(AUDIO+FOTO) Mânăstirea Cerbu – Golgota din Dobrogea
Publicat de Liliana Fustanela, 8 mai 2015, 01:39 / actualizat: 11 mai 2015, 0:02
Retrasă, în apropiere de Munţii Măcin, între localitățile Ciucurova și Atmagea, înconjurată de păduri de tei, Mănăstirea Cerbu este locul unde îți poți liniști gândurile .
Este unică în România, prin drumul Crucii și va marca peste vreme, Nordul Dobrogei.
”Dealul Golgotei” șerpuiește de la poale, unde o biserică mică te cucerește prin simplitate, spre vârf, unde ajungi la o capelă nefinalizată,oprindu-te de nouă ori .
Biserica Mănăstirii Cerbu este precum altele din zonă cu altarul spre apus. Alături câteva construcții în care trei călugări cresc câteva păsări și animale. Odinioară, existau mulți cerbi lopătari în pădurea ce împrejmuiește Mânăstirea Cerbu, de aici și numele mânăstirii.
Povestea apariției Mânăstirii Cerbu, am aflat-o de la părintele stareț Luca Ignație care a vorbit despre semnificația jertfei. ”Sensul jertfei vine din schimbare, omul trebuie înainte de toate să-și înțeleagă seamănul, să-l accepte și apoi să-l iubească ”, spune părintele Luca Ignație. Bucovinean venit de la Mănăstirea Râşca din Suceava, părintele stareț Ignație a fost singur mult timp aici. Povestește că ceea ce l-a atras când a ajuns prima dată în această parte a Dobrogei, este faptul că a dat peste pajiște, pădure și liniște ca în Bucovina. Asemănarea cu locurile natale l-a determinat, să rămână.
”Cine urcă acest drum al Crucii și apoi îl coboară, devine un alt om“, spune părintele stareţ Ignație Luca. Duhovnicul reușește prin vocea caldă și graiul dulce moldovenesc cu care a ajuns în Dobrogea, să aibă un sfat bun pentru credincioșii care-l caută duminică, de duminică.
Piatra de temelie s-a pus după 1989, de către Fundația Creștină Sfânta Treime, din Tulcea.
Lucrările au fost sistate până în 2008, când prin inițiativa Episcopului Tulcei, Visarion și a părintelui Ignație,ideea tematică a drumului Crucii a fost reluată. Nouă din cele 14 opriri pe care le-a avut Mântuitorul mergând cu Crucea în spate, sunt finalizate și constau în 9 troițe. Urmează ca după finalizarea capelei, în interior să se regăsească și celelalte 5 stări prin care a trecut Issus, până la jertfa finală.
Hramul Mânăstirii Cerbu este în a treia duminică din Postul Mare, Duminica Sfintei Cruci .
Toamna,în prima sâmbătă a lunii octombrie se organizează un parastas de pomenire a prizionierilor germani,italieni și români, dispăruți în lagărul rus ce s-a aflat în apropiere. Există multe gropi comune în jurul Mânăstirii Cerbu și un Monument funerar ce amintește de victimele lagărului de concentrare de la Ciucurova.
La Mânăstirea Cerbu se poate ajunge din Constanța, folosind ca direcție de deplasare orașul Măcin (Constanța – Brăila) și trecând prin localitățile: Ovidiu, Tariverde, Mihai Viteazu, Baia, Două Cantoane, Slava Rusă, Slava Cercheză, Ciucurova, până la intersecția cu Șoseaua Hârșova-Topolog-Ciucurova(București -Tulcea).
Distanțe rutiere față de Mânăstirea Cerbu,cu hramul”Drumul crucii”:
Tulcea – 47 km, Babadag – 30 km, Constanţa – 102 km, Hârşova – 52 km, Brăila – 60 km, Măcin – 53 km.
Tel. staret Luca Ignatie 0745/645448; e-mail: ignis_luca2@yahoo.com
(lilianafustanela@radioconstanta.ro)