Ascultă Radio România Constanța Live

oistat

Vechiul Castru Roman de la OVIDIU devine scenă vibrantă pentru expresii artistice contemporane, la TIME SHIFT GALA

Vechiul Castru Roman de la OVIDIU devine scenă vibrantă pentru expresii artistice contemporane, la TIME SHIFT GALA

Publicat de Adina Sîrbu, 7 septembrie 2023, 18:03

Vechiul Castru Roman din Ovidiu capătă noi semnificații și devine o scenă vibrantă pentru expresii artistice contemporane, sâmbătă, 9 septembrie, de la ora 18.00 când  va avea loc TIME SHIFT GALA, un eveniment public de încheiere a Programului Internațional de Scenografie (1-10 septembrie 2023).

Publicul va avea acces gratuit și nelimitat, va putea interacționa cu artiștii și va putea viziona instalațiile realizate în atelierele din cadrul International Program in Scenography.

Tema aleasă pentru ediția de anul acesta a International Program in Scenography este TIME SHIFT. BEFORE | AFTER (FALIE TEMPORALĂ. ÎNAINTE | DUPĂ), temă inspirată de Dionisie Exiguul (cca. 470 – cca. 544), călugăr din Sciția Mică ce a slujit în bazilica paleocreștină ale cărei ruine pot fi încă văzute în situl arheologic din Ovidiu. Dionisie este cel care a propus introducerea anului 0, Anno Domini (AD), divizând astfel cronologia istoriei în Înainte și După. Într-un context artistic mai amplu, tema explorează conceptele de transformare, ruptură și polarizare pe care le vedem atât de des în jurul nostru.

Anul acesta, au fost selectați în program 21 de participanți din Hong Kong, Taiwan, Canada, SUA, Germania și România specializați în scenografie, arhitectură, costume design, lighting design, sound design, media design, stage management și arte performative. Lor li se adaugă cei șapte mentori de renume internațional: Jean-Guy Lecat (Franța), Nic Ularu (România/SUA), Marina Raytchinova (Bulgaria), Bacchus Lee (Hong Kong), Billy Chan (Hong Kong), Viorica Petrovici (Romania), Paweł Dobrzycki (Polonia).

Evenimentul  va fi prezentat de Pavel Bartoș și se va încheia cu un concert al trupei ARTUDITORIUM by Sebastian Burneci – un program muzical inițiat de trompetistul și compozitorul Sebastian Burneci, construit pe ideea strânsei colaborări dintre muzică și artele vizuale. Misiunea proiectului este creația muzicală originală, la granița dintre jazz și muzica contemporană, dedicată sau inspirată de artele vizuale, în galerii de artă sau în spații neconvenționale (Sebastian Burneci – trompeta/electronice, Paolo Profeti – saxofon alto, Sorin Romanescu – chitară/electronice, Olga Berar – vioară, Flaviu Ludusan – clarinet).

TIME SHIFT GALA este mai mult decât un eveniment sau un vernisaj, dorindu-se a fi o invitație de a explora spațiul Castrului Roman din Ovidiu, într-un context artistic inovator, ce provoacă vizitatorii la un dialog între Trecut și Prezent, între Istorie și Creație, între Clasic și Modern.

Regizorul Diana Mititelu de la Teatrul de Stat Constanța, unul dintre organizatorii evenimentului, spune că este „un semn de sănătate să creăm spații și contexte în care artiști să se manifeste în tot județul Constanța”.

Diana Mititelu:

Ce se petrece aici, adică genul ăsta de întâlnire între artiști și faptul în județul Constanța se întâmplă povestea asta e un semn de sănătate a vieții noastre culturale, pentru în momentul în care începi te îngrijești de artiști și de dezvoltarea lor și nu doar de produsul cultural finit, cu alte cuvinte, e echivalentul educației, dacă vreți. Cred ăsta e un semn de evoluție. Eu nu sunt din Constanța, sunt din Iași, sunt aici de 3 ani și chiar pot spun observ genul ăsta de evoluție a vieții culturale de aici și chiar cred și am această viziune. Adică, dintotdeauna mi s-a părut asta și am simțit cumva energia asta de când am venit în Constanța, el poate deveni un spațiu cultural în adevărat sens al cuvântului. Eu nu știu cum e Clujul sau cum sunt alte exemple de la noi și cred genul ăsta de programe contribuie la întărirea acestui nucleu creativ, cum îi zic eu. Acum, din punctul meu de vedere, nu știu, poate sunt subiectivă, mie mi se pare el cumva se desfășoară în jurul Teatrului de Stat Constanța, dar cred se poate dezvolta și în jurul altor instituții. Nu trebuie fie neapărat teatru, poate fie operă, dans, poate să fie film, nu contează. Dar cred se întâmplă lucruri bune.

Iată ce au declarat și ceilalți organizatori: Adrian Damian, președintele Organizației Internaționale a Scenografilor, Arhitecților, Tehnicienilor de Teatru, Elena Belciu – OISTAT România, și Ovidiu Scupra, primarul orașului Ovidiu.

Adrian Damian:

Joc pe mai multe poziții. Sunt scenograf în primul rând și asta fac în mod normal. Altfel, sunt președintele Centrului Român OISTAT, respectiv Organizația Internațională a Scenografilor, Arhitecților, Tehnicienilor de Teatru, iar aici sunt organizator al Taberei Internaționale de Scenografie, care are loc la Ovidiu anul acesta, a avut loc între 1 și 10 septembrie, cu gala de vernisare a lucrărilor create în timpul programului care se va desfășura sâmbătă,  pe 9 septembrie, de la ora 18.00.
Rep.: De ce vină publicul la acest eveniment?
Adrian Damian:
Pentru a descoperi o locație superbă, respectiv Castrul Roman din Ovidiu, proaspăt inaugurat, renovat și inaugurat în luna iulie, și pentru a-l privi prin dintr-o altă perspectivă, cu altă o altă optică și anume a intervențiilor artistice create de participanți de pe mai multe continente, cu mentori din mai multe țări, care, timp de 8 zile, au lucrat împreună și au creat un soi de… e așa de haios cum cuvântul „instalație” – majoritatea oamenilor se gândesc la ceva electric sau ceva cu apă sau de gaz sau de altceva. Scenografia s-a dezvoltat foarte mult și nu se leagă doar de decorurile de teatru, așa cum erau gândite, ci la orice fel de intervenție artistică care revalorifică un spațiu. Și pentru nu erau suficient de multe nume pentru a defini astea, le-am spus tuturor instalații, atunci când se combină mai multe medii și ai un caracter interdisciplinar, și un tip de volumetrie, iar atunci când instalațiile au legătură cu spațiul în care se întâmplă, le spunem instalații ”site-specific”, pentru ele sunt direct legate de spațiul respectiv. Așa nu știu dacă asta ajută la explicat ce facem aici sau dacă ar trebui vorbim despre forme, culori sau alte lucruri. Dar cel mai simplu e oamenii vină, se plimbe prin spațiul de aici și ne spună ei, la final, după concertul trupei ARTUDITORIUM, care a compus muzică special pentru noi, ne spună la final cum li s-a părut lor și ce părere au ei despre asta. Sâmbătă, la ora 18,00 așteptăm cu mare drag.
Elena Belciu, de la OISTAT România, ne-a vorbit despre participanți și instalațiile create.
Elena Belciu:
Avem șapte mentori din Franța, Polonia, Bulgaria, Statele Unite și România, care lucrează împreună cu 21 de participanți din Hong Kong, Taiwan, Canada, Statele Unite, Germania, România, cărora li se vor adăuga invitați care vor participa la gală din Brazilia, Franța, România, evident, artiști, celebrități din România, oameni de teatru, muzicieni. Programul se desfășoară timp de 10 zile la Ovidiu, la Castrul Roman, unde acești 30 de artiști lucrează împreună la niște instalații de artă site-specific, inspirate de acest spațiu și sunt create special pentru acest spațiu. Instalațiile, în jur de 10, vor fi vernisate începând cu ora 18,00, sâmbătă, 9 septembrie, iar expoziția este deschisă publicului larg. Toată comunitatea locală din Ovidiu, desigur, este invitată vină, vizioneze, se bucure de acest spațiu expozițional în aer liber, și gala, desigur, se va încheia cu un concert- surpriză. Parte din muzica pe care o vom auzi va fi creată special pentru tema acestei gale.
Rep.: Fiecare va avea, așa, imaginația sa. Eu, de exemplu, mă gândesc acum un voal, gândesc la un voal al miresei. Și acest voal se transformă într-o apă curgătoare, într-o cascadă și împietrește aici la Ovidiu, alături de artiști și scenografi, arhitecți, designeri…
Elena Belciu:
Echipa care lucrează acolo sunt artiști din România, America și Hong Kong. Lucrează împreună, au gândit împreună această instalație foarte rapid, ca o dinamică între greutatea și rigiditatea pietrelor și aceasta estetică vaporoasă a unui tul, a unui voal, care poate simbolizează norii, poate simbolizează apa, e în funcție și de ce vede spectatorul.

Rep.: Domnule primar George Scupra, încurajați actul artistic în orașul Ovidiu. Se vede asta prin acest frumos spațiu cultural, nu doar arheologic. Ce va fi aici sâmbătă?

George Scupra:

Suntem în Tabăra Internațională de Scenografie, ediția a II-a. Trebuie spun bugetul alocat de Primărie este zero pe eveniment, dar important e le creăm premizele, avem deschiderea, suntem aproape de ei, susținem evenimente de acest gen. Până la urmă, un centru cultural sau un sit arheologic, aici unde suntem în Castru, trebuie fie pus la dispoziția artiștilor și publicului. Trebuie creăm evenimente pe viitor, așa cum povesteam chiar la inaugurarea Castrului, vorbim de școala altfel, vorbim de simpozioane, colocvii sau diverse activități artistice, avem toată deschiderea și îi așteptăm la Ovidiu. Sunt scenografi veniți de peste tot din lume, aproximativ 50 de persoane în această tabără internațională, stau și creează timp de 10 zile, așa cum au făcut-o și anul trecut, și invităm sâmbătă la ora 18,00, vedem creațiile lor. Să nu așteptați ca la finalul tacestei tabăre de creație vedem ceva palpabil, fizic. Nu o rămână nimic dăinuiască, așa cum, spre exemplu, este într-o tabără de sculptură, Aici avem niște creații care vor fi expuse publicului, după care sunt demontate, dar  vor rămâne amintirile. Scenografii fac schimb cultural și schimb de experiență, și îi așteptăm în fiecare an.

Reportaj și fotografii realizate de Liliana Bara Fustanela/ Redactor online: Adina Sîrbu
TULCEA: O pisicuță cât o palmă a fost salvată de pompieri
Actualitate joi, 24 octombrie 2024, 15:44

TULCEA: O pisicuță cât o palmă a fost salvată de pompieri

Miți este „vedeta” acestei zile, cea pentru care a sunat alarma în curtea unității de pompieri din municipiul Tulcea. Se știe că pisicile...

TULCEA: O pisicuță cât o palmă a fost salvată de pompieri
Schemă de ajutor de stat pentru fermierii afectați de secetă
Actualitate joi, 24 octombrie 2024, 15:27

Schemă de ajutor de stat pentru fermierii afectați de secetă

Comisia Europeană a aprobat astăzi o schemă de ajutor de stat pentru agricultorii români afectaţi de secetă. Fondurile, în valoare de 400 de...

Schemă de ajutor de stat pentru fermierii afectați de secetă
TULCEA: Primarii și aleșii locali din 20 de comune și orașe din județ au depus jurământul
Actualitate joi, 24 octombrie 2024, 15:04

TULCEA: Primarii și aleșii locali din 20 de comune și orașe din județ au depus jurământul

Primarii și aleșii locali din 20 de comune și orașe din județul Tulcea au depus jurământul până în prezent, potrivit Prefecturii Județului...

TULCEA: Primarii și aleșii locali din 20 de comune și orașe din județ au depus jurământul
Fundașul Radu Drăgușin revine ca titular în Europa League după suspendare
Actualitate joi, 24 octombrie 2024, 14:42

Fundașul Radu Drăgușin revine ca titular în Europa League după suspendare

...

Fundașul Radu Drăgușin revine ca titular în Europa League după suspendare
Actualitate joi, 24 octombrie 2024, 14:30

CONSTANȚA: Timpi mari de așteptare la Camera de Gardă a Spitalului de Boli Infecțioase

Măsuri pentru reducerea timpului de așteptare la Camera de Gardă a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța. Conducerea unității...

CONSTANȚA: Timpi mari de așteptare la Camera de Gardă a Spitalului de Boli Infecțioase
Actualitate joi, 24 octombrie 2024, 14:23

Novak Djokovic nu va concura la turneul Masters de la Paris 2024

...

Novak Djokovic nu va concura la turneul Masters de la Paris 2024
Actualitate joi, 24 octombrie 2024, 14:20

VIDEO | Studenții și elevii Academiei Navale și Școlii de Maiștri Militari a Forțelor Navale au depus jurământul

Studenții și elevii din anul I ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” și ai Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale...

VIDEO | Studenții și elevii Academiei Navale și Școlii de Maiștri Militari a Forțelor Navale au depus jurământul
Actualitate joi, 24 octombrie 2024, 13:36

Tenismena Jaqueline Cristian a fost eliminată din turneul de la Guangzhou

...

Tenismena Jaqueline Cristian a fost eliminată din turneul de la Guangzhou