ANRE: Poziția de lider al României la producția de gaz în UE înseamnă prețuri suportabile pentru consumatori
Depozitele de gaz sunt pline, astfel că prețul gazelor naturale se va menține la un nivel stabil.
Publicat de Adina Sîrbu, 28 octombrie 2024, 12:18
Preşedintele ANRE, George-Sergiu Niculescu, a explicat astăzi, la Radio România Actualități, care sunt avantajele pe care le au consumatorii din țară, după ce România a devenit cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană.
Poziția de lider al producției comunitare de gaze naturale aduce prețuri suportabile pentru consumatorii români, casnici sau non-casnici. De asemenea, faptul că România a depășit Țările de Joc și a devenit lider al producției de gaze naturale în Uniunea Europeană îi aduce țării posibilitatea ca politicile sale energetice să influențeze piața din regiune, a declarat șeful ANRE.
El a precizat că, la ora actuală, sunt stocați 3.269.000.000 de metri cubi de gaze naturale în depozitele subterane ale României, gradul de umplere fiind de 100%.
„Pe lângă perspectiva de securitate a aprovizionării cu gaze naturale, acest gaz stocat în perioada verii se stochează la un preţ mai mic, pentru că vara preţul gazului scade, şi atunci şi din perspectiva preţului ne dă siguranţa şi confortul că, peste iarnă, în plus faţă de importurile pe care le facem în această perioadă, gazul stocat, cred eu, va menţine preţul gazului natural per total la un nivel stabil.” a adăugat președintele ANRE.
Și ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a dat asigurări că prețurile la gaz și energie electrică nu vor fi mai mari în această iarnă, față de perioada similară precedentă, întrucât schema de compensare-plafonare a facturilor este în vigoare până la 1 aprilie 2025.
„A fost important şi este important să-i protejăm pe români, pentru că, aşa cum ştiţi, preţul la gaz şi la energie electrică depinde de lucruri care nu sunt doar la îndemâna României. Depinde de situaţia din Orientul Mijlociu, depinde de situaţia din Ucraina, depinde de decizia Ucrainei de a continua sau nu tranzitul de gaze ruseşti ş.a.m.d. Deci, în contextul acestor evenimente excepţionale, schema de compensare-plafonare şi-a făcut treaba şi şi-o va face şi în iarna aceasta”, a dat asigurări ministrul.
Astfel, un consumator casnic va fi facturat cu 0,31 lei/kilowatt-oră la gaz, plafonul maxim, iar la energie electrică în funcţie de nivelul de consum, cu tarife între 0,68 lei/kilowatt-oră pentru un consum total sub 100 de kilowaţi pe lună și 1,3 lei/kilowatt-oră pentru un consumul lunar de peste 300 de kilowați.
Sursă: RRA