TULCEA: Proiecte de protejare a biodiversității Deltei, finanțate cu jumătate din suma necesară
Publicat de Adina Sîrbu, 16 iunie 2024, 16:04
Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) Tulcea are nevoie de mai mulți bani pentru realizarea proiectelor necesare protejării biodiversităţii şi a comunităţilor locale față de alocarea acordată de Comisia Europeană pentru biodiversitate prin Programul de Dezvoltare Durabilă (PDD) 2021-2027, a declarat guvernatorul Rezervaţiei, Bogdan Bulete.
El a menţionat că lista de proiecte a ARBDD necesare rezolvării provocărilor majore în domeniul biodiversităţii este de circa 60 de milioane de euro, dar era necesar mai mult decât dublu, iar în momentul de faţă instituția încearcă şi alte axe de finanţare, a precizat guvernatorul Bulete.
Printre proiectele date ca exemplu ca fiind necesare în domeniul biodiversităţii, el l-a amintit pe cel privind reconectarea Deltei cu Marea Neagră prin digul Sulina-Sfântu Gheorghe.
„Este imperios necesară reconectarea sistemului dulcicol cu cel salmastru şi marin. Există acel dig între Sulina şi Sfântu Gheorghe care a obturat atât din punctul de vedere al biodiversităţii migraţia speciilor de peşti, cât şi din punctul de vedere al colmatării. Sedimentele din complex nu mai au unde să plece şi atunci colmatează încet, încet această zonă. Trebuie refăcută această conectare prin breşe, poduri, dar vom găsi soluţii’, a mai spus guvernatorul Rezervaţiei”.
Și pentru specialiştii Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării, proiectul ARBDD este o prioritate, în contextul schimbărilor climatice.
„Apa din Complexul Roşu-Puiu nu mai ajunge să primeneze lacurile Buival, Matei, Andrei, lacuri care sunt de o frumuseţe rară, habitate unice. În timpul verii, din cauză că apa nu e împrospătată, au loc procese de eutrofizare şi de distrugere a habitatelor”, a declarat recent directorul ştiinţific al INDD, Iulian Nichersu.
Un alt proiect pentru ARBDD are în vedere transformarea complexului Somova-Parcheş într-un „rezervor” de resursă piscicolă pentru repopularea rezervaţiei cu diferite specii de peşti, a mai declarat guvernatorul Bogdan Bulete.
Referindu-se la un alt proiect anunţat de autorităţi pentru protejarea biodiversităţii, şi anume monitorizarea cu balize inteligente a zonelor strict protejate din Rezervaţie, el a menţionat că proiectul a fost fazat.
Sursă: AGERPRES/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: INCDDD