CONSTANŢA: Consilierii locali s-au întrunit ieri, în şedinţă, iar printre proiectele dezbătute s-a numărat reducerea prețului gigacaloriei. Cât vor plăti locuitorii racordați la sistemul centralizat de termoficare
Publicat de Doina Sirbu, 1 februarie 2024, 13:33
Constănțenii racordați la sistemul centralizat de termoficare vor plăti mai puțin pentru facturile la încălzire și apă caldă. Mai exact de la 450 de lei, preţul a scăzut la 350 de lei. Decizia a fost luată ieri, prin vot, de consilierii locali, întruniți în ședință, care au dezbătut aproape 60 de proiecte.
“Supun atenției dumneavoastră pentru avizare, prețul local pe care societatea Termoficare urmează să-l factureze începând cu data de 1 ianuarie. Pentru populație, la valoarea de 350 lei/gigacalorie, prețul local este 1.300 lei, inclusiv TVA/gigacalorie. Diferența dintre prețul local și prețul plătit de populație, adică între 1300 și 350, este valoarea subvenției unitare”, a declarat directorul societății Termoficare Constanța, Liviu Popa.
Liviu Popa a spus că este singura scădere a prețului gigacaloriei în ultimii 20 de ani și a fost posibilă datorită investițiilor în modernizarea sistemului de termoficare.
“Procedăm prima data, după foarte mulți ani sau eu nu mi-mi amintesc să fi scăzut prețul la Constanța de aproape două decenii de când lucrez în serviciul public, scădem acum prețul, consecință a efectelor benefice pe care investițiile municipalității le fac în rețeaua de transport. Deci, aceste investiții au redus semnificativ costurile societății, costuri care se regăsesc în prețul local practicat”, a mai spus Liviu Popa.
Un alt proiect foarte important pentru constănțeni s-a referit la spitalul modular construit în curtea Spitalului de Boli Infecțioase. Construcția era gata de la finalul anului trecut, dar anumite dificultăți birocratice au întârziat predarea noii structuri către spital. Au mai fost votate numeroase proiecte pentru modernizarea unor străzi din cartierele Compozitori și Veterani, pentru creșterea eficienței energetice a unor blocuri de locuințe și clădiri publice și pentru continuarea modernizării sistemului de termoficare. Un proiect controversat a vizat finanțarea viitorului Bulevard Madrid, care va fi construit între cartierul Tomis Plus și Bulevardul Aurel Vlaicu. Consilierul local USR Florin Cocargeanu a întrebat care au fost motivele care au dus la dublarea costurilor, a răspuns Carmen Popa, director în cadrul Primăriei Constanța.
C.P.: Valoarea totală a investiției este de 117.917.350,98 lei cu TVA.
F.C.: De ce această creștere de aproape 100%?
C.P.: S-a făcut o actualizare a devizului general, datorită modificărilor legislative care au apărut.
F.C.: Se dublează costul…
C.P.: Da, se dublează, dar s-au făcut actualizări.
F.C.: Există și diferența asta de aproape 60 de milioane pe care trebuie să o asigure municipiul în plus
C.P.: Deocamdată încercăm să demarăm cât mai repede proiectarea și execuția.
Alt moment care a provocat discuții în contradictoriu, s-a referit la raportul de activitate al Asociației de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța. Consilierul local PSD, Costin Răsăuțeanu, a primit replica președintei Asociației, Ana Maria Vătămanu.
C.R.: Aici cred că ar fi fost normal ca cineva de la această Asociație vestită să vină să prezinte acest raport, pentru că, din punctul nostru de vedere, nu văd în acest raport o detaliere a cheltuirii celor 770.000 lei pe care municipiul Constanța i-a vărsat în conturile acestei asociații.
A.M.V.: Asociația a prestat și a realizat multe proiecte pentru cei doi membri fondatori, atât Consiliul Județean Constanța, cât și Primăria Municipiului Constanța. Raportul de activitate face referire nu numai la proiectul de infrastructură care vizează județul Constanța, dar la un alt proiect important la baza căruia Asociaţia a stat, respectiv studiul de oportunitate pentru cel mai mare proiect de investiții, cel mai mare investitor care a venit vreodată în județul Constanța, în municipiul Constanța.
Redactor: Bogdan Comşa / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: arhivă