Scăderi de venituri pentru Persoanele Fizice Autorizate, cei care închiriază și cei din agricultură
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 24 octombrie 2017, 07:55
Scăderea impozitului de la 16 la 10% ar trebui să anuleze efectele negative ale mutării contribuțiilor de la angajator la angajat, așa că măsurile fiscale ar trebui să fie aplicate la pachet, a spus Gabriel Gheorghe – tax manager la o firmă de consultanță.
„Sunt foarte multe schimbări care au loc ca efect al acestei intenții de mutare a contribuțiilor. Vor fi reduceri de taxe. Va scădea impozitul pe venit de la 16 la 10%. Vorbim aici de impozitul pe salarii, pe impozitul din venituri din activități independente, PFA, profesii libere. De fapt, efectul reducerii este să compenseze creșteri care vin din altă parte. Mutarea de contribuții dintr-o parte în alta atrage niște costuri suplimentare. Dacă nu s-ar face aceste reduceri, costul pentru un angajator ca să asigure același venit net ar fi mai mare“, afirmă Gabriel Gheorghe.
Există avantaje și dezavantaje, apreciază Adriana Arghirescu, reprezentanta Constanței în conducerea Uniunii Patronatului Român.
„Avantajul pentru salariat este că pe CNP-ul fiecăruia dintre noi vor fi înregistrate la contribuția pentru pensie sume mai mari ceea ce sigur va duce la o calculare la finalul perioadei de cotizare a unei pensii mai mari în plată, dar majorarea salariului brut și, bineînțeles impunerea unui nivel minim al salariului brut stă la baza numeroaselor taxe fiscale și parafiscale care funcționează în economie. Un exemplu este punctul de amendă pentru amenzile de circulație care în acest moment este raportat la salariul minim și, deci, clar va crește“,explică Adriana Arghirescu.
În funcție de fiecare caz în parte, veniturile obținute vor crește sau vor scădea.
„Ideea de a include toate aceste dări în salariul angajatului va crea o falsă impresie că se majorează salariul fiecărui angajat ceea ce – sigur – este fals“ mai crede Adriana Arghirescu
Există categorii care vor avea veniturile diminuate în urma acestei mutări. În plus, aproximativ patru-cinci sute de mii de contribuabili noi vor cotiza la bugetul de stat. Este vorba de Persoanele fizice autorizate, a căror formă de impozitare se modifică, a calculat consultantul fiscal Adrian Bența.
„Dacă astăzi un PFA plătește 5,5% pentru sănătate, atunci de la 1 ianuarie 2018, prin această mutare de cote, va plăti 10%. La fel și cu asociații care sunt angajați în propria firmă. Cu siguranță, și acolo sunt banii aceleiași entități. În aceeași categorie care va plăti mai mult sunt și persoanele ce realizează activități agricole, cunoscute pe tranșe de impozitare, care vor plăti mai multe contribuții. Acum plătesc 15,8% contribuție la pensie plus 5,5% contribuție la sănătate, de la 1 ianuarie vor plăti 25% contribuție la pensii și 10% la sănătate. La fel și cei care încasează venituri din chirii. Plătesc acum 5,5% la sănătate, iar de la anul vor plăti 10%. Vom avea și cazuri punctuale în care angajatorii nu vor sau nu vor putea fi obligați să crească aceste salarii. Și uneori chiar pe bună dreptate! Un exemplu este la o multinațională unde s-a spus așa: dacă în momentul în care s-a introdus cota unică și a scăzut impozitul pe venit, salariații nu au venit nici ei să ceară micșorarea salariului ca să rămână cu aceiași bani în mână. Au zis, ni se cuvine creșterea de salariu. Prin urmare, și în momentul când vor crește taxele către salariați, ei vor suporta pentru că noi nu vom majora salariile brute“, atrage atenția Adrian Bența.
Nici taxa de solidaritate de care s-a tot discutat în ultimele zile nu este privită cu ochi buni de mediul de afaceri. Orice taxă în plus reprezintă, în final, o diminuare a profitului și afectează proiecția bugetară pe termen lung.
Un material realizat de Monica CRUCEANU-COMȘA