ANAF verifică legăturile din România ale scandalului “Panama Papers”
Publicat de Bogdan Comșa, 5 aprilie 2016, 15:43
Agenția Națională de Administrare Fiscală – ANAF anunță, într-un comunicat de presă, că a inițiat un grup de lucru interdepartamental pentru verificarea implicațiilor fiscale ale informațiilor publicate prin proiectul de investigație jurnalistică “PanamaPapers”.
Sunt alocate resurse pentru analiza datelor provenite din surse deschise, referitoare la identitatea persoanelor fizice și juridice, și corelarea acestora cu cele existente în bazele de date specifice, referitoare la conturi deținute, participații în firme, tranzacții interne sau internaționale.
În activitatea acestui grup de lucru vor fi implicați inspectori antifraudă, inspectori fiscali și inspectori specializați în verificarea veniturilor persoanelor fizice, gestionarea informațiilor fiscale și executări silite.
Vă reamintim că circa 140 de politicieni din lume au legătură cu companii înscrise în paradisuri fiscale, conform informaţiilor publicate de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţii, după scurgerile masive de documente aparţinând fimei Mossack Fonseca, a patra firmă la nivel mondial de avocatură offshore cu sediul în Panama, documente cunoscute deja sub denumirea de „Panama Papers” – „Documentele Panameze”.
Deutsche Bank, prima bancă din Germania, a anunţat că i-a ajutat pe unii dintre clienţii săi în privinţa companiilor din paradisurile fiscale, dar în mod legal.
Banca hamburgheză Berenberg Bank a cofirmat, de asemenea, că a derulat afaceri cu firmele fantomă din străinătate. Birourile Casei de Avocatură Mossack Fonseca au depozitat, în ultimele două decenii şi secretele unor mari afaceri din România şi ale unor oligarhi, dintre aceştia numărându-se miliardarul necunoscut din acţionariatul RAFO Oneşti, legăturile sale cu zăcămintele aurifere de la Roşia Montană, oamenii-cheie din privatizarea Alro și modul în care Frank Timiş şi-a început afacerile în România.