CONSTANȚA: Din acest weekend, vedetele de la Delfinariu au câte trei reprezentații pe zi
Publicat de Doina Sirbu, 30 mai 2020, 11:38
Avem în faţă un sfârşit de săptămână prelungit şi destul de aglomerat pe litoral, dacă este să ne uităm în agenda hotelierilor, care aşteaptă primul val de turişti, odată cu deschiderea teraselor şi plajelor. Cum vremea se anunţă capricioasă, vizitatorii vor sta la coadă la intrarea în Delfinariu şi în Microrezervaţia cu păsări exotice. Papagalii vorbitori sunt întotdeauna bucuroşi de oaspeţi.
Coco, papagalul Ara de la Microrezervaţie, nu-şi mai încape în piele de bucurie, pentru că s-a mutat în casă nouă. Spaţiile sunt mult mai generoase, iar păsările exotice au acum posibilitatea să iasă afară, pentru o cură importantă de vitamina D, după cum recomandă chiar dr. Adrian Bîlbă.
“Aceste zburătoare au nevoie de un volum de aer, adică au nevoie de înălţime şi le-am construit un adăpost generos, înalt, ca să le asigure zborul. Şi, în consecinţă, le lăsăm posibilitatea de a ieşi la afară, unde este un spaţiu însorit, nu este la umbră şi ele au nevoie de soare. Bineînţeles că acum, în această perioadă, abia mutate fiind, nu sunt aşa de curajoase să iasă afară. Sunt puţin speriate de lumină, de soare, dar uşor – uşor vor ieşi şi ele afară”, a spus dr. Adrian Bîlbă.
Dr. Adrian Bîlbă: “Avem papagali care fluieră, aceştia sunt Amazon Estiva.“
Îngrijitoare către papoagalul vorbitor, cocoţat pe tavanul înalt: “Coco, hai, coboară de acolo!
Papagalul vorbitor: “Nu cred că vreau!”
Dacă pentru Coco mai trebuie dusă muncă de lămurire ca să coboare de unde s-a cocoţat, la Delfinariu se fac ultimele pregătiri pentru asaltul micilor vizitatori din weekend.
“Vor fi foarte mulţi copii. Avem o mare responsabilitate faţă de ei şi, în consecinţă, trebuie să avem o distanţare fizică impusă, asigurată, de la tot ce înseamnă lanţul de vizitare, de la toalete, chiar până la toate spaţiile de vizitare,” spune dr. Adrian Bîlbă, care vorbeşte despre măsuri excepţionale pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.
“La Delfinariu, din 1.300 de locuri, ocupăm doar 350, păstrând rezerve de a realiza distanţarea fizică. Unul din două rânduri nu este ocupat şi între oameni sunt trei scaune libere”, a declarat dr. Adrian Bîlbă.
Toţi angajaţii Delfinariului, supraveghetori şi plasatori, vor purta mască de protecţie în permanenţă, iar rolul lor va fi să le explice vizitatorilor, care sunt noile reguli de distanţare fizică. Cei care vor să ajungă la Delfinariu sau Acvariu trebuie să ştie că masca de protecţie este obligatorie, mai puţin în cazul vizitării Microrezervaţiei.
Dr. Adrian Bîlbă, director Complex Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa: Avem la Microrezervaţie un traseu de vizitare strict, în sensul invers acelor de ceasonic. Se ocoleşte lacul şi se vizitează secţiile microrezervaţiei, inclusiv păsările exotice, din exterior. Nu se mai intră la interior la păsări, din acelaşi motiv: există riscul de transmitere (n.r. a virusului) acolo unde este lumea prea aglomerată.”
La Delfinariu, din acest weekend vedetele au câte 3 reprezentanţii pe zi, iar la Acvariu programul de vizitare începe la ora 11.00 şi se încheie la ora 18.00. Secţiile Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa, Acvariul, Delfinariul şi Microrezervaţia, şi-au păstrat tarifele de anul trecut, dar şi oferta pentru copii şi elevi.
Realizator – Cristina Ghelasie / Foto – Cristina Ghelasie