Petrecere cu mititei fierbinți stinși cu bere rece, de 1 Mai, la Năvodari
Publicat de ,
26 aprilie 2016, 12:23
Mititei fierbinți stinși cu bere rece, muzică tradițională și un chef de zile mari! Asta îi așteaptă pe năvodărenii și turiștii care vor participa de 1 Mai la sărbătoarea câmpenească organizată de Primăria si Consiliul Local Năvodari.
Şi cum nicio petrecere nu este completă fără muzică, pe scenă vor urca îndrăgiți interpreți de muzică tradițională și nu numai. Atmonsfera va fi întreținută de Ileana Ciuculete, Dan Cernăvodeanu, Axinte, Bianca Cristea, Cristi Dules, Marius Văduva si trupa Talisman.
(AUDIO+VIDEO+FOTO) La Izvorul Licuvita – petrecere câmpenească
Publicat de Liliana Fustanela,
17 mai 2015, 20:18 / actualizat: 18 mai 2015, 10:43
5 000 de sarmale, peste 20 de feluri de plăcinte, 2 porci și 10 miei sacrificați pentru petrecerea câmpenească ce a avut loc ieri, în satul tulcean Sarighiol de Deal. Din cei 1000 de locuitori , 30 % sunt aromâni și au mai pregătit pentru obiceiul pastoral: ”Pornitul turmelor”: miel în cocă, drob și tochitură de miel, brânză și urdă și multe alte produse specifice zonei.
Beidaud,mai 2015
Beidaud mai 2015
Pornitul turmelor,2015
Izvorul lui Burecu,mai 2015
Izvorul lui Burecu,mai 2015
Pădurea Beidaud
Pornesc turmele,Sarighiol de Deal,2015
Pornesc turmele,Sarighiol de Deal,2015
Pornesc turmele,Sarighiol de Deal,2015
Pornesc turmele,Sarighiol de Deal,2015
Pornesc turmele,Sarighiol de Deal,2015
Miel la cocă
Pornesc turmele,Sarighiol de Deal,2015
În Centrul Cultural Sarighiol de Deal, profesori de istorie, geografie și biologie din județele Constanța, Brăila, Galați, Tulcea au participat la Simpozionul cu tema: ”Locul păstoritului și trashumanța în spațiul balcanic!”, la spectacolul tradițional păstoresc :”Pornirea turmelor” prezentat de Ansamblul Folcloric Aromân”Dor” și la o expoziție gastronomică cu gustare în aer liber, la Izvorul Licuvita – un izvor tămăduitor, în comuna tulceană Beidaud.
Manifestările din cadrul Festivalului Internațional al Păstoritului au continuat astăzi, cu Hora prieteniei și un spectacol pe scena din faţa Centrului Cultural Sarighiol de Deal, susţinut de 11 ansambluri din România, Serbia, Macedonia și Republica Moldova. A început la ora 15.00 și durează până la miezul nopții.
Povestea Festivalului Internațional al Păstoritului a început în urmă cu 13 ani, când a fost prima ediție, la inițiativa profesorului Dumitru Caimacan Popescu, coordonatorul Ansamblului Folcloric Aromân”Dor”. Există aici o reprezentativă comunitate de aromâni, iar păstoritul este pentru ei o ocupație de mii de ani.
Păstorii se știe se deplasau cu turmele de la șes la munte și invers, în căutarea de locuri prielnice pentru pășunat.Un astfel de loc, este în comuna tulceană Beidaud, unde dacă ajungeți puteți merge la Izvorul Licuvita, cunoscut ca Izvor tămăduitor, Izvorul lui Burecu, Dealul lui Gudam, vestigiile unei cetăți tracice și una romană.
”Dorința mea este ca această mare sărbătoare a păstoritului, să se desfășoare numai în mijlocul naturii, acolo, unde îi este locul, lângă stână, în mijlocul pășunii, lângă izvoare, acolo lângă Dealul Mare, unde păsările cântă, iar restul ființelor stau și ascultă”, spune Dumitru Caimacan Popescu.
Păstoritul este o artă tradițională ce nu se va putea pierde niciodată, mai spune cel ce se ocupă de Ansamblul Aromân ”Dor”, de mai bine de 37 de ani.
Primul important premiu l-a obținut la Iași, în data de 21 mai 1978. De atunci și până în prezent s-a căsătorit cu o olteancă și a ales să poarte și numele ei de familie, Popescu. Au împreună 4 copii, 3 fete și un băiat și sunt o familie unită și care respectă codurile culturale ale aromânilor.
La 62 de ani se simte nemuritor. Mai are multe de făcut. Este gospodarul de frunte al satului, profesorul drag elevilor, scrie cărți și reviste pentru copii și a învățat să danseze peste 500 de tineri, cu care a smuls multe aplauze în diversele manifestări culturale din țară și străinătate.