În județul Constanța se află cel mai mare parc eolian, de pe uscat, din Europa
Publicat de Doina Sirbu, 26 aprilie 2023, 07:15 / actualizat: 26 aprilie 2023, 12:11
În județul Constanța se află cel mai mare parc eolian, de pe uscat, din Europa. Dar zona este foarte generoasă din punct de vedere eolian, are un mare potențial, astfel încât ar putea deveni un pol al energiei eoliene.
Aportul de energie eoliană este de încurajat din punct de vedere al costurilor la facturile finale, al securității energetice și, nu în ultimul rând, din cel al componentei ecologice. Laurențiu Despina a dialogat pe acest subiect cu Adrian Vintilă, expert în energie și președinte al FEL România – Future Energy Leaders.
Dobrogea este o zonă mângâiată, dacă se poate spune așa, de vânt, foarte generoasă când vine vorba de proiecte eoliene, care transformă, care valorifică energia vântului. Sunt deja câteva parcuri eoliene în exploatare, dar încă mai e loc de noi proiecte?
Adrian Vintilă: Da, este binecunoscut potențialul eolian al regiunii Dobrogea. Nu degeaba sau nu întâmplător, cele mai mari investiții în energie eoliană s-au întâmplat în Dobrogea încă din anul 2012. Referitor la întrebarea dvs., aici lucrurile sunt discutabile. La nivel teoretic nu mai este loc acum. La nivel practic mai este loc și o să explic și de ce această diferență, pentru că sunt deja emise avize tehnice de racordare sau “rezervări” de putere, de capacitate în rețelele de transport din partea diverșilor investitori. Ei bine, totuși, investiții care nu s-au finalizat până acum sau nu știm dacă se vor fi finaliza. Deci, la nivel de infrastructură da, mai avem loc, însă, la nivel de a solicita acum noi capacități instalate, lucrurile sunt discutabile, pentru că ar trebui să așteptăm să vedem ce se întâmplă cu proiectele care au fost până acum depuse ca și proiecte care, teoretic, s-ar concretiza.
Care este orientativ, evident, aportul parcurilor deja existente și la ce cotă, la ce nivel s-ar putea ajunge prin implementarea unor noi investiții? Dacă puteți face o comparație, ce înseamnă plus-ul de energie generat de proiectele eoliene?
Adrian Vintilă: Ei bine, în acest moment, în România avem aproximativ trei gigawați, 3000 de megawați instalați în energie eoliană. Cei mai mulți megawați sunt instalați, bineînțeles, în Dobrogea, în județele Tulcea și Constanța. Reamintesc aici, că în județul Constanța există cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa – 600 de megawați, putere instalată acolo. Este deținut printr-o investiție privată a unei companii multinaționale. Deci, este în continuare Dobrogea lider în a avea cel mai mare parc eolian, repet, de pe uscat din Europa. Unde ar trebui să ajungem, din punctul nostru de vedere până în anul 2030, ar trebui aproape să dublăm această capacitate, să ajungem undeva la 5,2 chiar 5,5 gigawați instalați în energie verde, în energie eoliană, pentru a putea, complementar, bineînțeles, investițiilor în energie fotovoltaică, să ajungem ca peste 30% din consumul final brut de energie la nivel de an să-l avem din energie verde, din surse eoliene și din surse fotovoltaice.
Cum trebuie să se simtă aceste investiții, din punct de vedere al aportului energetic pentru consumatori, indiferent că vorbim de cei casnici sau de ce industriali. Vor veni acei ani în care nu ne vom mai face griji din punct de vedere al resurselor energetice și nu în ultimul rând din cel al costurilor la facturi?
Adrian Vintilă: Păi, aici trebuie să vorbim din trei puncte de vedere sau să vedem trei perspective. O dată, bineînțeles, cea care ne “arde” la buzunar pe fiecare dintre noi, să vedem din punct de vedere financiar. Nu cred că în viitor o să mai vedem prețurile mici pe care le vedeam acum 3-4 ani la energie. Dar, ce este foarte important cu investiție în energie eoliană, prețul se va stabiliza la un un preț decent, un preț al pieței și nu un preț mare, care este cauzat de deficitul foarte mare între cerere și ofertă. Vedem exemple în Europa, în special în țările nordice, unde în această criză energetică, când prețurile au explodat în mare parte din țările din Europa, dar și în România, vedem în țările nordice care au energie multă, energie verde, în special energie eoliană, că acolo prețurile au fost prețuri normale, prețuri mult inferioare celor care au fost în România în ultimul an de zile. Deci, exemple sunt clare, există dovezi că energia verde și investițiile în energie verde pot aduce reduceri la facturi. Un al doilea aspect, poate și unul la fel de important, ține de securitatea energetică națională. Prin investiții în energie, în special în energia verde, România poate să scape de acest comportament de importator net de energie pe care îl are de câțiva ani ani încoace. Am putea să devenim, de ce nu independenți energetic și chiar exportatori de energie electrică. Și aș mai spune al treilea aspect care până la urmă ar trebui să intereseze pe fiecare om din din țara aceasta și din lumea acesta aceasta, comportamentul ecologic, până la urmă. Energia verde este o energie prietenoasă cu mediul şi trebuie să ne gândim și la generațiile viitoare.
Redactor: Laurenţiu Despina/Editor online: Doina Sîrbu/Foto: wikipedia.org