În luna octombrie, echipa medicală revine cu Unitatea Mobilă de Screening de Cancer Mamar a IRO Iași, dotată cu mamograf digital, în județul Constanța.
Femeile asigurate și neasigurate vor face mamografie digitală gratuită, cu dublă citire, în cadrul proiectului “ONCOFEM – Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân”, derulat de Institutul Regional de Oncologie Iași împreună cu Fundația Enable, în 12 județe din nord-estul și sud-estul țării (Iași, Bacău, Vaslui, Botoșani, Neamț, Suceava, Galați, Brăila, Constanța, Vrancea, Tulcea, Buzău).
Programările se fac prin intermediul asistenților medicali comunitari/sociali din fiecare localitate, în limita locurilor disponibile: într-o zi se pot efectua 48-50 de mamografii.
Femeile au nevoie doar de buletin, în original și copie.
Expunerea durează în medie 8-10 minute.
Din luna octombrie, femeile din județul Constanța care îndeplinesc criteriile din proiect se pot programa pentru mamografii digitale gratuite, cu dublă citire, la Spitalul Orășenesc Hârșova, telefon 0758.343.231 sau 0768.510.731, de luni până vineri, între orele 9.00-15.00.
Spitalul Orășenesc Hârșova este singurul din județul Constanța intrat în rețeaua de screening a Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iași, care implementează proiectul ONCOFEM.
Programul se derulează până în decembrie 2023, iar echipa medicală își propune să ajungă în cât
mai multe localități din cele 12 județe vizate de proiect.
Calendarul deplasărilor va fi anunțat din timp pe pagina de Facebook a Institutului, https://facebook.IROIAS
Testare GRATUITĂ pentru cancer mamar, la Spitalul Orășenesc Hârșova. Programul se adresează tuturor femeilor ASIGURATE sau NEASIGURATE din județul Constanța
Publicat de Daniel Țăndăreanu,
21 septembrie 2022, 09:42 / actualizat: 21 septembrie 2022, 12:08
Femeile din județul Constanța pot face screening gratuit pentru a preveni cancerul mamar.
Spitalul Orășenesc Hârșova a intrat în rețeaua de screening a Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iași, care implementează programul “ONCOFEM – Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân”.
Programul se adresează tuturor femeilor asigurate sau neasigurate, cu vârsta între 50 și 69 de ani fără o zi, din județele Iași, Bacău, Vaslui, Botoșani, Neamț, Suceava, Galați, Brăila, Constanța, Vrancea, Tulcea, Buzău. Femeile care corespund criteriilor din proiect pot face mamografii digitale gratuite, cu dublă citire.
Mamografiile din cadrul proiectului ONCOFEM se vor realiza la Spitalul Orășenesc Hârșova, singurul din județul Constanța care a intrat în rețeaua de screening, în baza unei programări prealabile.
Dr. Alexandru Gavrilă, medic primar radiologie și imagistică medicală, la Spitalul Orășenesc Hârșova:
„La achiziționarea mamografului, noi ne-am gândit și la programul de screening, chiar dacă mamograful nostru poate face mult mai multe, fiind un mamograf 3D cu contrast și cu puncție stereotaxică. În țările civilizate, screeningul, după zece ani, a dus la scăderea mortalității din cauza cancerului de sân cu 50%, lucru foarte important. Vom face screening doar persoanelor între 50 și 70 de ani, 70 neîmpliniți, pentru că, până la urmă, acolo este cea mai mare incidență. Mamografiile vor începe a fi efectuate după data de 4 octombrie, vor putea veni orice paciente din Constanța și județele limitrofe, doar cu buletinul, dar cu o programare în prealabil. În acest program vor fi doi medici care vor da rezultatele, eu împreună cu colega mea Mihaela Buhociu. E un pic diferit, pentru că facem doar 2D trebuie să ne punem de acord ca rezultatul să fie același, în caz contrar va fi o a treia citire de la Institutul Oncologic Iași. În cazul în care ceva nu va fi în regulă, vom face și puncțiile la Hârșova. Suntem, după Institutul Oncologic Iași, singurul spital din această parte a țării unde se vor efectua și puncțoii biopsice în caz de leziuni suspecte. Programul se va derula pe tot anul 2022 și tot anul 2023. Societatea Română de Imagistică a Sânului a decis că, de la vârsta de 40 de ani, orice femeie ar trebui să facă o mamografie măcar la doi ani. Mamografia se poate face mai devreme ca screening oportunist, adică nu vorbim de screening național pe program, cum este cazul acesta, screening oportunist înseamnă că pacienta vrea să își facă singură, să se controleze. De la 30 de ani, se face de rutină, doar dacă pacienta are în familie o rudă cu cancer de sân sau de ovar, adică mamă, soră sau mătuși, altfel nu are o relevanță crescută, dar peste 40 de ani, absolut toate femeile ar trebui să își facă o mamografie la doi ani. Atenție, în screening, începe de la 50 la 70 de ani, din două motive simple: se face doar 2D și femeile tinere au un sân mai dens, iar recomandarea este să se facă 3D la sânul dens ca să ajute medicul să dea un rezultat mult mai bun, iar în altă ordine de idei, incidența maximă este în jurul vârstei de 50 – 55 de ani”.
Criterii pentru a beneficia de testare în cadrul programului ONCOFEM:
– vârsta între 50 și 69 de ani fără o zi;
– fără diagnostic confirmat de cancer mamar;
– fără simptome și antecedente sugestive pentru patologia de cancer mamar;
– nu au făcut mamografie în ultimul an;
– au adresa în buletin în unul din cele 12 județe vizate de proiect.
Femeile din județul Constanța care îndeplinesc criteriile din proiect se pot programa pentru mamografii digitale gratuite, cu dublă oraș, la Spitalul Orășenesc Hârșova, telefon 0758.343.231 sau 0768.510.731, de luni până vineri, între orele 5 9.000.
Acte necesare:
Doar buletin în original și copie – (fără card de sănătate sau bilet de trimitere de la medicul de familie).
De precizat faptul că proiectul ONCOFEM se derulează până în decembrie 2023.
Deși screeningul cancerului de sân nu poate preveni apariția acestuia, poate ajuta la depistarea precoce a bolii și astfel este mai ușor de tratat.
Reporter – Cătălina Radu / Redactor online – Daniel Țăndăreanu