Numărul locurilor de muncă sezoniere în HoReCa şi turism a crescut cu 25% în această lună faţă de începutul anului.
Cele mai căutate poziţii din HoReCa sunt pentru barista, ospătari şi bucătari, cu salarii cuprinse între 500 şi 1.500 de euro pe lună. În turism, angajatorii caută ghizi turistici, recepţioneri, directori de restaurant, coordonatori de evenimente şi directori de hotel, cu salarii cuprinse între 500 şi 1.500 de euro.
La nivel naţional, cele mai multe oferte de locuri de muncă sezoniere sunt disponibile în oraşele preponderent turistice, cum ar fi Bucureştiul, Constanţa, Braşovul sau Cluj-Napoca.
În creştere cu 15% este şi numărul de locuri de muncă disponibile în vânzări.
În construcţii civile şi navale sunt disponibile cu 17% mai multe locuri de muncă atât în străinătate, cât şi în ţară.
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă din Constanța organizează, în această perioadă, prima serie de cursuri de formare profesională din 2023.
Cursurile sunt gratuite, cuprind și o parte de pregătire practică și sunt organizate pentru meserii căutate, în prezent, pe piața forței de muncă. Multe dintre cursuri vizează domeniul turismului și se vor termina în perioada în care pe litoral se vor fac angajări pentru noul sezon, iar o diplomă crește sansele de a obține un salariu mai mare.
Adelina Vlad, purtătorul de cuvant al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă din Constanța: ”În cursul lunii februarie, Agenția Județeană Constanța pentru Ocuparea Forței de Muncă organizează următoarele cursuri de formare profesională: administrator pensiune, ajutor bucătar, bucătar, cameristă, contabil, expert accesare fonduri structurale și de coeziune, manager de proiect, mecanic auto și recepționer de hotel. Aceste cursuri sunt organizate gratuit pentru persoanele înregistrate în evidențele Agenției. Durata unui curs este între 4 și 20 de săptămâni”.
Și AJOFM Tulcea desfăşoară în momentul de faţă 6 cursuri de calificare profesională gratuite pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, dar fără o calificare adecvată.
Potrivit directorului AJOFM, Cristian Denuşi, cele 6 cursuri cu 100 de participanţi au început anul trecut, atunci când s-au desfăşurat alte 14 cursuri de calificare profesională. El a mai spus că în momentul de faţă AJOFM are peste 250 de locuri de muncă vacante, cele mai multe, 80, fiind în comerţ.
”Anul acesta vrem să organizăm 23 de cursuri de calificare profesională pentru agent curăţenie, cursuri foarte solicitate, agent de securitate, bucătar, electrician-constructor, îngrijitor la domiciliu, ospătar. Oferta este similară cu cea din aceeaşi perioadă a anului trecut. Ea va fi mai mare odată cu încălzirea vremii, în condiţiile în care este cunoscut faptul că judeţul se axează pe activităţi sezoniere, turism, agricultură şi construcţii’, a menţionat pentru AGERPRES directorul AJOFM Tulcea, Cristian Denuşi.
Potrivit sursei citate, pentru persoanele din localităţile izolate de ape din Delta Dunării, oferta de locuri de muncă vizează în special domeniul turismului, agenţii economici acoperindu-şi necesarul de angajaţi atât cu localnici, cât şi cu persoane din afara judeţului şi din străinătate.
Neratificarea convenţiei MLC 2006 face primele victime printre navigatori.
Ministerul Transporturilor din România pune o piedică îmbarcării marinarilor români în ţările care au ratificat convenţia MLC 2006, prin tergiversarea demersurilor pentru trimiterea în Parlament a documentelor care să permită ratificarea convenţiei.
Din cauza acestei întârzieri, Ministerul Transporturilor din Italia a interzis,de câteva săptămâni, accesul ospătarilor şi bucătarilor români la bordul navelor cu pavilion italian, inclusiv a celor de croazieră.
Cei care sunt la bord își vor încheie voiajul, dar la schimb nu mai sunt acceptați români, după cum a declarat, pentru Radio Constanţa, managerul firmei Tinecomar, Titi Marin.
El nu înţelege de ce până acum nu a fost ratificată convenţia. Titi Marin a mai spus că, deocamdată, ordonanţa ministerului italian se aplică doar la bucătari şi ospătari.
Liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor (SLN), Adrian Mihălcioiu, ne-a declarat că de trei ani face demersuri pe lângă Ministerul Transporturilor din Romănia pentru a urgenta ratificarea MLC 2006.
De curând, proiectul de ordonanţă ajunsese la Ministerul de Finanţe, dar, ca urmare a schimbării ministrului, probabil că circuitul actelor pentru obţinerea de semnături va fi reluată, mai spus Adrian Mihălcioiu.
Liderul SLN, dar şi preşedintele Asociaţiei Agenţiilor de Crewing, Florin Urziceanu, se tem că măsura restricţionării accesului marinarilor români la bordul navelor se va extinde şi la alte categorii de navigatori.
Deasemenea, există pericolul ca şi alte ţări semnatare ale convenţiei să impună embargo îmbarcării marinarilor români.
Vicepreşedintele Comisiei de Transporturi din Camera Deputaţilor, deputatul Mircea Toader, a declarat, pentru Radio Constanţa, că se poate iniţia o lege, dar perioada de elaborare va dura cel puţin trei luni.
Deputatul mai spus că aşteaptă documente de la SLN pentru a putea interveni la minister pentru urgentarea ordonanţei de urgenţă. Mircea Toader a mai spus că este de datoria Guvernului să facă demersurile necesare pentru ratificarea unor convenţii internaţionale.
Potrivit Organizaţiei Internaţionale a Muncii, MLC 2006 stabileşte standarde minime de muncă şi de trai pentru toţi marinarii care lucrează pe nave care arborează pavilionul unor ţări ce au ratificat convenţia.
Este, de asemenea, un pas esenţial către asigurarea unor condiţii egale pentru ţări şi armatori care, până acum, erau într-o competiţie nedreaptă cu cei care navigau în condiţii sub standardele minime acceptate.
cristinailiuta@radioconstanta.ro