UPDATE | Zeci de turiști blocați în Făgăraș, evacuați. Nimeni nu a fost rănit
Publicat de Adina Sîrbu, 18 august 2024, 14:53 / actualizat: 18 august 2024, 21:15
UPDATE ora 21.15: Autorităţile au evacuat, duminică, 76 de turişti rămaşi blocaţi în zona Vârfului Moldoveanu din Masivul Făgăraş, după ruperea unui drum de acces, a anunţat ISU Argeş.
„Ultimele persoane au fost transportate, în siguranţă, în municipiul Curtea de Argeş, de către microbuzul Secţiei de Pompieri Costeşti. În total, 76 de oameni au fost coborâţi, pe parcursul zilei, de pe traseul Moldoveanu”, se precizează într-o informare transmisă de ISU Argeş.
_____________
UPDATE ORA 17.00: A început evacuarea turiştilor rămaşi blocaţi în zona Vârfului Moldoveanu din Masivul Făgăraş, după ruperea unui drum de acces, a anunţat, duminică, prefectul judeţului Argeş, Dragoş Predescu.
„Acţiunea în desfăşurare din zona de acces spre Vârful Moldoveanu a făcut posibilă coborârea, fără probleme, a mai multor persoane, fie care erau campate, fie care au mers pe traseu spre vârf. 17 persoane au fost preluate de un microbuz al Inspectoratului pentru Situaţii de Argeş şi sunt transportate la Curtea de Argeş. După care microbuzul va reveni în zonă pentru un nou transport de persoane”, a transmis prefectul.
El a subliniat că nimeni nu a fost rănit.
„Ţin foarte mult să precizez acest lucru şi să ştie cei de acasă care poate nu au reuşit să ia legătura, până acum, cu cei dragi pe care îi ştiau plecaţi pe Moldoveanu. Nu a fost nevoie de intervenţia unor echipaje medicale”, se mai arată în mesajul lui Dragoş Predescu.
La acţiune participă salvamontişti din Argeş, pompieri şi jandarmi montani.
Reamintim, din cauza unei viituri, drumul de acces spre Vârful Moldoveanu a fost rupt, a anunţat Serviciul Public Salvamont Argeş.
„Drumul spre Stâna lui Burnei pe Valea Rea este rupt la 5 kilometri în amonte de confluenţa cu Zarna! Vă rugăm să renunţaţi la toate planurile de acces spre Moldoveanu”, se preciza într-o informare transmisă de Salvamont Argeş.
Vârful Moldoveanu, cel mai înalt vârf montan din România (2.544 de metri), reprezintă pe timpul verii un punct de atracţie pentru un număr foarte mare de turişti. Situată în partea sudică a Munților Făgăraș, Valea Rea este o cale directă, dar şi foarte dificilă de urcare pe cel mai înalt masiv din România.
Potrivit pasionaţilor de drumeţii montane, prima parte a traseului este un drum forestier neasfaltat de circa 40 de kilometri, care se termină în punctul Stâna lui Burnei.
____________
Mai mulţi turişti sunt blocaţi în Masivul Făgăraş, după ce drumul de acces spre Vârful Moldoveanu a fost rupt de o viitură.
Recuperarea oamenilor este complicată şi de faptul că în zonă nu există semnal de telefonie mobilă, iar salvamontiştii fac apel la cetăţeni să renunţe la toate planurile de a merge în zonă.
Ion Sănduloiu, şeful Serviciului Salvamont Argeş, a făcut câteva precizări pentru Radio România Actualităţi la începutul misiunii de recuperare:
Până când nu ajung oameni acolo, în fundul văii, n-o să avem număr, pentru că nici nu putem comunica acolo, în fundul văii. Merg o parte din băieţi acum să evalueze, să vadă cam de câte persoane e vorba. Maşinile nici vorbă să fie scoase, dar să vedem oamenii câţi sunt.
Autoturismele rămase în Masivul Făgăraş nu vor putea fi recuperate mai devreme de o săptămână, estimează salvamontiştii, care au acum ca prioritate coborârea turiştilor blocaţi de viitură.
Gabriel Păun, președintele organizației Agent Green, susține, într-o postare pe Facebook, însoțită de imagini, că peste 80% din pădurea care îmbrăca versanții părții superioare din Valea Rea a fost tăiată în locul unde s-a rupt drumul, acesta fiind și motivul pentru care Agent Green a dus ministerul Mediului în infringement la Comisia Europeană.
Situația s-a produs, mai spune Păun, și din cauză că ploaia nu a fost consemnată de nicio stație meteo, întrucât România nu are o rețea de stații suficient de densă pentru a culege date și despre astfel de furtuni locale, produse fără legătură cu vreun front care traversează țara. Doar județul Bistrița Năsăud a fost dotat cu peste 30 de stații meteo, populația fiind informată în timp real despre producerea de fenomene meteo extreme, a adăugat Gabriel Păun.
Surse: Agerpres, RRA, Gabriel Păun/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: capturi Facebook Gabriel Păun, ISU Argeș