CONSTANȚA: „Preţul corect la carnea de miel” este de fapt ,,fiecare după cum negociază”
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 21 aprilie 2016, 12:17
De astăzi şi până la sfârşitul lunii aprilie, constănţenii vor putea cumpăra carne de miel din pieţele Tomis III, Griviţei şi Pescaruş, acolo unde există şi în acest an un punct de sacrificare a mieilor vii.
Cât despre bani, „Preţul corect la carnea de miel”, este ,,fiecare după cum negociază”.
Şeful Direcţiei Pieţe Târguri şi Oboare Constanţa, Ion Ciobanu:
„Preţul va fi reglat de raportul cerere şi ofertă, însă, noi am discutat cu majoritatea producătorilor şi am ajuns la un consens şi anunume că vor practica maximum 23 lei per kilogramul de carne de miel. Cu siguranţă, preţurile vor scădea pe măsură ce se apropie sărbătorile. Aşa că, la ora actuală, toate preţurile pornesc de la 23 lei per kilogram, eventual, în jos, dacă se negociază.”
În cazul mieilor vii, preţurile sunt undeva la 25 lei kilogramul.
Un producător din comuna constănţeană Mihail Kogălniceanu, care vinde miei în Piaţa Tomis III, nu este foarte încântat de faptul că ar trebui să vândă carnea de miel cu 23 lei/kg şi, în acelaşi timp, să plătească şi taraba.
„Nu este niciun preţ corect, nici impus, este un preţ liber. Cu cât vrea producătorul vinde, cu 25, 27, deşi 30 lei ar fi preţul corect. Ca să creşti un miel de 10 Kg ai nevoie de două luni de muncă şi chin. Nici nu ne coperim cheltuielile, dacă vindem cu 23 lei/kg. Pentru tarabă plătim 30,50 lei, pe zi.”
Oricât ar costa, mai bine cumpără o cantitate mai mică de carne decât deloc, tradiţiţia este tradiţie, spun constănţenii.
49 de producători din judeţele Constanţa şi Tulcea şi-au manifestat intenţia de a-şi vinde miei în cele trei pieţe, aşa că, aveţi de unde alege.