CONSTANŢA: 60 de elevi cu cerințe educaționale speciale s-au înscris la competiții și olimpiade școlare
Publicat de Doina Sirbu, 1 martie 2023, 11:37
60 de elevi cu cerințe educaționale speciale (CES) s-au înscris la competiții și olimpiade școlare ce au loc luna aceasta la Constanța. În fiecare din școlile de stat din județ, există în medie câte 5-6 elevi cu CES. Pentru că prin competitivitate și ei pot face performanță, în premieră la Constanța, până astăzi, 1 martie, ei s-au putut înscrie la competiții și olimpiade școlare, prin Proiectul “Demostene”.
Proiectul “Demostene” a fost inițiat de Asociația „Dascălii Schimbării”, condusă de prof. Nicoleta Bercaru și se desfășoară în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța și Consiliul Județean Constanța.
S-a constatat, de-a lungul timpului, că un elev cu dificultăți de învățare susținut, atât de familie, cât și de cadrele didactice, poate face performanță. Astfel, integrarea școlară și socială devine mai atractivă. Așa a apărut Proiectul “Demostene”, despre care am aflat mai multe de la profesor consilier școlar, Elena Stambuli, de la Școala nr.8 Constanța, una din cele două școli implicate în derularea proiectului.
Elena Stambuli: Proiectul “Demostene” este un proiect care a fost lansat și inițiat de Asociația “Dascălii Schimbării” în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța și Consiliul Județean Constanța, iar parteneri în cadrul acestui proiect sunt Școala Gimnazială nr. 30 “Gheorghe Țițeica” și Școala Gimnazială nr. 8 din Constanța. Proiectul este adresat exclusiv elevilor cu cerințe educaționale speciale integrați în învățământul de masă și ne-am gândit să lansăm acest proiect pentru că acești copii cu CES, integrați în sistemul de învățământ de masă nu au un concurs, o olimpiadă adresate lor. Și atunci considerăm că trebuie să egalizăm șansele pentru toți elevii incluși în sistemul de învățământ. Proiectul are două tipuri de activități – o activitate indirectă ce constă în desene, colaje, texte literare, poezii compuse de elevii cu CES și evaluarea acestor lucrări se va face între 1 și 10 martie și o a doua activitate direct, este vorba despre o olimpiadă de Limba și Literatura Română, care se va desfășura fizic în cadrul celor două școli menționate anterior.
Socotiți, așadar că prin competitivitate se poate obține performanță chiar și în cazul copiilor cu nevoi speciale, cu cerințe educaționale speciale. Am înțeles că sunt mai multe secțiuni. Cum au reacționat? A fost un interes crescut? E prima ediție, înțeleg!
Elena Stambuli: Este prima ediție și da, a fost un interes crescut, mai ales că nu mai există un astfel de proiect. Cel puțin la noi în județ. În județul Constanța nu s-a mai făcut un un astfel de concurs, o astfel de olimpiadă pentru elevii cu CES și important ca și ei să fie stimulați. Competitivitatea este importantă și pentru acești copii. Să le dăm un impuls. Detalii privind proiectul se pot regăsi în pagina de Facebook a Asociației “Dascălii Schimbării” sau pe pagina de internet a acesteia.
Proiectul “Demostene” este primul proiect educațional dedicat copiilor cu CES din România, menit să le insufle, dezvolte și educe acestora spiritul de competitivitate. Pentru că, trebuie să recunoaștem, doar exersându-ne capacitatea de depășire a propriilor limite putem evolua. Coordonatori în cadrul poiectului sunt Școala Gimnazială nr. 30 Gheorghe Țițeica, din Constanța, alături de Școala Gimnazială nr.8 Constanța.
Redactor: Liliana Fustanela/Editor online: Doina Sîrbu/Foto: unsplash.com