Tot mai puţini marinari români se îmbarcă pe nave norvegiene.
În ultimii ani, numărul românilor care lucrează pe aceste nave, s-a redus la jumătate.
Asta după ce în 2012 a expirat contractul social dintre Norvegia şi România, care prevedea că marinarii care navigă pe nave norvegiene îşi pot plăti taxele şi în România.
Liderul Sindicatului Liber al navigatorilor, Adrian Mihălcioiu:
Însă, pentru 2016, marinarii români de pe navele norvegiene vor avea parte de mai multe facilităţi:
Ultima înţelegere de la Oslo, permite să fie angajaţi tineri care au terminat cadeţia.
Ei ar urma să dubleze un ofiţer, urmând să fie angajat ca ofiţer junior, odată cu primul loc de muncă eliberat pe una dintre nave.
O expoziție interculturală de pictură și grafică va fi deschisă astăzi, de la ora 12.00, la Muzeul de Artă din Constanța.
Proiectul „Centrul pentru Educație Interculturală Constanța” a fost implementat de Muzeul de Artă în parteneriat cu Centrul Naval Naţional pentru Studii și Inițiativă în Educaţie, Sport şi Tradiţii din Constanţa şi International Organization for Democracy and Human Rights, din Oslo, Norvegia.
Managerul proiectului, directorul Muzeului de Artă Constanța, Doina Păuleanu, ne face cunoscut faptul că prin acest proiect se dorește “Promovarea diversității în cultură și artă, în cadrul patrimoniului cultural european și este finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României”.
„Problema stereotipurilor și a prejudecăților în ceea ce privește comunitățile minoritare”, va fi tema celui de-al treilea atelier de educație interculturală, care se va desfășura simultan și va fi găzduit tot de Muzeul de Artă.
La eveniment vor participa cu lucrări de artă elevi de la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria” şi studenţi de la Facultatea de Arte din cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa, artiști din țările partenere și artiști dobrogeni care, după cum se dorește prin proiect, va face cunoscut specificul zonei noastre, într-o expoziție la Oslo, la începutul anului viitor.
La sfârșitul acestei săptămâni, la Muzeul de Artă Constanţa, a avut loc Conferinţa de lansare a proiectului “Centrul pentru educație interculturală Constanța, în cadrul Programului “Promovarea diversității în cultură și artă, în cadrul patrimoniului cultural european”.
Proiectul a fost realizat de Muzeul de Artă Constanţa, în parteneriat cu Centrul Naval Naţional pentru Educaţie, Sport şi Tradiţii din Constanţa şi International Organization for Democracy and Human Rights din Norvegia.
În acest scop, 25 de tineri, elevi de la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria” din Constanţa şi studenţi de la Facultatea de Arte din cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa, printre care se regăsesc și reprezentanți ai minorităților etnice reprezentative din zona Dobrogei, vor fi instruiți în spiritul valorilor interculturale, pentru dezvoltarea spiritului de cooperare în ce privește o conviețuire multietnică armonioasă.
Cum se va desfășura acest proiect aflăm de la managerul proiectului, directorul Muzeului de Artă Constanța, Doina Păuleanu:
Proiectul va fi implementat în Constanţa, în perioada 1.05.2015 – 30.04.2016 și are ca obiectiv fundamental, promovarea educaței interculturale în rândul tinerilor între 16 și 24 de ani, în vederea înțelegerii diversității culturale și a protejării identități multiculturale, prin încurajarea dialogului intercultural.
Cu detalii, asistent manager, lector univ. dr. Cristina Ariton Gelan, expert intercultural în proiect:
În cadrul acestui proiect vor fi realizate două expoziții. Lucrările artistice pe care tinerii din grupul ţintă le vor realiza vor fi expuse, alături de lucrări ale artiştilor profesionişti, la Constanţa și la Oslo, în Norvegia.