Revelionul este un nou prilej pentru hoţi de a ataca, avertizează poliţiştii. Ei recomandă ca în aglomeraţia din magazine şi pieţe, să se acorde o atenţie sporită la bunurile personale.
Poliţiştii atrag atenţia şi cu privire la furturile din locuinţe.
„Ca și recomandare din partea polițiștilor constănțeni, vis-à-vis de cei care își vor petrece sărbătorile în alte locații decât cele de domiciliu, să aibă grijă ca la plecarea de acasă să nu posteze pe rețelele de socializare acele anunțuri prin care își stabilesc itinerariul și perioada exactă pe care o vor petrece departe de casă. Pe cât posibil să își asigure locuința, ferestrele cu sisteme antiefracție, dacă nu este posibil, să apeleze la persoane apropiate – rude de preferat – care la intervale mai scurte de timp să treacă și să verifice aceste sisteme de închiderea ferestrelor și a ușilor pentru a preîntâmpina posibilele infracțiuni de furt”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Constanţa, Marius Niculescu.
Peste 200 de poliţişti constănţeni vor asigura ordinea şi liniştea publică, în această perioadă.
Purtătorul de cuvânt al IPJ Constanţa, Marius Niculescu, are câteva recomandări pentru constănţenii care pleacă în alte destinaţii de sărbători şi au ales să-şi plătească vacanţa online.
„Infracționalitatea în mediul online a avut și aici o creștere, nu semnificativă. Oamenii sunt sfătuiți să verifice din timp acei operatori de turism care oferă sejururi în siguranță și să nu fie păcăliți”, a mai precizat Marius Niculescu, purtătorul de cuvânt al IPJ Constanţa.
Procedurile pentru acordarea vizelor și birocația în acest proces sunt cauzele pentru care turiștii străini ocolesc țara noastră. Promovarea litoralului la târguri de turism, cum este cel care a început astăzi la Sankt Petersurg, pot avea succes dacă se simplifică regimul vizelor și dacă se introdu zboruri directe.
Litoralul se bazează în special pe turiștii români, iar o problemă pentru care ne lipsesc străinii este și dificultatea cu care statul român acordă vizele turistice cetățenilor din alte state. Corina Martin, cea care promovează litoralul la Târgul de Turism de la Sankt Petersburg, a precizat că s-a simplificat procedura de acordare a vizelor pentru cetățenii ruși, dar ar ajuta mult o legătură aeriană între cele două țări.
„Pentru turiştii români care călătoresc în Rusia şi pentru turiştii ruşi care călătoresc în România procedura de vize s-a simplificat. Sigur, este nevoie de viză, dar se aplică online. Ceea ce am vrut să stabilim şi să clarificăm de la început chiar de anul trecut şi în acest an la întâlnirile cu ambasadorul României în Rusia, să vedem cât de uşor primesc turiştii ruşi viza. Încercăm să simplificăm şi mai mult aceste proceduri, este extrem de important, avem asigurări şi chiar ni s-a confirmat din partea agenţiilor de turism din Rusia că este mai simplă, acum, procedura obţinerii de vize pentru România. Viza începe să nu mai devină un impediment. Lipsa promovării şi lipsa unui buget consistent de promovare continuă să fie un impediment din cauza căruia nu reuşim să atragem atât de mulţi turişti ruşi precum ţara vecină, Bulgaria”, a declarat Corina Martin.
Cât durează obţinerea unei vize pentru România de către turiştii ruşi?
„Durează 14 zile. Sper să avem noutăţi în acest sens când ne vom întâlni, din nou, la Sankt Petersburg, de această dată, cu ambasadorul României în Moscova, să vedem cât de mult s-au simplicat procedurile, cât de repede şi de bine lucrează Ambasada României din Moscova şi consulatul României din Sankt Petersburg, pentru că avem, acolo, un consulat şi asta ajută foarte mult. Noi ne-am dori, însă, un zbor care să conecteze Constanţa cu Sankt Petersburg. Este ceea ce discutăm, în acest moment şi să nu uităm că vecinii noştri bulgari au foarte multe zboruri pe zi între Rusia şi destinaţiile de vacanţă din Bulgaria, iar asta ajută foarte mult, desigur, atragerea de turişti ruşi în Bulgaria şi nu la noi”, a mai completat Corina Martin.
O altă veste bună în privința regimului vizelor vine de la ministrul Turismului, Titus Dobre.
„Pentru cetăţenii chinezi s-au schimbat procedurile în aşa fel încât ele vor fi acoprdate, direct, la nivel de ambasadă sau consulat al României din China şi nu mai este nevoie de o invitaţie oficială, pentru a putea să vină pe teritoriul României. Nu este atributul Ministerului Turismului, este atributul Ministerului Afacerilor Externe. Noi mergem mai departe cu procedura, inclusiv pe zona de Asia, să modificăm şi să relaxăm procedurile pentru ca cetăţenii din acea zonă să vină spre România, pentru că sunt cereri destul de mari“, a precizat ministrul Turismului, Titus Dobre.
Regimul vizelor acordate cetățenilor din țările asiatice, mari consumatori de produse turistice, este în atenția oficialilor statului român pentru că există cereri înregistrate la ambasadele și consulatele României din această parte a globului, a mai spus Titus Dobre, ministrul Turismului.