Rețete străvechi din flora românească spontană folosite într-un laborator din Topraisar
Publicat de Liliana Fustanela, 20 februarie 2022, 10:11
La Topraisar, o mamă și o fiică demonstrează că „mama natură” este frumusețea sublimă. Este deviza pe care o respectă cele două femei una chimist, estetician (Elena Oancea), cealaltă farmacist, estetician (Adina Oancea). Au aflat încă din copilărie, de la bunicile lor, cunoscute drept vraci în sat, despre practicile de îngrijire naturală ale pielii. Așa au ajuns să implice întreaga familie în realizarea de produse dermato-cosmetice.
În urmă cu 30 de ani, Elena Oancea de profesie chimist a început să prepare creme din flori de crin așa cum o făceau mama și bunica ei. Ulterior a ajuns să folosească în realizarea lor, florile de ghiocei, de lavandă, cătină și alte plante pe care le cultivă în grădina proprie sau le culege cu întreaga familie din poieni și munți, fiindcă România este o țară bogată în plante sălbatice cu multe locuri încă nepoluate, în care natura ne oferă din energia sa. Sunt multe produse cosmetice pe piaţă, dar produsele realizate de Elena Oancea și de fiica ei, Adina Oancea (farmacist), se diferențiază prin faptul că deţin ingrediente vegetale în proporţie de 100%, combinate într-un mod unic, fără apă, fără parfum sintetic sau alţi coloranţi chimici. Cei peste 20 de ani de studii şi cercetări au adus familiei Oancea din Topraisar, 4 brevete de invenţie, pentru că toate ingredientele utilizate sunt non-invazive, acţionează în profunzimea epidermei şi vindecă afecţiunile tenului. Elena Oancea a fost declarată de Le Nouvelle Estetique, „Esteticiana Anului 2000”. În prezent, familia Oancea, după ce a obținut brevete pentru rețetele străvechi, își dezvoltă afacerea prin servicii de specialitate, prin terapii de îngrijire a pielii.
Elena Oancea a vorbit în emisiunea ”Viața-n cântec și poveste”, la Radio Constanța, despre cum s-a transmis tradiția de lucru cu plantele de la străbunică, bunică, mamă și apoi și spre fiica sa, despre puterea tămăduitoare a plantelor așa ca acum 200 de ani și cum poate fi folosită și astăzi. Elena Oancea și fiica ei, Adina Oancea au completat rețetarul primit moștenire de la bunicile lor, cu alte plante de leac. Iată câteva exemple pentru o frumusețe obținută natural, pe care Elena Oancea, le folosește în realizarea produselor dermato-cosmetice:
a) lavanda sălbatică are virtuți tămăduitoare pentru vindecarea trupului și a minții, iar pentru piele este un aliat în combaterea virusurilor, infecțiilor și streptococilor;
b) nalba sălbatică are efecte calmante asupra tenului iritat, sensibil sau afectat de cuperoză;
c) roinița, cu mirosul ei fin de lămâiță aduce liniște și somn odihnitor, în timp ce calmează iritațiile tenului, depigmentează și redă strălucirea pielii.
Despre rețete unice de măști, creme și extracte vegetale regenerative despre apropierea omului de natură, despre puterea plantelor și a naturii, aflați din interviul realizat de Liliana Fustanela și care poate fi ascultat aici:
Redactor – Liliana Fustanela
Foto: Arhiva personală Elena Oancea