(AUDIO) RADIONAV va amplasa staţii de coastă goniometrice
Publicat de cristina.iliuta, 18 noiembrie 2014, 12:48
Activitătea desfăşurată de Compania Naţională de Radiocomunicaţii Navale RADIONAV S.A. rezultă din necesitatea desfăşurării în condiţii de siguranță a traficului naval.
Pentru îndeplinirea atribuţiilor ce îi revin, compania trebuie să aibă în dotare echipamente şi sisteme de ultimă generaţie, care să permită eliminarea riscurilor şi intervenţia rapidă pentru asigurarea siguranţei navelor şi a vieţilor omeneşti aflate la bord.
Necesitatea existentei unui sistem de echipamente amplasat de-a lungul întregului litoral (de la Sulina până la Mangalia) pentru asigurarea localizării unor semnale de diferite origini și intensitați emise de diverse ambarcaţiuni, în orice situație de primejdie sau urgență, a determinat compania să demareze un proiect de instalare a unui sistem goniometric, în bandă VHF.
Acesta se compune din echipamente hardware de comunicaţii şi aplicaţiile software specifice, echipamente amplasate în locaţiile de bază de pe litoralul românesc al Mării Negre (Sulina, Sf.Gheorghe, Enisala, Corbu, Agigea şi Tuzla) în unele dintre acestea existând deja staţii de bază VHF.
Acest sistem va realiza furnizarea informaţiilor vitale, privind poziţia navelor aflate în primejdie, către Centrul Maritim de Comandă (MRCC) în vederea coordonării şi dirijării acţiunilor de intervenţie pentru căutare şi salvare a vieţii omeneşti pe mare.
La nivel internațional 5 țări dispun de sisteme goniometrice declarate: Canada (Coasta Atlanticului) 27, Canada (Coasta Pacificului) 14, Insula Man (UK) 1 Insulele Canalului (UK) 2 , Anglia (UK) 43, Irlanda de Nord (UK) 2.
Un astfel de sistem ajută la îndeplinirea obiectivelor : salvarea de vieţi omeneşti, protectia mediului (reducerea numărului de accidente și implicit a efectelor poluării datorate acestora, reducerea acţiunilor ilegal de deversare, eficientizarea transportului, îmbunătăţirea siguranţei transportului (minimizarea numărului de accidente şi cel al incidentelor în timpul voiajelor).
Sistemul va putea furniza date pentru: Radionav SA, Serviciul de Căutare şi Salvare (MRCC) , ARS VOM Constanta, Poliţia de Frontieră, Serviciile pentru dirijare trafic, Autoritatea Navală Română.
Proiectul a fost demarat la începutul luni noiembrie 2014 și are termen de finalizare 31. 12. 2015, după cum am aflat de șeful Biroului Tehnic,Horia Popa.
Valoarea este de aproximativ 21,5 milioane de lei din fonduri europene.
Statul român participă cu 15 % din valoare.