Efectele post-traumatice ale comunismului în România
Publicat de , 23 iunie 2015, 16:42
La 25 de ani de la căderea comunismului, societatea românească resimte încă şocurile regimului totalitar. Sunt oare numai efecte post-traumatice? A devenit România cu adevărat democratică, iar teama de scenarii securiste este doar în mintea noastră?
Deşi în perioada estivală formatul emisiunii „Stil de viaţă” este unul de tip magazin, un eveniment deosebit care a avut loc la Universitatea „Ovidius” din Constanţa ne-a provocat să realizăm un talk-show cu un subiect actual şi incitatant. Este vorba de prezenţa a două specialiste în domeniul democratizării, justiţiei de tranziţie, două personalităţi ale cercetării înternaţionale din aceste domenii. Invitate astăzi în studio, începând cu ora 18.05, sunt doamnele Monica Ciobanu şi Lavinia Stan.
Monica Ciobanu este Profesor Asociat la Universitatea Statului New York – Plattsburg, unde predă Sociologie şi este Șef al catedrei de Justiție criminală. Are numeroase lucrări de specialitate în domeniul democratizării, justiției de tranziție și memoralizarea represiunii staliniste.
Lavinia Stan este Profesor Asociat la Saint Francisc Xavier University – Canada, Șef al catedrei de Științe Politice, Editor Women’s Studies International Forum, Președintă a Society for Romanian Studies. Între 1997 și 2003, a publicat raportul trimestrial despre Republica Moldova în East European Constitutional Review, iar începând din anul 2006 a fost invitată să contribuie raportul anual privind dezvoltarile politice din România în European Journal of Political Research (raport al cărui co-autor este Dr. Razvan Zaharia, Cancelarul Academiei de Studii Economice din București).
În anul 2009, a fost invitată să scrie raportul național despre România, ca parte a unui proiect mai larg dezvoltat de Comisia Europeană prin intermediul Directoratului său General pentru Justiție, Libertate și Securitate.