TULCEA/FOTO: Cinci păstrugi capturate de braconieri, eliberate. Un delfin a murit în plasele monofilament
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 17 mai 2022, 09:51
În primele 2 săptămâni ale lunii mai 2022, inspectorii ecologi din cadrul Comisariatelor Regionale ale Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), în colaborare cu reprezentanți ai Serviciului Poliției de Frontieră Tulcea și ai Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură, au efectuat mai multe misiuni de control antibraconaj în perimetrul rezervației.
În urma acestor controale, din Complexul acvatic Gorgova – Uzlina au fost ridicate în vederea confiscării 31 unelte de tip setcă (1550 m), iar din Complexul acvatic Dunavăț – Dranov, alte 19 setci monofilament (950 m) și 10 vintire, precum și o cantitate de 61 de kg pește. Peștele confiscat a fost predat către o unitate de profil.
Acțiunile derulate în zona lacului Sinoie au impus ridicarea în vederea confiscării a 27 setci monofilament însumând 810 metri liniari. A fost predată către o unitate de profil cantitatea de 33 kg pește și au fost eliberate în mediul natural 256 exemplare de pește în stare vie din speciile șalău, crap, caras și biban. De asemenea un număr de 58 de exemplare de pește din speciile plătică și sabiță au fost găsite depreciate.
Acțiunile de control și inspecție din zona costieră a Mării Negre aflată în perimetrul RBDD s-au soldat cu ridicarea în vederea confiscării a 10 plase monofilament și textil in lungime de peste 500 m, amplasate în apele marine cu încălcarea prevederilor legale. În urma ridicării plaselor, au fost identificate 5 exemplare din specia Acipenser stellatus (păstruga) în stare vie, acestea fiind imediat redate mediului natural. Din păcate, un delfin prins in plasele monofilament, nu a supraviețuit.
Potrivit Legii nr. 82/1993 privind constituirea Rezervației Biosferei “Delta Dunării”, sunt contravenții următoarele fapte, dacă nu sunt săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să constituie infracțiuni:
pescuitul în perioadele de prohibiție;
pescuitul comercial în zonele care constituie patrimoniul natural al rezervației, fără actele de reglementare emise de Administrația Rezervației sau cu încălcarea prevederilor acestora;
pescuitul cu unelte interzise conform legislației în vigoare;
deținerea, folosirea și comercializarea plaselor monofilament în perimetrul Rezervației Biosferei “Delta Dunării”, precum și în orice altă zonă cu statut de rezervație naturală, recunoscut prin lege.