Românii din Belgia se întâlnesc la Aalst, în festival
Publicat de Liliana Fustanela, 24 mai 2018, 22:48 / actualizat: 25 mai 2018, 11:48
Festivalul românesc din Flandra – odă adusă cântecului și portului popular din toate zonele țării
Ediția din acest an, cea de-a V- a, este consacrată „Centenarului Marii Uniri” și se va desfasura, duminică, 27 mai 2018, între orele 13.00 – 18.00, în orașul Aalst. Festivalul este organizat de Asociația Socio-Culturală Corfoo, în colaborare cu Parohia Ortodoxă Română Sfântul Apostol Andrei si Sfântul Ierarh Materne. Festivalul românesc din Flandra, este sustinut de „Ministerul românilor de pretutindeni” și Primăria orașului Aalst, din Belgia.
„ Ca orice român care a plecat din țara lui, nu poți uita meleagurile unde te-ai născut, pământul de unde vii și așa în timp, împreună cu alți români m-am gândit să organizăm un festival pentru nu uita tradițiile și obiceiurile locurilor natale. Încercăm astfel, să le arătăm copiilor și tinerilor iubirea și dragostea față de neamul nostru”, spune preotul paroh al Bisericii Sf.Andrei și Sf.Materne, cel care a avut inițiativa în urmă 5 ani să organizeze prima manifestare.
Sfântul Materne este un sirian care împreună cu ucenicii Sf.Petru a ajuns în misiune, în actuala Belgie, în primul secol după Hristos. Este considerat, primul episcop care a propăvăduit în Belgia, asemeni Sf.Andrei, în România. Fiind primul creștin care a vorbit de credința în Issus în Belgia, așa cum Sf.Andrei a încreștinat poporul român, din acest motiv, Biserica Ortodoxă din Aalst, îi are ca părinți spirituali pe cei doi mari sfinți. În jur de 100 de români, participă în fiecare duminică la Sf.Liturghie, numărul lor fiind mult mai mare la marile praznice, mai spune părintele. Mai multe despre acest lăcaș de cult, dar și despre festivalul care urmează să aibă loc în Belgia, aflați din interviul realizat de Liliana Fustanela cu preotul dr. Constantin Pogor, în emisiunea „Viața-n cântec și poveste”, la Radio Constanța, ediția 24 mai 2018:
La cea de-a V-a ediție a Festivalului românesc din Flandra, vor evolua pe scena amplasată în aer liber în fața bisericii ortodoxe din Aalst, artiști din România, Republica Moldova și Belgia: Grupul vocal-instrumental „ Ștefan Vodă” , condus de artistul poporului Tudor Ungureanu, constănțeanul Ionuț Petreacă, Polina Gheorghe, Raluca Pătuleanu (la nai), Denisa Maria Sabău, Grupul de dansuri bulgărești „Svetulka” și alții.
Copiii vor fi atrași de roata olarului Dan Leș, dar și de alte ateliere interactive cu sculptorul Radu Constantin Rață și cu un teatru de păpuși. Nu vor lipsi nici bucatele tradiționale românești, dar nu atât de multe câte se consumă toamna la Festivalul pastramei și mustului, organizat tot în această localitate belgiană.
„Atât românii din țară, cât și din afara țării au același suflet românesc și pot realiza lucruri frumoase oriunde în lume”, mai spune părintele Constantin Fodor, președintele Asociației Socio-Culturale CORFOO.