CONSTANŢA: Proiect pentru reducerea numărului de sarcini în rândul minorelor. România are aproape un sfert din mamele minore din UE
Publicat de , 23 martie 2023, 18:49
Stastisticile sunt îngrijorătoare: mamele minore din România reprezintă aproape un sfert (23%) din totalul de la nivelul Uniunii Europene. Conform datelor Institutului Național de Statistică, din 199.720 de nașteri din 2019, 749 provin de la mame cu vârsta sub 15 ani. Acest număr se completează cu încă 17.933 de mame cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani. Pe acest segment de vârstă, dintre cele aproape 18.000 de mame, 13.291 se aflau la prima naștere, 3.851 la a doua naștere, 710 la a treia naștere, 70 la a patra și 11 la cea de-a cincea naștere.
Un proiect iniţiat de Inspectoratul Judeţean Constanţa îşi propune reducerea numărului de sarcini în rândul minorelor. „Campaniile de informare și de educare sunt un demers firesc în actualul context. Sunt necesare sesiuni de educație medicală cu privire la îngrijirea nou-născuților, informații despre prevenție și despre modul de decizie.Crearea unui astfel de proiect complex, care să integreze componenta medicală, educațională, dar și psihologică este esențială, în acest sens“, transmit reprezentanţii ISJ Constanţa.
În proiectul iniţiat de ISJ sunt parteneri Instituția Prefectului – Județul Constanța, Inspectoratul de Poliție Județean Constanța, Universitatea Ovidius din Constanța, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Constanța, Direcția de Sănătate Publică Constanța, Direcția Generală de Asistență Socială Constanța, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Constanța.
„Partenerii vor acționa concertat pentru sprijinirea elevelor aflate în comunitățile cu risc de sarcină, precum și pentru sprijinirea mamelor minore identificate. Scopul proiectului îl reprezintă diminuarea cazurilor de sarcini în rândul mamelor minore prin acțiuni de prevenție și educare, precum și sprijinirea mamelor minore privind drepturile și obligațiile aferente prin eficientizarea comunicării interinstituționale. Acțiunile se derulează în anul școlar 2022-2023 având drept obiectiv principal reducerea cu minimum 20% a numărului de sarcini înregistrate la mame minore, din grupul țintă“, menţionează ISJ Constanţa, într-un comunicat de presă.
Universitatea Ovidius din Constanța, prin facultățile implicate, realizează o serie de activități, cum ar fi cercetări privind nevoile tinerelor mame, dar și riscurile la care se supun prin consecințele unei sarcini la o vârstă fragedă (Facultatea de Psihologie), materiale didactice și de informare privind drepturile și obligațiile legale (Facultatea de Drept), dar şi materiale audio-video cu mesaje privind prevenția (Facultatea de Arte).
Materialele vor fi prezentate elevilor la orele de Educație pentru sănătate și a celor de Consiliere. Potrivit reprezentanţilor ISJ, o echipă de profesori de biologie, alături de consilierii școlari din cadrul Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Constanța, oferă sprijin pentru susținerea orelor de prevenție, în funcție de nevoile identificate, punând accent pe formarea corectă a caracterului, pe creșterea stimei de sine și a stabilității emoționale, astfel încât minorele să aibă argumente solide pentru decizii corecte privind viața lor.
Împreună cu acțiunile de prevenție se derulează și acțiuni de sprijin pentru mamele minore din județul Constanța. Pe lângă suportul psihologic asigurat de psihologi de la CJRAE, în funcție de caz sunt asistate juridic și se fac demersuri pentru reintegrarea în școală.
Instituția Prefectului – Județul Constanța, Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanța, Direcția de Sănătate Publică Constanța, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Constanța vor organiza o serie de ateliere de lucru cu scop preventiv, în localitățile din județul Constanța, identificate cu risc.
Următoarea întâlnire va avea loc săptămâna viitoare, pe 30 martie 2023, în localitățile Hârșova și Gârliciu, unde reprezentanții instituțiilor partenere, alături de părinții și de elevii invitați vor identifica problemele și vor crea un plan local de prevenție. Următoarele două întâlniri sunt programate în aprilie, în localitatea Ovidiu, și în luna mai, în localitatea Castelu.
Redactor online: Alina Enache / Foto: ISJ Constanţa