Într-un comunicat, CAS Constanța atrage atenția că, pe durata protestului, angajații nu vor procesa solicitările cetățenilor, indiferent de modul în care sunt transmise:
Având în vedere Notificarea pe care instituția noastră a primit-o de la Sindicatul CAS Tomis Constanța, cu privire la mișcările de protest ale salariaților, revenim cu următoarele precizări:
“Începând cu data de 02.11.2023, până la noi dispoziții, în intervalul ora 09:00 – 16:00, semnatarii protestului, nu vor lucra cu publicul (asigurații, angajatori și furnizori) atât în ceea ce privește relația directă cu publicul prin ghișeu, cât și privind procesarea cererilor transmise prin poștă sau electronic.”
Facem apel la înțelegerea asiguraților județului Constanța și îi rugăm să nu se deplaseze la instituție în intervalul menționat, având în vedere că solicitările nu le vor putea fi rezolvate.
Protest pe durată nedeterminată al angajaților din CNAS și Casele Județene de Asigurări de Sănătate
Publicat de Adina Sîrbu,
2 noiembrie 2023, 07:52 / actualizat: 2 noiembrie 2023, 12:07
Sunt anunțate proteste, de astăzi, pe perioadă nedeterminată, ale angajaților de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Casele Județene și ai Casei de Asigurări de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești
Activitatea cu publicul va fi blocată, începând de astăzi, pe perioadă nedeterminată, iar angajații caselor de sănătate vor protesta în birouri până când vor primi salarii mai mari, a declarat președintele BNS, Dumitru Costin, care îi reprezintă:
Din 2018 nu au mai beneficiat, iată, se fac 6 ani, nici măcar de un leu creștere salarială. Nu cerem nicio rectificare bugetară. Resurse financiare există în bugetul Casei, la poziția de cheltuială dedicată cheltuielilor cu salariile, pentru că au făcut economii pe fondul de salarii. Le-ar ajunge pentru zece creșteri salariale, nu pentru ceea ce au propus.
Potestul angajaților de la casele de asigurări de sănătate ar putea pune în pericol decontarea cheltuielilor prestatorilor de servicii medicale și asigurarea cu medicamente și materiale sanitare din programele naționale de sănătate pentru pacienții cu boli cronice.
De cealaltă parte, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis că întreruperea acordării de servicii medicale nu poate fi acceptată și că speră că va exista un dialog între conducerea CNAS și angajați.
El a mai spus, la TVR Info, că bugetul CNAS este cel mai mare buget din România, de câteva ori mai mare decât bugetul Ministerului Sănătății, și e firesc să fie așa, întrucât instituţia plăteşte programele naţionale de sănătate, serviciile acordate de spitale, dar şi decontarea medicamentelor gratuite şi compensate. Există, însă, o problemă de contributivitate, întrucât doar 5 milioane de oameni contribuie la fondul de asigurări, dar beneficiază de servicii medicale 19 milioane.
De pildă, în judeţul Constanţa, doar un sfert din populație plătește contribuţiile la sistemul naţional de sănătate. Astfel, din 598.000 de persoane asigurate medical, circa 352.000 sunt asigurate fără a plăti contribuţia la sănătate și, practic, plătesc doar aproximativ 198.000 de salariați.
CJAS Constanța a transmis, în această dimineață, un anunț privind oprirea activității:
”CAS Constanța are programul întrerupt
Casa de Asigurări de Sănătate Constanța informează asigurații, furnizorii, precum și agenții economici, că de astăzi 02.11.2023, începând cu ora 09:00, nicio operațiune specifică obiectului de activitate al instituției nu va mai fi posibilă. Toți angajații din cadrul caselor de asigurări de sănătate, la nivel național, protestează prin întreruperea lucrului pentru o perioadă nedeterminată.
Facem apel la înțelegerea asiguraților județului Constanța și îi rugăm să nu se deplaseze la instituție, având în vedere că solicitărilor nu le vor putea fi rezolvate.
Vom reveni cu informații actualizate în funcție de evoluția evenimentelor.”