Ascultă Radio România Constanța Live

primar cristian carjaliu

AUDIO Scandalul gradaţiilor de merit şi al demiterilor din învăţământul constănţean a ajuns la Ministerul Educaţiei

AUDIO Scandalul gradaţiilor de merit şi al demiterilor din învăţământul constănţean a ajuns la Ministerul Educaţiei

Publicat de Adina Sîrbu, 24 mai 2015, 10:28 / actualizat: 24 mai 2015, 21:31

Scandalurile din învăţământul constănţean au ajuns la  Ministerul Educaţiei.

Mai mult, la nemulţumirile învăţătorilor de la Şcoala Dan Barbilian faţă de directorul instituţiei privind acordarea gradaţiilor de merit, se adaugă reproşurile făcute de primarul din Agigea  şefului ISJ, în urma demiterii directorului şcolii din localitate.

La începutul săptămânii, învăţătoarea Ecaterina Rupesac şi bibliotecara Liliana Mareş, de la Şcoala „Dan Barbilian”, au acuzat-o pe directoarea Mihaela Stan de subiectivism şi nereguli grave în acordarea gradaţiei de merit.

Recunoscute pentru numeroasele premii obţinute la concursuri interne şi internaţionale de către elevii pregătiţi de ele de-a lungul carierei, cele două cadre didactice spun că au fost depunctate pe nedrept şi au depus cereri de anchetare a abuzului la ISJ, contestând dosarul pentru gradaţia de merit.

Directorul Mihaela Stan s-a apărat, susţinând că respectă legea:

La rândul său, purtătorul de cuvânt al ISJ Constanţa, Cristina Ivan, a declarat că au fost depuse 95 de contestaţii, care vor fi rezolvate până pe 26 mai:

Nu este prima dată când cadrele didactice de la Şcoala nr. 28 „Dan Barbilian” îi reproşează directorului Mihaela Stan modul de conducere dictatorial, dar şi numeroase încălcări ale legii, de la abuz  şi conflict de interese, până la fals în acte.

Toate aceste aspecte au fost sesizate şi  Corpului de Control al Ministerului Educaţiei încă din decembrie 2014, însă până acum cadrele didactice semnatare ale memoriului nu au primit niciun răspuns.

Nemulţumit este şi primarul comunei Agigea, Cristian Cârjaliu, care sesizat  Corpul de Control al Ministerului Educaţiei, după ce şeful ISJ Constanţa, Răducu Popescu a demis-o din funcţie, spune edilul abuziv, pe directoarea Şcolii „Ion Borcea”, Doiniţa Sârbu, în urma apariţiei pe site-ul unităţii a unor anunţuri erotice:

Reacţiile au venit şi din partea politicienilor.

Deputatul constănţean Florin Gheorghe, de la UNPR, i-a cerut, vineri, ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, să trimită Corpul de Control şi să trateze cu maximă seriozitate problemele sesizate, care pătează imaginea învăţământului constănţean.

El spune că picătura care a umplut paharul a fost scandalul de la „Dan Barbilian”:

„Doamna directoare, susţinută moral şi de soţ şi de inspectorul şcolar judeţean şi de un fost ministru al Educaţiei de pe la Bucureşti, se comportă în relaţia cu profesorii ca un moşier din Evul Mediu timpuriu. Modul în care domnia sa umileşte profesori cu zeci de ani de experienţă la catedră, cu prestigiu profesional recunoscut, cu nişte salarii mizere şi care se bucură de aprecierea părinţilor şi elevilor a fost picătura care a umplut paharul şi m-a determinat să intervin. Am văzut şi justificările apărute în presa locală, cum că domnia sa ar respecta legea. Gând la gând cu bucurie! Exact acelaşi lucru solicit şi eu, adică să se facă lumină dacă doamna directoare şi inspectoratul au respectat legea” –   a spus deputatul UNPR, Florin Gheorghe.

Redăm aici conţinutul memoriului cadrelor didactice de la Şcoala „Dan Barbilian”:

Stimata redactie,

Va transmitem atasat un memoriu pe care un grup de cadre de la Scoala Gimnaziala Nr. 28 ” Dan Barbilian ” Constanta l-a inaintat Corpului de Control al MECS inca din luna decembrie 2014 si la care nu a primit niciun raspuns pana la aceasta data. Poate dumneavoastra va vor raspunde. .

Cu deosebita consideratie, P.I.P. Moraru Constanda

Către

Ministerul Educaţiei Naţionale

În atenţia

Corpului de Control al Ministrului,

15.12.2014

Prin prezenta, cadrele didactice semnatare ale acestui memoriu, care activează în cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 28 „Dan Barbilian”, Constanţa, Str. Decebal Nr. 15, vă aducem la cunoştinţă următoarele:

În luna septembrie 2012, prin  numire din partea ISJ Constanţa, doamna prof.dr. STAN MIHAELA ocupă funcţia de director al unităţii şcolare mai sus menţionate. Dispunând de susţinerea membrilor Consiliului de administraţie şi a directorului adjunct, doamna prof.dr. STAN MIHAELA începe şi continuă de la data numirii sale seria constantă şi progresivă de fapte ce contravin flagrant legii, cu scopul prejudicierii activităţii şi prestigiului personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic din această şcoală. În acest mod, ne considerăm încălcate drepturile de cetăţeni ai statului român şi de cadre didactice ale sistemului public de învăţământ.

În acest sens, menţionăm încălcarea următoarelor prevederi legale în mod constant şi voluntar de către doamna director prof.dr. STAN MIHAELA:

– încălcarea art. 28, lit.d din ROFUIP 1/2001: Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor din învăţământul preuniversitar: prin alegerea Consiliului de administraţie nu s-au respectat prevederile legale, membrii Consiliului profesoral fiind nevoiţi să voteze variantele prestabilite şi impuse de doamna director prof.dr. STAN MIHAELA, fără a avea posibilitatea să propună alte persoane. Mai precis, reprezentanţii cadrelor didactice au fost propuşi de doamna director şi aleşi în bloc, considerându-se în mod eronat a fi o echipă cu care directorul să poată lucra şi nu în mod individual cum prevede art.7 alin.1 din Metodologia-cadru de organizare şi funcţionare a consiliului de administraţie din unităţile de învăţământ primar. Utilizarea unor tertipuri procedurale cum ar fi: organizarea şedinţei în termen foarte scurt, fără convocator scris (dar semnat în ziua şedinţei) şi fără anunţarea prealabilă a temei/ordinii de zi, au condus la un rezultat inechitabil şi discriminatoriu, în sensul că învăţătorii, care au ponderea cea mai mare a elevilor, nu sunt reprezentaţi în consiliul de administraţie. De asemenea, responsabilului CEAC i s-a interzis să candideze invocându-se faptul că acesta nu poate fi membru al consiliului de administraţie.

Considerăm că astfel nu ni s-a respectat dreptul de a alege şi de a fi aleşi în mod democratic şi constituţional. De altfel, toate deciziile adoptate de doamna director prof.dr.STAN MIHAELA sunt susţinute de consiliul de administraţie, având în mare parte aceeaşi structură încă din primul an în care dumneaei a preluat direcţiunea.

– încălcarea art. 28, lit.c, e, l din ROFUIP 1/2001: se încalcă flagrant principiul transparenţei în luarea deciziilor la nivelul unităţii de învăţământ, consiliul profesoral nefiind consultat şi neputând dezbate, aproba şi valida planul de şcolarizare, oferta educaţională sau componenţa comisiilor metodice. În şedinţele consiliului profesoral, ni se aduc foarte succint la cunoştinţă deciziile doamnei director prof.dr.STAN MIHAELA, sub pretextul că au fost discutate şi aprobate în consiliul de administraţie.

– încălcarea cu bună ştiinţă a prevederilor art.263 alin.7 din Legea nr.1/2011 a educaţiei naţionale, „în învăţământul primar, orele de educaţie fizică prevăzute în planurile de învăţământ sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate”.

Astfel, predarea orelor de educaţie fizică este exclusă din cadrul activităţilor didactice de predare pe care trebuie să le efectueze în mod obligatoriu profesorii pentru învăţământul primar (învăţătorii/institutorii). Ignorând această dispoziţie legală, directorul şcolii a impus includerea orelor de educaţie fizică în norma didactică la nivelul claselor din ciclul primar (clasele pregătitoare şi clasele I) şi predarea acestora de către profesorii pentru învăţământul primar (învăţătorii/institutorii).

În anul şcolar 2013-2014, doamna director prof.dr. STAN MIHAELA a sancţionat, în mod nejustificat şi arbitrar un cadru didactic al unităţii şcolare, printr-o decizie a consiliului de administraţie, adoptată  într-o şedinţă fictivă,  la o dată la care  consiliul de administraţie nu s-a putut întruni, comiţându-se astfel fals în documente. Deşi Inspectoratul Şcolar  Judeţean Constanţa a fost sesizat în legatură cu aceste fapte prin contestaţia depusă de doamna profesoară şi în cadrul comisiei de disciplină a ISJ Constanţa, sancţiunea a fost  menţinută, dar redusă, la reţinerea a 15% din salariul pe o lună, faţă de 15% timp de trei luni, cum a fost hotărât iniţial de doamna director prof.dr.STAN MIHAELA, cu concursul Consiliului de administraţie. De altfel, comisiile de disciplină, sancţiunile disciplinare şi ameninţarea cu sancţionarea sunt menite să descurajeze orice încercare îndreptăţită de a semnala şi analiza neregulile şi situaţiile care pot perturba bunul mers al activităţii din şcoală.

La sfârşitul  anului şcolar 2012-2013, în urma analizei activităţii cadrelor didactice şi a predării fişei de autoevaluare, doamna director a acordat calificativul Bine unui alt cadru didactic al şcolii, fără a avea vreo justificare şi fără a consulta membrii Comisiei metodice de limbă şi comunicare.

Falsul în documente a devenit o practică frecventă a doamnei director, aceasta punând şi modificând note în catalog, la elevii unor clase, în locul profesorilor. Aceasta gravă încalcare a prevederilor  Statutului cadrelor didactice şi a Legii educatiei  a avut loc în semestrul I al anului scolar 2013-2014.

– fals în documente publice, prin încălcarea art. 291, CP:

  1. acordarea de note maxime, în anul şcolar 2012-2013, unui elev cu statut de repetent, din colectivul clasei 7A, acesta nefiind prezent la nicio oră de curs în anul şcolar vizat;
  2. notarea în fals a unor elevi la disciplina limba germană, în anul şcolar 2013-2014, cu calificative sau note maxime. Mai precis, doamna director prof. dr. STAN MIHAELA scrie în catalog note la disciplina limba germană, modificând, în sensul creşterii, mediile elevilor pentru care se efectuează falsul. Este vorba despre elevii Dragomir Matei, Prodan Razvan si Voivozeanu Rares, elevi ai clasei a IV-a A. Această faptă este adusă la cunoştinţa membrilor Comisiei de disciplina constituite în cadrul ISJ Constanţa, în luna aprilie 2014, în momentul contestării sancţiunii primate de către unul din cadrele didactice semnatare ale memoriului, fără a exista însă, nicio reacţie sau masura din partea acestora;
  3. acordarea locului I elevei Fulea Ruxandra, la Olimpiada de limba română, în urma depunerii contestaţiei, după ce, iniţial, ocupase locul 39 în clasamentul judeţean. Acest lucru s-a făcut cu uşile închise, în prezenţa părintelui şi a unui membru din Comisia de corectare.

– conflict de interese, prin încălcarea art. 301, alin.1, CP: Olimpiada judeţeană de limba română se organizează în cadrul şcolii noastre, participând la aceasta şi fiica doamnei director prof.dr. STAN MIHAELA, căreia i se atribuie premiul II.

– abuz în funcţie, prin încălcarea prevederilor art. 297, alin.1, CP:

  1. prof. limba germană Pascu Liliana considera necesară însuşirea de expresii vulgare de către elevi, acestea ramanand scrise in caiete. Odată cu aducerea acestei fapte la cunoştinţa doamnei director, aceasta minimalizează efectul comportamentului doamnei prof. Pascu Liliana în timpul orelor de curs.
  2. investirea cu numeroase funcţii a unor cadre didactice noi în unitatea şcolară (acelaşi cadru didactic, prof. Roşca Loredana, deţine concomitent următoarele funcţii: responsabil imagine, membru CEAC, şef comisie limbă şi comunicare, diriginte, profesor diciplinele limba română, limba germană, limba latină), în dezavantajul celorlalte cadre didactice cu vechime în şcoală şi care nu deţin nicio funcţie la nivelul conducerii şcolii;
  3. suspendarea programului de bibliotecă virtuală, prin însuşirea în nume propriu de către doamna director STAN MIHAELA a laptop-ului destinat acestui program educaţional; 4.doamna director STAN MIHAELA stabileşte în mod strict subiectiv şi nejustificat punctajul aferent evaluării finale a activităţii cadrelor didactice. Astfel, prof. Pascu Liliana, suplinitor limba germană, 4 ore/săptămână, fără alte activităţi, obţine 87 de puncte, în timp ce prof. titular limba germană Măntoiu Mihaela, 24 ore /săptămână, administrator parteneriat internaţional cu ZfA şi purtător de cuvânt în relaţia cu partenerii germani, având singurele rezultate pe şcoală la Concursul de limbă germană Spaß auf Deutsch şi la testarea lingvistică Goethe Institut, obţine 86 de puncte;
  4. acordă punctaj regresiv la inspecţiile de definitivat doamnei prof. Măntoiu Mihaela. Astfel, la prima inspecţie de definitivat, perioadă în care doamna prof. Măntoiu Mihaela redactează documentaţia necesară derulării parteneriatului internaţional, se acordă nota 10, urmând ca la a doua inspecţia, nota acordata să fie 8.50;
  5. sub pretextul existenţei unor reclamaţii, nu se respectă principiul continuităţii la stabilirea încadrării, în scopul izolării cadrului didactic vizat şi excluderii sale din unitatea şcolară;
  6. evitarea menţionării rezultatelor obţinute la concursuri şi olimpiade, limba germană şi engleză, anul 2013-2014, în scopul ascunderii recunoaşterii oficiale a performanţelor cadrelor didactice şi a creşterii prestigiului şcolii.
  7. Conform ROFUIP şi Fişei postului, directorul are obligaţia de a monitoriza procesul de prevenire şi combatere a violenţei în şcoală, dar în luna noiembrie a acestui an a avut loc un grav accident provocat de un elev al clasei a VII-a A, un caz de violenţă în urma căruia un coleg al acestuia a fost spitalizat. Cazul a fost muşamalizat, nefiind adus la cunoştinţa Consiliului Profesoral, pentru a fi analizat şi a fi luate măsuri, conform Art. 28, litera i din ROFUIP şi conform Regulamentului de ordine interioară prelucrat de învăţători şi diriginţi cu elevii şi părinţii elevilor din unitatea şcolară. De altfel, incidente grave muşamalizate au avut loc şi în anul şcolar 2013-2014, cum ar fi faptul că un elev de la clasa a VIII-a A, al cărei diriginte era directorul adjunct şi membru al consiliului de administraţie, a adus şi folosit petarde în sala de clasă, în timpul unei pauze. Deşi conducerea şcolii a cunoscut acest incident, inclusiv actualul preşedinte al comitetului de părinţi, nu s-a întreprins nicio măsură, considerând că nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor este o copilărie.
  8. abuzarea psihică şi emoţională a elevei Iliescu Mara clasa a VIII-a, care în prima săptămână de şcoală după participarea la faza naţională a Olimpiadei de Limbă, Comunicare şi Literatură (unde a obţinut premiul special) a fost testată şi notată foarte slab la disciplina Biologie în condiţiile în care înainte de participarea la concurs a urmat un program special de pregătire, cu acordul conducerii şcolii, lipsind de la anumite ore în zilele de pregătire cu profesorul de limba română (directorul adjunct). Eleva a suferit un şoc emoţional, până la depresie, în momentul în care, în ciuda tuturor promisiunilor şi asigurărilor primate anterior, i s-a refuzat în mod ostentativ şi deliberat şansa de a-şi mări nota, în condiţiile în care reprezentase cu succes şcoala contribuind semnificativ la imaginea acesteia.

Conform art.16, al.4 din ROFUIP, directorul unităţii de învăţământ trebuie să manifeste loialitate fata de unitatea de invatamant, credibilitate si responsabilitate in deciziile sale, incredere in capacitatile angajatilor, sa incurajeze sis a sustina colegii in vederea motivarii pentru formare continua si pentru crearea unui climat optim desfasurarii procesului de invatamant. Din păcate, deşi ne dorim cu toţii, doamna director nu respectă criteriile menţionate mai sus.

Considerând că multe din faptele doamnei director prof. dr. STAN MIHAELA depăşesc limita legalităţii, ne îndreptăm cu acest memoriu către autoritatea pe care dumneavoastră o deţineţi în cadrul sistemului de învăţământ românesc. Refuzăm prin aceasta ideea desfăşurării activităţii noastre în acelaşi climat de ignoranţă, rea voinţă şi umilinţă, creat şi susţinut de doamna director prof. dr. STAN MIHAELA şi vă rugăm să interveniţi în sensul restabilirii stării de normalitate în unitatea noastră şcolară, probând starea de fapt pe care noi, semnatarii acestui memoriu, v-o aducem la cunoştinţă. Considerăm iminentă şi vă solicităm prin demersul nostru o analiza serioasa a activitatii doamnei director  al Şcolii Gimnaziale nr. 28 „Dan Barbilian”, Constanţa, STAN MIHAELA.

Existenţa acestei situaţii limită, de disperare, ilegalitate şi umilinţă, creată de doamna director prof. dr. STAN MIHAELA, numită prin decizia ISJ Constanţa, ne determină să afirmăm că suntem dispuse să facem cunoscute aceste fapte şi instituţiilor din presa scrisă şi audio-vizuală locală şi naţională, în cazul în care faptele acestei doamne director nu sunt luate în discuţie de factorii de decizie din cadrul MECTS, prin Corpul de control, la a cărui autoritate facem acest apel disperat.

Suntem pregătite şi dispuse să vă punem la dispoziţie înscrisuri care să vă dovedească existenţa faptelor invocate în acest memoriu.

Va solicitam sa interveniti pentru a pune capat acestei serii de abuzuri comise de doamna director  prof.dr.  STAN MIHAELA.

 

 

 

CONSTANȚA: Noi ateliere de creație pentru elevi, la Muzeul de Artă
Educație joi, 17 octombrie 2024, 16:02

CONSTANȚA: Noi ateliere de creație pentru elevi, la Muzeul de Artă

Știri online - Radio...

CONSTANȚA: Noi ateliere de creație pentru elevi, la Muzeul de Artă
AUDIO | Toamna se numără… premiile câștigate de elevii Colegiului Național de Arte din Constanța
Educație joi, 17 octombrie 2024, 11:52

AUDIO | Toamna se numără… premiile câștigate de elevii Colegiului Național de Arte din Constanța

Știri online - Radio...

AUDIO | Toamna se numără… premiile câștigate de elevii Colegiului Național de Arte din Constanța
Vlad Ștefan Mateciuc, din MANGALIA, printre elevii care au reprezentat România la Campionatul European de Securitate Cibernetică
Educație duminică, 13 octombrie 2024, 14:47

Vlad Ștefan Mateciuc, din MANGALIA, printre elevii care au reprezentat România la Campionatul European de Securitate Cibernetică

Știri online - Radio...

Vlad Ștefan Mateciuc, din MANGALIA, printre elevii care au reprezentat România la Campionatul European de Securitate Cibernetică
Școli din Constanța și Tulcea recompensate cu Meritul pentru Învățământ în grad de CAVALER
Educație miercuri, 9 octombrie 2024, 18:22

Școli din Constanța și Tulcea recompensate cu Meritul pentru Învățământ în grad de CAVALER

Știri online - Radio...

Școli din Constanța și Tulcea recompensate cu Meritul pentru Învățământ în grad de CAVALER
Educație miercuri, 9 octombrie 2024, 11:32

CONSTANȚA: Campusul Universității „Ovidius” se extinde

Știri online - Radio...

CONSTANȚA: Campusul Universității „Ovidius” se extinde
Educație marți, 8 octombrie 2024, 10:53

CONSTANȚA: 30 de microbuze electrice vor asigura transportul elevilor în județ

Știri online - Radio...

CONSTANȚA: 30 de microbuze electrice vor asigura transportul elevilor în județ
Educație marți, 8 octombrie 2024, 08:19

CONSTANȚA: Oferta educațională a Centrului Județean de Excelență în acest an școlar

Știri online - Radio...

CONSTANȚA: Oferta educațională a Centrului Județean de Excelență în acest an școlar
Educație luni, 7 octombrie 2024, 14:21

AUDIO | „Camera de detenție” – o măsură complet greșită, în opinia liceenilor de la „Ovidius”

Știri online - Radio...

AUDIO | „Camera de detenție” – o măsură complet greșită, în opinia liceenilor de la „Ovidius”