Alin Burcea (ANAT): Încercăm să introducem pe ordinea de zi a preşedinţiei României la Consiliul UE tema cu TVA variabilă în turism, în funcţie de ţară
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 20 august 2018, 19:05
Agenţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) încearcă, cu sprijinul ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, să introducă pe ordinea de zi a preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene şi tema privind TVA variabilă în turism, în funcţie de cum doreşte fiecare ţară, a declarat luni, pentru Agerpres, Alin Burcea, prim-vicepreşedinte al ANAT.
El a precizat că în septembrie vor veni în România şi reprezentanţi ai Grupului European al Asociaţiilor Naţionale a Agenţiilor de Turism (ECTAA) şi vor discuta cu ministrul Finanţelor despre TVA 9% în domeniu.
„O să vină ECTAA pe 7 septembrie în România, se întâlneşte cu domnul Teodorovici pentru tema cu 9%. Nu este etic, noi aducem turişti în România, spre 80%, şi noi plătim 19% TVA. Teoretic o cincime din ce încasăm, se duce. Nici nu îi vedem. Asta este o chestie europeană care nu este reglată. Încercăm ca la preşedinţia României şi cu sprijinul domnului Teodorovici, pentru care îi mulţumesc, pentru că înţelege mai mult decât mulţi alţii, să introducem pe ordinea de zi al preşedinţiei României la comunitatea europeană şi această temă cu TVA variabilă în funcţie de fiecare ţară, în funcţie de cum doreşte să îşi regleze. Agenţiile de turism nu au nicio facilitate la adus străini. Nu s-a gândit nimeni, ceea ce face ca practic 40 de agenţii să aducă străini în România şi 2.600 să ducă români“, a explicat Burcea.
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, peste 5,2 milioane de sosiri au fost înregistrate în structurile de primire turistică din România în primele şase luni ale acestui acest an, în creştere cu 4,1% faţă de perioada similară din anul trecut, 75,8% fiind ale turiştilor români.
În rândul turiştilor străini, iar cele mai multe sosiri sunt din Germania (144.700), Israel (120.200) şi Italia (112.500).
Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în prima jumătate a lui 2018 au însumat 10,36 milioane, în creştere cu 2,5% faţă de cele din perioada ianuarie – iunie 2017, 76,8% fiind turişti români.