TULCEA: Digurile din Delta Dunării rămân în administrarea autorităţilor locale
Publicat de Adina Sîrbu, 11 decembrie 2023, 12:19
Conducerea ABADL Constanţa susţine că, în momentul de faţă, legislaţia nu permite primăriilor din judeţul Tulcea să predea în administrare digurile de apărare împotriva inundaţiilor, pe care nu le pot întreţine corespunzător din cauza lipsei banilor, a utilajelor şi a specialiştilor.
Declaraţia conducerii ABADL survine demersurilor făcute începând din luna mai de Instituţia Prefectului – judeţul Tulcea în sprijinul solicitărilor făcute de 11 primării din Deltă, care, în fiecare primăvară, se confruntă cu probleme din cauza creşterii cotelor Dunării.
„Zona Deltei Dunării este şi ea foarte mult afectată de inundaţii. Locuitorii Deltei stau într-un mediu umed şi când sunt afectaţi, nu sunt zone cu potenţial economic. Înţeleg că ei vor să scape de lucrările acelea, dar legislaţia la ora actuală este că ei trebuie să se apere, localnicii. Noi am promovat cât am putut lucrările acolo” – a declarat directorul general al ABADL, Hristu Uzun.
Printre proiectele pe care instituţia din Constanţa le promovează pentru apărarea împotriva inundaţiilor a comunităţilor din Deltă, el a enumerat lucrarea din zona Ilgani-Vulturu şi pe cea din Ceatalchioi.
„Pe fonduri europene avem o lucrare în zona Ilgani-Vulturu. Cât de curând vom finaliza proiectul tehnic şi apoi vom face licitaţia propriu-zisă. Avem în obiectiv şi demararea lucrării de la Ceatalchioi, astfel încât anul viitor să scoatem la licitaţie şi această lucrare. Pentru tot ce avem, an de an facem progrese să le actualizăm forma de scoatere la licitaţie, pentru că lucrurile s-au mai schimbat, nu au mai rămas ca acum 20 de ani, trebuie reluate măsurătorile, studiile şi din cauza asta s-a mai întârziat puţin, dar n-am avut pauze, în această perioadă” – a menţionat Uzun.
Întrebat în ce măsură ABADL Constanţa are resurse financiare şi umane pentru a întreţine digurile din Delta Dunării, el a precizat că „este o problemă mai complicată” şi a refuzat să detalieze.
La finalul lunii mai, în timpul unei şedinţe publice, 11 primari ai unor comunităţi din Deltă au declarat că vor să predea din administrare digurile pe care nu le pot întreţine din cauza lipsei banilor, a utilajelor şi specialiştilor, iar Instituţia Prefectului – judeţul Tulcea a făcut demersurile către autorităţile abilitate în domeniu, în condiţiile în care Serviciul de Gospodărire a Apelor din Tulcea, instituţie subordonată ABADL Constanţa, a susţinut că predarea acestor lucrări este posibilă din punct de vedere legal.
În urma inundaţiilor din luna iulie a anului 2010, peste 100 de case din comuna Ceatalchioi au fost inundate, după ce digul s-a rupt, iar, potrivit autorităţii comunale, de atunci până în prezent lucrarea a fost realizată în proporţie de 10%, din cauză că firmele care au câştigat licitaţiile au intrat în faliment sau au renunţat la lucrări înainte de a le începe.
Sursă: AGERPRES/ Foto: arhivă