AUDIO | Cancerul de col uterin, o boală ce poate fi prevenită și vindecată, dacă este depistată timpuriu
Publicat de Adina Sîrbu, 5 februarie 2024, 16:21
Luna februarie marchează începutul unei noi editii a Programului național de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, o boală despre care trebuie să știm că este complet vindecabilă, dacă este descoperită la timp și dacă pacienta urmează toate protocoalele medicale.
Incidența cancerului de col uterin în România este una dintre cele mai ridicate din Europa, cu o rată standardizată de 12,4 cazuri la 100.000 de femei, de aproape 3 ori mai mare decât media europeană și de 6 ori mai mare decât cea din țările cu venituri ridicate. Una dintre cauzele acestei incidențe ridicate este reprezentată de faptul că în țara noastră screeningul pentru cancerul de col uterin și vaccinarea împotriva HPV sunt insuficient utilizate.
Mihaela Andrei a abordat subiectul în detaliu, astăzi, la „Tema zilei”, cu dr. Sorin Vameșu, medic primar anatomie patologică și coordonatorul programului de screening pe județul Constanța:
Datele pe care le am nu sunt chiar de ultimă oră, dar, anual, cam 3.300 de paciente sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar dintre acestea în jur de 1.700 pierd lupta cu această boală.
Cum ne situăm comparativ cu alte țări europene?
Din acest punct de vedere, destul de nefavorabilă este situația. În clipa de față, ocupăm cam ultimele locuri. De ce? Ca urmare a faptului că nu există o conștientizare cu privire la prevenție, nu există un program de screening la care populația eligibilă să se adreseze în mod frecvent și accesul la serviciile de sănătate ridică încă probleme, în special pentru populația din mediul rural și orașele de mici dimensiuni.
În acest tablou al cauzelor rămân și lucruri care țin de propria persoană și mă gândesc în special la responsabilitate?
Da! Vă pot spune că, la ora actuală cam 46% din populația Europei nu are o pregătire și o informație adecvată pentru a-și asigura o stare de sănătate cât de cât normală.
Sunteți și coordonatorul programului pe județul Constanța…
Coordonatorul Programului de screening pentru depistarea precoce a cancerului la Spitalul Clinic Județean Constanța
În această calitate, în care sunteți din 2012…
Da, încă de la început, de când Ministerul Sănătății a implementat acest program.
…Aveți cumva o privire de ansamblu, păstrând evident caracterul confidențial al statisticilor, cam câte dintre testări au avut în anii trecuți rezultate alarmante? Un procent mare?
Să știți că nu este un procent mare, nu! El se încadrează chiar în datele furnizate și de Organizația Mondială a Sănătății. Dar aici am ceva de specificat. Populația femină care s-a adresat este totuși sau ține mai exact de orașul Constanța, nu și de comune și satele limitrofe. Cumva este o populație cât de cât educată, care din proprie inițiativă s-a adresat acestui screening. Cu toate acestea, au fost și comune în care primarii s-au implicat.
Această boală, cancerul de col, este o afecțiune predictibilă și prevenibilă, este complet vindecabilă atunci când depistarea ei se face în faza premalignă. Și aș vrea să explicăm, în linii mari, desigur, și pas cu pas, mecanismul acestei boli. În primul rând, cine produce boala?
La ora actuală, agentul patogen incriminat este virusul papilloma uman – HPV. Acest virus este considerat că infectează cam 8 din 10 femei, care-și încep debutul vieții sexuale și care, de-a lungul vieții, se pot reinfecta. Adică odată o infecție contractată, asta nu înseamnă că nu poți să te reinfectezi în anii următori.
Cum ne putem infecta?
Cel mai frecvent este contactul sexual, vaginal, oral sau atingerea tegumentară, adică nu este necesară penetrarea pentru a contracta această infecție. Este un lucru important!
Se poate lua acest virus și în afară?
Da, dar procentul este foarte mic.
Cum?
Fie prin utilizarea unor obiecte personale a unei persoane infectate, prosop, costum de baie, lucruri intime, lenjerie, și mai este incriminată și transmiterea fetomaternă. Dar în procent foarte mic.
Această infecție are simptome imediat?
Aici este marea dramă: infecția HPV nu doare, nu ustură, nu prezintă absolut nici o simptomatologie. În cancerul de col uterin, în momentul în care au apărut simptomele, stadiul este avansat, deja este foarte complicată situația. În clipa de față sunt cunoscute 200 de tulpini, din care 12 sunt considerate cu risc oncogen. Cle mai frecvente sunt tulpinile 16 și 18 care determină cam 70% din cancerele de col uterin la femei.
Să vedem ce face testul Babeș-Papanicolau, testul pe care orice femeie trebuie să îl facă
Aurel Babeș a fost un român care, la începutul secolului XX, a constatat la microscop prezența unor modificări celulare la frotiurile de secreție cervicală și care a tras un semnal de alarmă cu privire la aceste anomalii ale celulelor, deoarece erau în strânsă corelație cu cancerul de col uterin.
Care este protocolul de urmat dacă testul indică modificări la nivelul țesutului?
Depinde de modificări. Testul Babeș-Papanicolau este un test de screening, nu este un test de diagnostic. El nu pune diagnosticul de cancer, el doar trage un semnal de alarmă asupra unor modificări care apar la nivelul celulelor colului uterin, motiv pentru care el are o specificitate. Adică o să traduc ca să înțelegeți: posibilitatea de a identifica persoanele cu cancer până la 96% și o sensibilitate între 45 și 65%, adică nu este un test care tranșează diagnostic, el poate avea, să nu le zic erori, dar neajunsuri.
Interviul integral îl puteți asculta aici: