Proiectul „Grădina copilăriei” propune școala în aer liber
Publicat de Catalin Donose, 25 august 2017, 18:49
Dacă elevii ar învăţa preponderent în clase amenajate în aer liber, probabil, că randamentul şcolar și sănătatea generaţiei tinere din România ar fi incomparabil mai bune.
Proiectul „Grădina copilăriei” este un proiect probabil unic în România în cadrul căruia s-a amenajat prima clasă de curs neconvenţională, în aer liber, într-o şcoală românească.
Astfel, într-un spaţiu liber, complet gol, de 300 de metri pătraţi din curtea Şcolii Gimnaziale „Adrian Păunescu” din Bucureşti, s-au plantat pomi fructiferi, arbuști, flori, plante aromatice şi s-a amplasat mobilier de grădină adecvat predării în aer liber a unor discipline şcolare precum biologie, geografie, dirigenţie, lecţii de mediu, de educaţie civică şi desfăşurării unor activităţi extracurriculare (concursuri, ateliere, activităţi artistice şi de socializare).
De asemenea, în pauzele dintre cursuri, în spaţiul verde amenajat, elevii au posibilitatea să mănânce pacheţelul de acasă, să socializeze între ei, să citească sau să se relaxeze.
Scopul principal al proiectului este să-i împrietenească pe copii cu natura şi să-i smulgă din faţa smartphone-urilor şi tabletelor, determinându-i să petreacă tot mai mult timp în aer liber.
Proiectul „Grădina copilăriei” poate fi un model de urmat pentru orice unitate de învăţământ, în special din mediul urban, unde gradul de poluare este din ce în ce mai ridicat, iar copiii stau tot mai puţin în mijlocul naturii.
Proiectul a fost finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat și MOL România.