Camera Deputaţilor a adoptat astăzi un proiect de lege care prevede combaterea risipei alimentare.
Astfel, alimentele care se apropie de termenul de expirare vor fi donate de către agenţii comerciali.
Beneficiari vor fi căminele de bătrâni, orfelinatele sau spitalele.
Nerespectarea prevederilor actului normativ poate aduce sancţiuni de până la 10.000 de lei.
România ocupă locul 9 în Uniunea Europeană la risipa de alimente, cu 2 milioane de tone de mâncare sau produse alimentare aruncate într-un an.
Magazinele şi restaurantele ar putea fi obligate să donez alimentele aflate la limita expirării care, în mod normal, ar trebui aruncate.
Dispoziţia este cuprinsă într-un proiect de lege al unui deputat liberal, care copiază, în acest fel, acte normative similare ale unor state europene.
Iniţiativa a fost salutată de co-preşedintele PNL, Alina Gorghiu.
„În România se aruncă peste 1.7 milioane de tone de alimente comestibile în fiecare an. Magazinele şi restaurantele nu pot vinde produse care se apropie de expirare, chiar dacă ele sunt încă bune pentru consum. Pentru a diminua această risipă enormă, deputatul PNL, Florin Alexe, propune o lege prin care comercianţii să fie obligaţi să direcţioneze aceste produse către orfelinate, cămine de bătrâni sau ONG-uri care îi ajută pe cei nevoiași” – a scris Alina Gorghiu pe Facebook.
Actul normativ corespunde unui tip de atitudine promovat de UE, mai spune Alina Gorghiu: „Uniunea Europeană îndeamnă toate ţările să găsească soluţii pentru a reduce cantitatea de alimente bune de consumat, care sunt aruncate la gunoi, având în vedere că există milioane de oameni care ar putea beneficia de ele.
În multe ţări occidentale s-au adoptat legi similare şi mă bucur să aflu că există un consens şi în România, între politicieni şi comercianţi, pentru implementarea iniţiativei”.