Pentru prima dată cetăţenii români vor avea o lege a insolvenţei persoanelor fizice
Publicat de Carmen Secuiu, 25 mai 2015, 17:34
Legea insolvenței persoanelor fizice a fost adoptată, în unanimitate, miercuri, 20 mai, în plenul Camerei Deputaților.
Proiectul legii insolvenţei persoanelor fizice prevede ca orice cetăţean aflat în incapacitate de plată a datoriilor, dar nu din vina sa, să îşi poată reeşalona datoriile pe baza unui plan de redresare financiară pe o perioadă de cinci ani.
Potrivit proiectului, se califică pentru insolvenţă orice român care are cel puţin două restanţe mai mari de 30 de zile şi care poate dovedi că este incapabil să le plătească.
“Această Lege va fi un ajutor real pentru românii de bună-credinţă sufocaţi de datorii, care vor putea să îşi reeşaloneze datoriile, reușind poate să se redreseze, în acea perioadă de cinci ani și nu vor mai fi executați silit”, au spus unii dintre cetățeni.
În momentul în care îşi deschide procedura de insolvenţă, debitorul nu mai poate fi executat silit şi orice penalitate sau majorarea de întârziere se stopează.
În ce privește aplicarea legii insolvenței persoanelor fizice, în alte țări europene, cei care beneficiază de actul de insolvență au obligații și limitări în viitor. În unele țări 5 ani, în altele 10 ani nu mai poți să iei un credit dacă ai trecut printr-un proces de insolvență.
Cetățenii care au datorii pe care nu le mai pot onora și se consideră persoane intrate în insolvență, trebuie să mai știe că vor raporta toate cheltuielile, tranzacțiile sau modul de utilizare a veniturilor.
Cu alte cuvinte, vor renunța la mașinile, vacanțele, telefoanele scumpe sau alte cheltuieli, ce pot fi considerate inadecvate.
Ce părere au cetățenii despre acest proiect de lege?
carmensecuiu@radioconstanta.ro