Licență sau certificat de calificare profesională?
Publicat de Carmen Secuiu, 29 septembrie 2014, 18:37
Studenții sunt nemulțumiți, de noua formă de învățământ terțiar non- universitar. Nu li se pare corect, ca elevii admiși fără diplomă de Bacalaureat, după luarea examenului, să poată ajunge studenți în anul II, conform unei metodologii, care va fi pusă la punct, în primele două săptămâni ale lunii octombrie, de către Ministerul Educației Naționale. ”Se vor elabora măsurile de aplicare și vor fi stabilite toate detaliile sistemului de transfer prin credite, de aceea și cursurile acestor școli postliceale vor începe la sfârșitul lunii octombrie” a spus președintele Universității Andrei Șaguna, prof. dr. Aurel Papari, din Constanța. ”Cei înscriși la facultăți, nu ar trebui să se teamă, deoarece nu există nicio concurență, diplomele de la colegiu fiind inferioare. Cei cu diplomă de licență, de la Științe Economice, de exemplu, nu și-ar dori o profesie de agent fiscal, agent vamal, profesii pe care le vor obține absolvenții de școală post- liceală, aflată sub tutela facultății corespunzătoare ca specializare. Este nedrept să nu echivalezi nota 9, ca și cum ar fi un 5, pe care l-a obținut cel care a fost student în anul I, după ce apromovat Bacalaureatul cu 6.05, față de unul care a picat acest examen cu 5.59. Și vor face și discipline care se regăsesc și în planul de învățământ al anului I de facultate. Este evident, că dacă între timp își ia Bacalaureatul este normal să i se echivaleze niște examene”. Dar, discutată a mai fost și problema, în sine, a înființării acestor colegii. Unele universități, nu au fost de acord să inițieze astfel de cursuri, deoarece această formă de învățământ terțiar non- universitar, în cadrul universităților ar diminua calitatea actului educativ, după cum spune, de exemplu, prorectorul Universității Maritime Constanța, prof. dr. Cornel Panait, în reportajul audio.
Legea Educației permite recunoașterea de către universități a creditelor pentru educație și formare profesională obținute în învățământul postliceal de absolvenții cu diplomă de bacalaureat, pe baza deciziilor senatului universitar, Art. 44(10).
Totodată, conform OUG, universitățile vor avea liber să organizeze sesiuni de pregătire pentru examenul de bacalaureat destinate elevilor. Altfel spus, unui elev cursant al unui program postliceal care dorește să se înscrie la un program de licență i se pot recunoaște creditele obținute pe perioada programului postliceal, în cazul în care dobândește pe parcurs diploma de Bacalaureat în urma unei pregătiri mai riguroase desfășurate chiar în incinta universității în care își desfășoară studiile, deoarece 50% dintre disciplinele studiate la colegiu se regăsesc și în programa universitară, în cadrul aceleiași specializări.
carmensecuiu@radioconstanta.ro