O nouă apariţie editorială a prof. univ. dr. Tasin Gemil „Tătarii – Relații cu Otomani și Români”
Publicat de Doina Sirbu, 6 octombrie 2022, 15:40
Asociația „Agiacai Saladin” din Constanța susține un eveniment editorial deosebit, este vorba de o nouă apariţie editorială a prof. univ. dr. Tasin Gemil – „Tătarii – Relații cu Otomani și Români”. Lansarea de carte va avea loc în data de 08 octombrie 2022, de la ora: 11.00, în foaierul hotelului Aurora din Mamaia.
Evenimentul editorial întrunește în calitate de invitați reputați istorici precum: Dr. Ernest Oberlander-Târnoveanu, directorul general al Muzeului de Istorie Națională a României – București, Dr. Ovidiu Cristea, director în cadrul Institutului de Istorie „Nicolae Iorga”, Academia Română, București, Prof. univ. dr. Călin Felezeu, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, Prof. Echrem Gafar din Medgidia, gazda și inițiatoarea manifestării editoriale este Meryem Mambet, președinte al Asociației „Agiacai Saladin”.
Prof. univ. dr. Tasin Gemil fiu al Medgidiei, o remarcabilă personalitate al Dobrogei, primul deputat al comunității tătare de după Revoluția din 1989 și primul ambasador al României de etnie turco-tătară în Azerbaidjan și Turkmenistan, propune cititorilor și iubitorilor de istorie un titlu interesant şi o nouă abordare a unor aspecte istorice a tătarilor, este vorba de ediția a II-a, revizuită și adăugită a volumului „Tătarii – Relații cu Otomani și Români”, apărută sub egida Universității Babeș-Bolyai și a Institutului de Turcologie, Cluj-Napoca, Editura Presa Universitară Clujeană, 2022.
Din notele autorului asupra ediției remarcăm, o nouă ediție îmbunătățită a cărții s-a impus ca urmare a faptului că, imediat după publicarea ei, au apărut în SUA două lucrări noi, care trebuiau luate neapărat în seamă, căci vizează problematica de bază a istoriei tătare. Un alt motiv pentru o nouă ediție lărgită a fost sugestia pe care autorul a primit-o de la unii colegi de breaslă de a include în volum și o lucrare, pe care a publicat-o în anul 1983, unde, pe baza mai multor documente otomane de arhivă, este prezentată situația economic-socială și demografică dintr-o zonă din nordul Dobrogei și alta din sudul Basarabiei unite administrative, în secolul al XVII-lea, într-o fundație religioasă islamică (vakif).
Datele precise și amănunțite oferite de sursele istorice folosite în această lucrare, apreciată ca unică în peisajul istoriografic românesc, sunt de natură să constituie repere prețioase pentru evaluarea vieții cotidiane din Dobrogea și din alte teritorii românești în timpul stăpânirii otomane.
Volumul este structurat pe patru capitol, primul capitol este intitulat „Strămoșii Kîpceaci (cumani)” și cupinde problema etnogenezei tătarilor, peste un mileniu de existență a populației turco-tătare pe teritoriul României, în capitolul al II-lea „Hoarda de Aur” sunt dezvoltate subcapitole despre Cumano-Tătarii și începuturile statelor medievale românești, puterea centrală și structura socială din Hoarda de Aur, în capitolul al III-lea autorul prezintă raporturile dintre Hanatul Crimeei și Poarta Otomană, în ultimul capitol prezintă situația Tătarilor din România începând din secolul al XVII-lea, incluzând mai apoi perioada regimului communist, de asemenea detaliază însemnătatea culurii pentru tătarii dobrogeni, aduce în atenția cititorilor reprere despre identitatea tătarilor dobrogeni.
În prefața volumului istoricul T. Gemil dorește ca apariția prezentului volum, să reprezinte un pas important pe calea lungă și extrem de dificilă a elaborării unei istorii a tătarilor, reprezentând obiectivul final al activității istoricului, pentru a fi atins în timpul rămas. Toate lucrările din cuprinsul acestui volum au fost revizuite și actualizate din punct de vedere științific, multe din ele a fost rescrise în întregime, astfel că diferă de forma lor inițială, fiind de fapt lucrări noi, corespunzătoare exigențelor de azi în materie de documentare și evaluare științifică.
Despre istoricul, omul politic și diplomatul român de origine tătară Tasin Gemil
Tasin Gemil este născut în Medgidia este istoric, profesor și om politic român, turcolog, fost deputat în legislatura 1990 – 1992, ales în județul Constanța din partea Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România. Tasin Gemil a fost vicepreședintele grupului parlamentar de prietenie cu Turcia. A absolvit facultatea de istorie și filozofie de la Universitatea din Iași, unde a obținut ulterior și doctoratul. Tasin Gemil a fost ambasador al României în Azerbaijan (1998-2003) și Turkmenistan (2004-2008). A fost unul din fondatorii UDTTMR și a Univerisității Ovidius din Constanța. Tasin Gemil coordonează Institutul de Turcologie și Studii Central Asiatice din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
Redactor – Ghiulșen Ismail Iusuf/Redactor online – D. Sîrbu