Revoltă în rândul asociațiilor persoanelor cu dizabilități, față de creșterea indemnizațiilor doar pentru persoanele cu handicap grav
Publicat de Adina Sîrbu, 5 martie 2024, 08:29
Asociaţiile persoanelor cu dizabilităţi din România se revoltă față de promisa majorare a indemnizației doar pentru persoanele cu handicap grav. O persoană care nu poate să stea în picioare singură suferă, în viziunea statului român, de handicap accentuat, nu grav! Ca urmare, nu va beneficia de o creștere a indemnizației, majorare considerată, oricum, umilitoare de asociațiile reprezentative ale persoanelor cu dizabilități.
Președinta Consiliului Național al Dizabilității din România, Daniela Tonci, trage un semnal de alarmă față de condițiile de stabilire a gradului de handicap.
Din nefericire, o ordonanță de urgență a Guvernului va modifica articolul 58 din Legea 44 pe 2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități. Se modifică acest articol 58, în sensul majorării cu 10% a nivelului indemnizației lunare pentru adultul cu handicap grav, respectiv a prestației sociale pentru copilul cu handicap grav, celelalte procente ale indemnizațiilor pentru persoanele încadrate în gradele accentuat și mediul fiind menținute la aceeași valoare.
10% cât înseamnă?
Am calculat cu colegii mei – 66 de lei. Majorarea aceasta este umilitoare. Un părinte plângea ieri și îmi spunea la telefon: „să știți că am încercat să găsesc cartofi mai ieftini de 5,50 lei și nu am găsit. Iar când m-am uitat la brânză și am văzut că costă 40 lei, am plâns și n-am mai cumpărat nici brânză”. Imaginați-vă ce este în sufletul părinților, copiilor și adulților cu dizabilități atunci când nu le pot asigura nici măcar hrana de zi cu zi. Iar noi suntem cu atât mai dezamăgiți cu cât, în luna noiembrie, la întâlnirea cu premierul Ciolacu, domnia sa a admis, citez, că indemnizațiile sunt „inacceptabil de mici” și că va dispune majorarea acestora. Din păcate, persoanele cu dizabilități sunt lăsate din nou pe ultimul loc în lista de nevoi a românilor. Noi, Consiliul Național al Dizabilității din România, ne opunem acestei inechități prin care persoanele cu handicap accentuat și mediu nu beneficiază de majorarea indemnizațiilor, având în vedere evoluția prețurilor la produsele de bază necesare traiului zilnic, care au crescut în ultimul an cu 14,89% pentru mărfurile alimentare. Nu mai vorbim de costurile asociate dizabilității și în mod special de nevoile și cheltuielile pentru traiul zilnic.
Așadar, doar 66 lei pentru cei cu handicap grav și nimic în plus pentru celelalte categorii?
Pentru handicap accentuat și mediu. Și vreau să subliniez că de foarte multe ori diferența dintre handicapul grav și accentuat este una aproape insesizabilă.
Dați-ne, vă rog, un exemplu de persoană cu handicap accentuat și care nu beneficiază de nicio creștere, ca să înțelegem mai bine situația acestor oameni
Colegii ai noștri care au fost la comisii și care sunt aproape imobilizați, care sunt cu afectări grave, cu atrofii musculare, ne-au povestit că au fost întrebați dacă pot să se ridice în picioare și dacă au stat susținuți de un braț și de celălalt de către două persoane o secundă, două, aceștia au primit handicap accentuat. Iată că și o persoană aproape imobilizată, deci acea persoană dacă a stat susținută 2-3 secunde ridicată nu înseamnă că este independentă. De asta spun că nivelul ăsta de trecere de la grav la accentuat este foarte fin în foarte multe cazuri și pentru multe afecțiuni.
Ca să înțelegem bine, o persoană care nu poate să stea singură în picioare este considerată de medicii din comisie persoană cu handicap doar accentuat, nu grav și nu beneficiază de nicio creștere?
Eu v-am dat un exemplu. Firește că aceste încadrări sunt diferite. V-am dat un simplu exemplu ca să înțelegeți diferența aceasta fină, că și cei cu handicap accentuat au nevoi la fel de importante, la fel ca și cei cu handicap grav. Adică nu trebuie lăsat nimeni în urmă, efectiv toate categoriile trebuie să beneficieze, așa cum și alte categorii sociale beneficiază de majorări ale veniturilor.
La sfârșitul anului 2022, România avea aproape 900.000 de persoane înregistrate cu dizabilități. Anul acesta, statul român a promis majorarea cu 10% a indemnizației pentru persoanele cu handicap grav, dar nu a acordat nici un leu în plus pentru grad mediu sau accentuat.
Redactor: Bogdan Comșa/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: Pixbay