Membrii Comunității Elene Elpis din Constanța au organizat, astăzi, un eveniment dedicat rezistenței antifasciste, în cel de-al doilea Război Mondial.
”Ziua Marelui NU” sau ”Ziua Demnității” este considerată a doua Sărbătoare Națională a Greciei și evocă momentul din 28 octombrie 1940, în care guvernul elen a refuzat pretențiile dictatorului italian Roberto Mussolini, fapt care a dus la declanșarea războiului între cele două state.
Evenimentul a fost comemorat la Muzeul de Artă din Constanța, unde a fost inaugurată și o expoziție de artă plastică pictoriței și scenografei de teatru Hristofenia Cazacu:
Această prezentare necesită JavaScript.
Copii și tineri, membri ai comunității elene din Constanța, au evocat ”Ziua Marelui NU”, în mesaje transmise în limbile română și greacă:
La manifestările de astăzi au fost prezenți: Ambasadorul Republicii Elene în România, Excelenta Sa Sofia Grammata, președintele Uniunii Elene din România, deputatul Dragoș Gabriel Zisopol, și Anton Traian Antoniadis, președintele Comunității Elene Elpis din Constanța.
Această prezentare necesită JavaScript.
Redactor și foto: Bogdan Comșa/ Redactor online: Adina Sîrbu
În data de 28 octombrie, Grecia serbează Ziua Demnităţii, considerată a doua sa Zi Naţională, și își comemorează eroii căzuţi în lupta antifascistă. Programul manifestării include un serviciu religios la Biserica Greacă Metamorphosis, urmat de un recital de poezie și expoziția artistului plastic Hristofenia Cazacu, la Muzeul de Artă Constanța.
Evenimentele sunt organizate de către Comunitatea Elena Elpis Constanța, împreună cu Ambasada Republicii Elene din România, pentru a celebra Ziua Marelui NU sau Ziua Demnității.
În ziua de 28 octombrie 1940, ambasadorul Italiei la Atena i-a înmânat generalului Ioannis Metaxas un mesaj de la Mussolini prin care îi cerea acestuia „permisiunea” de trecere nelimitată a trupelor italiene prin Grecia către „punctele strategice” din zonă, adică nici mai mult, nici mai puțin decât să se alăture fascismului. Premierul a refuzat ferm, cu un NU categoric, care marchează de fapt, în esență, intrarea Greciei în cel de-al doilea război Mondial. Deviza lor a fost „Libertate sau moarte”, dând dovadă de o combativitate extraordinară și de un patriotism adevărat, fapt care l-a facut pe Churchill, urmărind desfășurarea luptelor, să spună: „nu grecii luptă ca eroii, ci eroii luptă ca grecii”.
Pentru Grecia, această zi are, pe lângă însemnătatea istorică, o importanță morală aparte, întrucât aminteşte de valorile elene şi, dintre toate, cel mai mult, de demnitate.
Manifestările de astăzi încep la ora 11.00, cu un serviciu religios la Biserica Greacă Metamorphosis din Constanța, urmat de un moment poetic, de la ora 12,30, la Muzeul de Artă, în cadrul căruia copiii Comunității Elene vor recita poezii pe tema simbolului „NU”, și va fi prezentat un foarte scurt film despre istoria acestei zile istorice.
La Muzeul de Artă Constanța este deschisă și o expoziție deosebită: vor fi expuse operele de artă ale Hristofeniei Cazacu, pictor scenograf și scenograf la peste 150 de spectacole susținute pe scenele Operei Române din Iași, Operetei de Stat din București, Operei Naționale din București, Timișoara, Galați, Constanța, Botoșani și Craiova, pe scena Teatrului Național din Weimar, a Operei Naționale din Russe și a Operei Populare din Sarajevo, Germania, Elveția, Statele Unite ale Americii, China, Olanda și Luxemburg, activitate pentru care artista a obținut prestigioase premii și a fost distinsă cu Medalia „Meritul Cultural Clasa I”.
„Suntem onorați să vă avem ca oaspeți și vă așteptăm cu drag la sărbătorirea aceastei zile deosebite pentru istoria statului Elen”, a transmis Anton Antoniadis, Președintele Comunității Elene Elpis Constanța.
La manifestările de astăzi vor participa: ambasadoarea Republicii Elene în România, Excelenta Sa Sofia Grammata, și președintele Uniunii Elene din România, deputatul Dragoș Gabriel Zisopol.