Cât costă carnea de miel și cea de ied, direct de la crescători
Publicat de , 23 aprilie 2019, 08:15
De Paște, cei mai mulți dobrogeni consumă produse tradiționale pe bază de carne de miel sau de ied. Produsele pleacă de la producători cu un preț de 10, 12, respectiv 23 de lei pe kilogram.
Mieii care nu se vor vinde vor lua calea exportului, iar iezii ar putea fi comercializați și după sărbători, după cum speră Mirabela Burrichter, managerul unei ferme din localitatea tulceană Stejaru.
„Lumea caută iezi mari. Cei micuți nu au carne multă. Despre carnea de ied, specialiștii spun că este mai sănătoasă, spun că iedul ar fi mai sărcac în colesterol. Carnea de ied și cea de capră are mai puțină grăsime și datorită regimului de viață. Caprele noastre nu sunt crescute în regim industrial și nu sunt supuse unui regim intensiv de creștere. Ele sunt scoase zilnic la păscut și sunt hrănite natural“, a declarat Mirabela Burrichter.
Managerul fermei spune că au existat multe cereri pe care au fost nevoiți să le refuze. „Toate comenzile pe care le avem sunt pentru iezi de 10 kilograme. Din păcate, nu le putem asigura. Iezi avem, dar sunt micuți și suntem nevoiți să-i ținem, să-i creștem și probabil îi vom vinde în decursul anului, dacă vor exista cereri“, a mai spus Mirabela Burrichter.
Un crescător de oi din comuna Horia, județul Constanța, spune că și cei mai căutați miei sunt tot cei de peste 10 kilograme.
„Prețul este cuprins între 10 și 12 lei, în viu. Mielul este hrănit numai cu grăunțe și cu lucernă“, spune crescătorul.
Realizator – Carmen Secuiu / Foto – unsplash.com