Membrii de sindicat și salariații Petromar OMV Petrom protestează miercuri, în intervalul orar 10-12, în fața sediului companiei de pe B-dul Mamaia.
Salariații sunt nemulțumiți de oferta făcută de companie în cadrul negocierilor pentru semnarea noului contract colectiv de muncă, unde majorările lefurilor nu sunt corelate la creșterile de prețuri.
„Printre nemulțumirile salariaților care au determinat aceste proteste se numără oferta jignitoare propusă pentru evoluția viitoare a veniturilor, sub rata inflației, valoarea rușinos de mică a tichetului de masă, scăderea valorii de compensare a biletelor de tratament, periclitând refacerea capacității de muncă a angajaților”, se precizează în comunicatul transmis de companie.
Potrivit sindicaliștilor, prin această ofertă OMV Petrom desconsideră aportul salariaților la consolidarea poziției de lider al companiei în industria de profil și la profitul de 2,5 miliarde de lei la nivelul primelor nouă luni din 2023.
Sindicatul precizează că aceste proteste au loc pe fondul îngrijorărilor generale accentuate de impactul economic al inflației și de criza costului vieții, iar contextul geopolitic actual aduce cu sine un sentiment de nesiguranță. Datele economice recente, inclusiv cele privind inflația, ilustrează o imagine agravată a puterii de cumpărare a lucrătorilor, subliniind astfel importanța demersurilor de negociere.
„Membrii de sindicat vor să se asigure că fac tot ce le stă în putință pentru ca OMV Petrom să demonstreze că îi pasă, că își respectă angajații și că dorește să evite ca aceștia să fie privați de protecția unui Contract Colectiv de Muncă care expiră la data de 31.12.2023”, se precizează comunicatul transmis de Sindicatul Național Petrom.
OMV Petrom lansează a doua ediție a competiției ”RO SMART în Țara lui Andrei” prin care se pot obține finanțări de până la 45.000 de euro pe proiect, valoarea totală a premiilor din cadrul competiției fiind de 500.000 de euro. În cadrul competiției pot fi înscrise proiecte bazate pe tehnologie și digitalizare care pot îmbunătăți condițiile de viață ale românilor.
Perioada de înscriere a proiectelor SMART este între 02 aprilie – 27 mai 2019, ora 13:00.
Se pot înscrie instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale, precum și persoane fizice în parteneriat cu instituțiile menționate. Înscrierea se realizează exclusiv online, pe site-ul www.taraluiandrei.ro. OMV Petrom oferă granturi totale de 500.000 de euro, urmând ca proiectele câștigătoare să primească finanțări și mentorat din partea angajaților OMV Petrom pentru implementarea proiectelor.
„În prima ediție am finanțat proiecte RO SMART, care au dovedit că prin tehnologie calitatea vieții unei comunități se poate îmbunătăți, iar anul acesta continuăm tradiția. Așteptăm proiecte care fac diferența prin tehnologie și digitalizare în transformarea comunităților de azi în comunitățile viitorului pentru că ne dorim o țară mai bună în fiecare zi”, a declarat Mona Nicolici, Manager Departament Sustenabilitate, OMV Petrom.
Domeniile competiției:
Educație SMART. Se pot trimite proiecte care prin tehnologie și digitalizare permit digitalizarea curriculei, conectarea mai ușoară între elevi-profesori-părinți sau utilizarea platformelor/ aplicațiilor educaționale, dar și alte proiecte din domeniu.
Sănătate SMART. Se pot trimite proiecte care prin tehnologie și digitalizare permit digitalizarea proceselor/ procedurilor medicale, creșterea calității asistenței medicale, metode inovatoare de monitorizare, diagnosticare și tratament, dar și alte proiecte din domeniu.
Mediu SMART. Se pot trimite proiecte care prin tehnologie și digitalizare permit: eficientizarea consumului de resurse, sisteme de colectare selectivă și reciclare care utilizează tehnologia și soluții digitalizate, controlul plantaților în mod digital, dar și alte proiecte din domeniu.
Transport SMART. Se pot trimite proiecte care prin tehnologie și digitalizare permit controlul și optimizarea traficului, gestionarea locurilor de parcare sau de transport public electric, dar și alte proiecte din domeniu.
Infrastructură SMART. Se pot trimite proiecte care prin tehnologie și digitalizare permit, îmbunătățirea sistemelor de siguranță, inclusiv alertare publică, reducerea birocrației, sisteme de automatizare a utilităților publice propuse de administrații locale de stat, dar și alte proiecte din domeniu.
Implementarea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Națiunilor Unite
OMV Petrom este una din primele companii din România membri semnatari ai UN Global Compact și a aderat, încă din 2013 la Obiectivele de Dezvoltare Sustenabilă ale Națiunilor Unite (ODS). Competiția RO SMART este în linie cu obiectivele privind calitatea educației, sănătatea și dezvoltarea unor orașe și comunități sustenabile.
ODD 11Orașe și comunități durabile
Investiția în comunități SMART este un mod de a sprijini prin inovație și tehnologie îmbunătățirea calității vieții, de a contribui la un proces dinamic de transformare a comunităților, de a răspunde mai repede și mai bine provocărilor.
Despre OMV Petrom
OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de ţiţei şi gaze de 58,3 milioane bep în 2018. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi ţările învecinate prin intermediul a 794 benzinării, la sfârșitul lui 2018, sub două branduri, OMV și Petrom.
OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64% din acțiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 9,9985%, iar 18,35% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti și la Bursa de Valori Londra.
OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu 27,8 miliarde de euro plătiți sub formă de taxe, impozite și dividende plătite în perioada 2005 – 2018.
Din 2007, OMV Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilităţii corporatiste. În perioada 2007-2018, compania a alocat aproximativ 52,5 milioane euro pentru dezvoltarea comunităţilor din România, concentrându-se pe protecţia mediului, educaţie, sănătate şi dezvoltare locală.
Obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD)
Obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) constituie agenda convenită la nivel global de către actorii tuturor statelor și nu numai, pentru dezvoltarea durabilă. ODD-urile au fost adoptate în 2015 de către toate statele membre ale Națiunilor Unite ca un model de dezvoltare până în 2030. Cele 17 obiective sunt definite ca o acțiune comună de urgență a tuturor țărilor și tuturor actorilor care aderă, pentru a-și uni forțele, cu scopul de a oferi un viitor mai bun și mai durabil pentru toți.