Compania Rompetrol intră în insolvenţă
Publicat de Bogdan Comșa, 6 iunie 2015, 11:56 / actualizat: 6 iunie 2015, 13:13
Compania Rompetrol a solicitat Tribunalului Bucureşti, la sfârşitul lunii mai, o cerere prin care solicită intrarea în insolvenţă.
Într-un comunicat de presă trimis la redacţie se precizează că demersul are rolul de a asigura continuarea operaţiunilor comerciale, în condiţiile financiare deosebit de dificile create de de obligaţia de a achita, în soodat cu două persoane fizice, aproape 60 de milioane de euro către Ministerul Finanţelor.
Este vorba de o sentinţă a Justiţiei în acelaşi dosar în care fostul jurnalist şi senator liberal Sorin Roşca Stănescu şi fostul ministru al Comunicaţiilor, Sorin Pantiş, au fost condamnaţi la închisoare pentru utilizare de informaţii privilegiate şi de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat, respectiv pentru manipulare a pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare şi de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat.
Aspectele avute în vedere de Curtea de Apel Bucureşti privesc fapte săvârşite în perioada 1999 – 2001, cu mult înainte de anul 2007, când KazMunayGas a devenit acţionarul majoritar al grupului de societăţi din care face parte şi Rompetrol SA – se arată în comunciatul de presă menţionat.
Punerea în executare a deciziei respective, inclusiv a dobânzilor legale, care, în opinia autorităţilor fiscale, reprezintă o suma de trei ori mai mare decât debitul principal, creează un dezechilibru financiar major pentru societate, având efecte imediate în activităţile sale curente – întreruperea operaţiunilor de profil, a contractelor în derulare, a investiţiilor şi implicit asupra angajaţilor săi.
Valoarea totală a investiţiilor realizate de Rompetrol SA din fondurile proprii în dezvoltarea lucrărilor de explorare din România şi achiziţia de instalaţii de foraj necesare extinderii activităţilor de profil pe plan extern depăşeşte suma de 50 milioane USD. În acelaşi timp au fost iniţiate demersurile legale pentru punerea în executare a obligaţiilor asumate de către fostul proprietar al Grupului Rompetrol în contextul deciziei Curţii de Apel Bucureşti.
Reorganizarea activităţii Rompetrol SA va permite continuarea serviciilor adiacente activităţilor de foraj sonde petroliere terestre în Maroc, unde societatea a câştigat un contract în 2014 după ce a fost nevoită să îşi întrerupă activităţile din Libia pe fondul instabilităţii politice, şi în România, unde are premise de a trece de la faza de explorare la exploatare şi producţie de hidrocarburi.
Celelalte activităţi ale societăţilor din Grup nu vor în niciun fel afectate de această procedura de reorganizare – se mai arată în comunicat.
Rompetrol SA face parte din KMG International (fostul Rompetrol Grup), deţinută de compania naţională de petrol şi gaze din Kazakhstan – KazMunayGas, iar cea mai importantă companie din grup este Rompetrol Rafinare.
Conform Mediafax, în ianuarie 2014, Guvernul a aprobat memorandumul în baza căruia KazMunaiGaz va plăti 200 milioane de dolari din datoria istorică de 688 milioane de dolari, în schimbul unei participaţii de 26,7% din capitalul companiei Rompetrol Rafinare, care operează rafinăria Petromidia.
Până acum, nu s-a concretizat nimic din aceste planuri.