TULCEA: Pescarii de midii de la Marea Neagră nu ştiu încă dacă în 2020 îşi vor desfăşura activitatea
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 23 ianuarie 2020, 12:27
Pescarii de midii de la Marea Neagră nu ştiu dacă anul acesta îşi vor desfăşura activitatea, după ce în luna august a anului trecut Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) le-a sistat operaţiunile, din cauză că apele de pe litoralul românesc nu sunt clasificate, conform Regulamentului CE nr. 854/29 aprilie 2004.
Preşedintele Federaţiei Organizaţiilor de Pescari de la Marea Neagră, Laurenţiu Mirea, a declarat că ani la rândul pescarii şi-au desfăşurat activitatea în baza analizelor efectuate în laboratoarele DSVSA Constanţa pe fiecare lot de midii capturate cu scafandri în Marea Neagră.
‘După trei ani (de pescuit, n.red.), ne amendează pentru midii care au fost analizate în laboratoarele lor. La finele anului trecut, am fost la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi am discutat cu fosta conducere a instituţiei despre clasificarea apei, dar o dădeau din stânga în dreapta, că pescarii sunt vinovaţi că nu au făcut cerere. Din punctul meu de vedere însă, o instituţie a statului român care nu aplică un regulament european din anul 2004 este în culpă’, a afirmat Mirea.
Şi alţi operatori de la Marea Neagră s-au arătat nemulţumiţi din cauză că s-a decis interzicerea pescuitului midiilor.
‘Cu licenţă, cu analize, cu absolut tot, mi s-a zis că nu mai am voie să mai comercializez, că îmi vor închide firma şi îmi fac dosare penale’, a afirmat preşedintele Asociaţiei pescarilor Pescador, Ilie Jeciu.
Din punctul de vedere al conducerii Institutului Naţional de Cercetări Maritime ‘Grigore Antipa’ din Constanţa, amânarea începerii pescuitului midiilor nu este justificată.
‘Această întârziere nu e justificată. Dacă o firmă recoltează midii şi face analize care susţin că sunt în regulă, nimeni nu are ce să spună altceva. După un an, vom spune din nou că în zona respectivă midiile sunt în regulă. Ideea e că acele analize pe o anumită perioadă de timp stabilesc un nivel de certitudine care nu impune reluarea analizelor pe fiecare eşantion. Este punctul meu de vedere’, a precizat directorul institutului din Constanţa, Nicolaev Simion.
Potrivit sursei, calitatea midiilor din Marea Neagră este una dintre cele mai bune.
Nemulţumirile pescarilor constănţeni au fost aduse şi la cunoştinţa preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură, Marian Lixandru, şi a secretarului de stat din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Gheorghe Ştefan, în timpul unei întâlniri desfăşurată la Tulcea, iar autorităţile naţionale şi-au exprimat disponibilitatea de a-i sprijini.
‘Aştept un memoriu cu aceste probleme şi promit că voi încerca să ajung la toate instituţiile care sunt implicate în această chestiune pentru a rezolva problema’, a declarat secretarul d stat din MADR, Gheorghe Ştefan.
Lipsa unei clasificări a apelor de pe litoralul românesc al Mării Negre, conform Regulamentului CE nr. 854, a afectat de altfel şi activitatea unei societăţi tulcene care a desfăşurat un proiect cu fonduri europene pentru exploatarea vongolelor, o iniţiativă similară fiind derulată în momentul de faţă şi în apele de la Marea Neagră ale Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.
Sursa – Agerpres / Reactor online – Daniel Țăndăreanu / Foto – Arhivă