Informațiile de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară sunt afişate la avizierele primăriilor. În 2015, statul a lansat Programul Național de Cadastru și Carte Funciară pentru înregistrarea a peste 40 de milioane de proprietăți
Publicat de Doina Sirbu, 31 ianuarie 2024, 09:55
Urmăriți la avizierele primăriilor toate informațiile venite de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI)! Pot fi soluția pentru a urgenta procesul de înregistrare sistematică a imobilelor (case și terenuri), putem afla în sfârșit, după 33 de ani, de la debutul legilor funciare, unde ne este pământul.
Pentru a grăbi procesul de restituire a imobilelor în mediul rural, statul a lansat în anul 2015, Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF). A pus la bătaie și bani pentru înregistrarea sistematică a peste 40 de milioane de proprietăți, dar la final de an 2023, sub 10 % din numărul lor, au fost întabulate, la nivelul întregii țări.
Județul Constanța, se află peste media națională, a declarat la „Tema zilei”, directorul OCPI Constanța, Dorin Grecu Sasu, care îndeamnă cetățenii, să urmărească la nivelul primăriilor înscrise în program, informațiile pe care instituția sa, le afișează, pentru eventuale contestații, după măsurători, punere în posesie, eliberări de acte cadastrale și întabulare etc. Din totalul de 70 de UAT-uri constănțene înscrise în PNCCF, au fost cadastrate în proporție de sută la sută zece comune: Gârliciu, Ghindărești, Topalu, Horia, Istria, Săcele, 23 August, Siliștea, Valu lui Traian și Castelu. În alte 56 de localități se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor. Județul Constanta are 707 000 hectare de teren, din care cea mai mare parte, 80%, este teren arabil. În jur de 200 000 de ha, sunt întabulate până la început de an 2024, afirmă directorul OCPI Constanța și e mulțumit de acest rezultat, câtă vreme au fost peste 40 de modificări legislative, după apariția Legii nr. 18/1991 (Legea fondului funciar), prin care se începea restituirea terenurilor.
Continuă acest program în 2024? Mai sunt bani pentru finanțarea gratuită? Poate crește ritmul de cadastrare, în județul Constanța? De ce doar în 10 localități, în 8 ani de la debutul programului s-a reușit finalizarea în totalitate, câtă vreme programul este gratuit? Cine poartă vina ritmului greoi? Face cadastrul lumină în acte sau valul de erori continuă? Răspunsurile în emisiunea ce poate fi ascultată aici:
Redactor: Liliana Fustanela / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: OCPI Constanţa