Profil de interpret: Polina Manoila
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 5 noiembrie 2016, 07:59
Polina Manoila, născută pe 4 noiembrie 1945, este olteancă din inima Gorjului, de lângă Tismana, din satul Vâlcele, sat ce se află la 4 km de locul unde s-a născut marele Brâncuși.
Prima aparitie scenică a avut loc la Tismana, în anul 1960, cu o formatie locală în cadrul căreia cânta și dansa. Între 1962 – 1965 ,urmează cursurile Școlii Populare de Artă, unde studiază canto cu renumita profesoara Mia Barbu, cea care a învățat-o să dea glasului ei nuanțare și frazare, fără a-i altera stilul gorjenesc.
Urmează ani în care colaborează cu orchestre conduse de dirijori vestiți: Ionel Budișteanu, Radu Voinescu și la doar 16 ani impresionează prin „Hăulita gorjenească” și este angajată la Ansamblul „Doina” al Armatei, căruia i-a rămas fidelă timp de 35 de ani.
Cântă cu acest ansamblu în multe țări ale lumii: China, Ungaria, Polonia, URSS, America, Israel, Anglia, Olanda, Danemarca, Cehia, Slovacia, Coreea, Iugoslavia, Canada, Algeria și multe altele pentru președinti de stat și înalți demnitari.
Polina Manoilă are 15 albume realizate la „Electrecord”, are peste 250 de piese înregistrate la radio, și numeroase filmări la televiziune. A colaborat cu unii din cei mai mari dirijori: Nicu Stănescu, Ion Budișteanu, Paraschiv Oprea, Marin Cioacă, Marin Ghiocel.
Polina Manoila se caracterizeaza prin veselie și o extraordinară poftă de viață, caracteristici ce se regăsesc și în cântecele Gorjului, loc ce a lansat spre lume chemarea neasemuitului hăulit.
Îi place de asemenea să croșeteze și să țeasă covoare, dar si o parte din costumele populare pe care le poartă.
Din repertoriul ei amintesc: ”Dorule din Tg.Jiu” ,”Cântecul miresei”, ”Eu la joc,mama la joc” și ”M-o făcut muica toamna”.
(lilianafustanela@radioconstanta.ro)