CONSTANȚA: Campanie de control ITM la stațiile de carburanți, inclusiv GPL
Publicat de Adina Sîrbu, 30 august 2023, 10:17
După tragedia de la Crevedia, la nivel național, se desfășoară controale cu privire la îndeplinirea condițiilor de autorizare, funcționare și exploatare a tuturor instalațiilor de depozitare și comercializare a carburanților, inclusiv GPL.
Până în data de 8 septembrie, data finalizării campaniei, se vor face verificări în toate stațiile de carburanți, iar controalele ITM vor viza respectarea legislației atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și al securității și sănătății în muncă la angajatorii din domeniu.
Domnule inspector-șef Marian Becheanu, ce veți controla și ce trebuie să știe publicul pe acest subiect?
Marian Becheanu:
În Constanța sunt 74 de stații de distribuire carburanți. 24 sunt prevăzute și cu instalații pentru GPL. Mai există alte 24 de unități independente care distribuie doar GPL. Lucrurile care interesează se referă la probabilitatea producerii existenței unor atmosfere potențial explozive, vedem dacă există surse care să declanșeze incendii, dacă utilajele, substanțele pot să producă astfel de evenimente.
Toate aceste elemente pot fi abordate doar de către specialiști, dar în rest, publicul larg, omul obișnuit care ajunge cu mașina într-o stație GPL, ce ar trebui să verifice mai întâi, dacă poate fi făcută o astfel de verificare preliminară, ce ar trebui să îi dea de gândit că stația aceea nu respectă normele de siguranță?
Marian Becheanu:
E greu pentru cineva din afară să facă o apreciere justă a modului în care un angajator în domeniul respectă niște reguli. Ce vreau să le spun tuturor celor care utilizează astfel de instalații: și acum sunt oameni care vin să-și încarce buteliile cu GPL. Nu este permis așa ceva și o să sancționăm cu duritate astfel de lucruri! În rest, utilizatorii ar trebui să fie convinși că instalațiile sunt ok. Ăsta este rolul nostru, al autorităților. Ei ar trebui eventual să ne sesizeze dacă anumite lucruri li se par anormale, să le verificăm noi, oamenii de specialitate care pot să facă o apreciere justă a stării de fapt de acolo.
De menționat că, potrivit ISU Dobrogea, din cele 24 de pompe de alimentare cu GPL, doar 15 au autorizație de securitate la incendiu.
În principal, obiectivele campaniei sunt:
- identificarea angajatorilor care nu respectă prevederile legale care reglementează relațiile de muncă și luarea măsurilor care se impun pentru determinarea acestora să se conformeze dispozițiilor legale în materie;
- eliminarea neconformităților constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii pentru remedierea neconformităților și aplicarea sancțiunilor contravenționale corespunzătoare;
- creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și lucrătorilor în ceea ce privește necesitatea respectării atât a prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă, cât și în cel al sănătății și securității în muncă pentru domeniile de activitate sus menționate,
- eliminarea neconformităților constate, în domeniul securității și sănătății în muncă la angajatorii din domeniile de activitate vizate de campanie.
După tragedia de la Crevedia, Comunitatea Declic a inițiat și o petiție online, pentru mărirea distanței de siguranță față de stațiile GPL, multe dintre ele fiind, în prezent, amplasate în cartiere, printre blocuri sau case.
Interviu realizat de Bogdan Comșa/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: arhivă