cea din structura central.
“Salariile noastre să fie egale cu cele de la centru, pentru că toți depunem același volum de muncă. Uneori, noi muncim mai mult decât la centru. Diferența este de cel puțin 2000 la brut, la aceeași funcție, aceeași gradație”, a spus alt protestatar.
La fel ca ieri, protestul nu a afectat lucrul cu publicul. Liderii sindicali și lucrătorii celor trei instituții spun că nu vor să se ajungă la grevă generală, dar că sunt deciși să facă acest pas, dacă revendicările lor nu vor fi soluționate, așa cum s-a întâmplat în cazul altor funcționari publici, care au recurs, recent, cu succes, la această formă de protest.
La Constanța și în alte orașe din țară, funcționarii caselor de pensii au protestat, ieri, spontan, în fața sediilor instituțiilor și spun că vor recurge la greva generală, dacă revendicările lor nu vor fi soluționate.
O grevă generală în sistemul caselor de pensii va bloca un proces extrem de important pentru o mare parte a societății – recalcularea pensiilor. Angajații Casei de Pensii Constanța spun că au încercat să dialogheze și că iau în considerare interesul beneficiarilor, dar au ajuns la o concluzie, spune liderul de sindicat Steliana Brighiu. Clasa conducătoare pare că este receptivă doar la proteste.
Nemulțumirile noastre sunt cele referitoare la lipsa personalului și blocarea posturilor vacante, coroborat cu salariile care au rămas la nivelul anului 2019. Munca la care suntem supuși ne externează pur și simplu. Oamenii nu mai nu mai sunt motivați, nu pot fi în niciun fel impulsionați să mergem spre marea digitalizare, ceea ce au făcut cei din cadrul Ministerul Sănătăţii și din cadrul ANAF-ului, sunt niște lucruri care, deși nu sunt normale, sunt benefice. După cum se vede, clasa politică reacționează la asemenea manifestații. Noi am fost oamenii dialogului, noi am fost oamenii negocierilor. Noi întotdeauna ne-am gândit la beneficiarii noștri care au fost puși pe primul loc, dat fiind categoria de oameni cu care lucrăm și de aceea acum am ajuns la saturație. Sperăm ca așa să atragem și noi atenția celor care sunt factori decizionali, să ne poată alinia și pe noi, celor din întreg aparatul bugetar.
Care credeți că ar putea să fie o creștere salarială care să vă mulțumească?
Nu vrem decât să fim egali cu colegii noștri din tot sistemul public. Un consilier de la Casa de Pensii să aibă salariu egal cu un consilier din cadrul ANAF.
În privința schemei de personal, care este deficitul?
Schema de personal la acest moment este incompletă prin vacantarea a patru posturi. În schimb, avem șase persoane, șase colege care sunt în prag de pensionare și acelea clar se vor bloca din nou. Nu există nicio perspectivă în sensul că prin transfer nu avem doritori, deoarece salariile noastre sunt mai mici decât ai celor din celelalte instituții publice, iar ca și angajați noi, volumul de muncă este mult prea mare pentru ei, chiar dacă ei se angajează, într-o lună, două, părăsesc sistemul, din păcate.
Vă rog să ne dați un exemplu! Un salariu mediu, cât este acum la Casa de Pensii Constanța?
La noi sunt salariile în funcție de gradații. Un salariu al unui consilier este de 4.600 lei net față de ANAF, unde ajunge la 7000 net.
Ați avut o lungă sesiune de discuții cu reprezentanții Casei Naționale de Pensii. Care a fost concluzia?
Concluzia, mesajul nostru, concluzia nu prea s-a trasat la acest moment. Mesajul nostru a fost că vom continua cu acest tip de protest. De la Casa Națională ni s-au făcut promisiuni că se va discuta cu doamna ministru. Așteptăm. Cert este că dacă până la ora 10:00 nu se va lua nicio hotărâre, la ora 10:00 se face din nou un protest de o oră.
Dacă nu primiți niciun răspuns favorabil, ce veți face în continuare?
Suntem hotărâți să urmăm pașii legali în vederea declanșării conflictului de muncă la nivel național.
Asta înseamnă grevă, așa cum spuneați că au făcut colegii dumneavoastră din administrația publică?
Asta înseamnă grevă generală.
Colegii dumneavoastră din țară ce atitudine au?
În proporție de 90% cred că s-a ajuns deja, toate casele de pensii au protestat sub diferite forme. Unii chiar au închis și relațiile cu publicul.