MANGALIA: Noi unităţi de procesare a peştelui marin şi locuri de muncă pentru tinerii
Publicat de Arantxa Catană, 24 mai 2018, 19:44
Interesul românilor pentru consumul de carne de peşte a crescut constant în ultimii ani.
Potrivit procesatorilor din domeniu, anul acesta, consumul pe cap de locuitor a depăşit 6 kilograme.
Este motivul pentru care autorităţile din Mangalia s-au gândit să deschidă noi unităţi de procesare a peştelui marin şi să creeze locuri de muncă pentru tinerii, care vor să se apuce de pescuit.
„Dezvoltarea comunităţilor de pescuit în zona Mangalia” reprezintă un proiect, în valoare de 2 milioane de euro, fonduri europene, care va fi lansat vineri de Asociaţia Flag Mangalia Litoral.
„Marea problemă a noastră este că nu avem infrastructură de pescuit în regulă. Așa, se dorește dezvoltarea de magazine de pește sau restaurante de pește, astfel încât pescarii să aducă o valoare adăugată peștelui – adică să nu îl vândă neapărat proaspăt, să îl vândă procesat, preparat. În Marea Neagră avem o varietate destul de mare de pește, dar în special calcanul, care este un pește de o valoare ridicată. Iar în lacul Tatlageac există pește de apă dulce cum ar fi crapul, șalăul, carasul”, a precizat managerul asociaţiei, Sorin Mănăilă.
Fondul european sprijină realizarea unei infrastructuri pescăreşti, începând din comuna 23 August până la Vama Veche.